![Încă un oraș în județul Iași? Chestionar al primăriei: toți localnicii sunt invitați să aleagă. Ce spune legea?](https://media.ziaruldeiasi.ro/2025/01/miroslava_aerian-768x461.webp)
Transformări majore în IT. Ce soluție a adoptat HTSS, companie cu angajați și în Iași, pentru a face față presiunilor pieței?
![Transformări majore în IT. Ce soluție a adoptat HTSS, companie cu angajați și în Iași, pentru a face față presiunilor pieței?](https://media.ziaruldeiasi.ro/2024/06/Angajatii-tai-isi-dau-demisia-pe-banda-rulanta.-Uite-cum-poti-combate-aceasta-situatie-1024x701.jpg)
Sectorul IT trece printr-o fază de ajustare, în contextul transformărilor din industrie care afectează atât companiile mari, cum ar fi Amazon România, cu mii de angajați, care a anunțat concedieri masive, cât și pe cele mai mici, care încep să resimtă aceleași presiuni.
Recent, și High-Tech Systems & Software (htss), companie specializată în dezvoltarea de soluții software de business pentru industrii precum healthcare, pharma, retail, bancar, de producție, educație și financiar, cu birouri în Iași și București, a fost recent subiectul unor zvonuri referitoare la posibile restructurări. În cele două birouri lucrează peste 300 de oameni, dintre care aproximativ 100 în centrul din Iași.
- Citește și: Gigantul IT Amazon în fața unei noi provocări: Informații despre concedieri și restructurări
Portofoliul companiei include peste 1.000 de clienți în 15 țări, iar printre clienții din România se numără Synevo, Vector Aesthetic, Clinicile și Laboratoarele Sfânta Maria, Medicover, MedLife, Dr. Max, precum și BCR, Carrefour, eMAG și E.ON.
Alexandru Dobrea, office manager al htss Iași, a declarat pentru „Ziarul de Iași” că nu vor avea loc disponibilizări de amploare, ci mai degrabă va fi o reorganizare internă a echipelor, parte a unei adaptări strategice la cerințele pieței. Compania se concentrează pe produsele destinate sectorului healthcare și pharma, domenii care continuă să înregistreze o creștere semnificativă, spune Dobrea. Reorganizarea echipelor a fost determinată de cerințele pieței, unele produse având o cerere mai mare decât altele. Biroul din Iași a fost deschis în anul 2022.
„Reașezarea resurselor umane se concentrează pe produsele și soluțiile destinate companiilor mari și foarte mari, care continuă să fie solicitate. În ciuda unui recul general în piața IT, sectorul healthcare și pharma rămâne o zonă de creștere pentru htss, iar compania continuă să se concentreze pe dezvoltarea și livrarea de produse adaptate nevoilor acestui sector. De asemenea, htss continuă să ofere produse inovative și altor clienți din diverse industrii, în concordanță cu cerințele pieței”, ne-a explicat Dobrea.
Inteligența artificială, o amenințare pentru joburile entry-level?
După cum era de așteptat, inteligența artificială joacă un mare rol în reducerea cererii pentru posturile entry-level, mai ales în funcțiile de suport. Dobrea arată că htss se adaptează cerințelor pieței IT în scădere, automatizând procese cu inteligență artificială. Anumite funcții în cadrul firmei nu au mai fost ocupate deoarece au fost dezvoltate soluții interne precum roboți de chat, care au preluat anumite sarcini care altfel ar fi necesitat personal.
„Compania HTTS a implementat soluții interne precum chatboți, pentru a automatiza funcțiile de suport, ceea ce a redus necesitatea angajării de personal entry-level”, ne-a spus managerul biroului htss din Iași. Anul trecut, compania htss a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 156 mil. lei și un profit net de 6,5 mil. lei, cu un număr mediu de 372 de angajați. Este pe piață din anul 2012 și oferă de la produse și infrastructură până la securitate: soluții IT personalizate, servicii gestionate, automatizare, securitate cibernetică, management de date și inteligență artificială.
Publicitate și alte recomandări video