Transfugi nord-coreeni îi cer socoteală la Tokyo, dictatorului Kim Jong Un
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Transfugi nord-coreeni îi cer socoteală la Tokyo, dictatorului Kim Jong Un

GALERIE
Kim Jong Un
  • Kim Jong Un
- +

Transfugi nord-coreeni l-au pus în mod simbolic în banca acuzaţilor pe dictatorul Kim Jong Un, joi, la Tokyo, şi i-au cerut socoteală cu privire la un fost program de repatriere din Japonia, pe care-l denunţă drept ”răpire de stat”, relatează AFP.

Ei acuză astfel Guvernul de la Phenian de un program controversat prin care peste 90.000 de persoane au plecat din Japonia în Coreea de Nord în perioada 1959-1984. Acest program viza în principal nord-coreeni instalaţi în arhipelagul nipon, dar şi pe partenerii lor japonezi, atraşi printr-un program de propagandă care promitea ”raiul pe pământ” în Coreea de Nord comunistă.

Cinci participanţi la acest program de repatriere, care au fugit apoi din Coreea de Nord, cer despăgubiri în valoare de câte 100 de milioane de yeni (762.000 de euro) şi îşi prezintă argumentele joi, la un tribunal din Tokyo. Ei acuză Phenianul de faptul că a ”înşelat reclamanţii printr-o publicitate mincinoasă să se mute în Coreea de Nord” şi că i-a ”obligat să trăiască în condiţii în care nu se puteau bucura de drepturile omului”.

Cum Japonia nu întreţine relaţii cu Coreea de Nord, Kin Jong Un este judecat în mod simbolic, în calitate de şef al Guvernului de la Phenian. ”Nu ne aşteptăm ca Nordul să accepte o hotărâre şi nici ca el să plătească despăgubiri”, declara într-o conferinţă de presă, luna trecută, Kenji Fukuda, un avocat al reclamanţilor.

”Însă noi sperăm că Guvernul japonez va fi în măsură să negociezse cu Coreea de Nord”, în cazul în care tribunalul se pronunţă în favoarea reclamanţilor, declara el.

”POATE CĂ AU MURIT DE FOAME”

În total, 93.340 de persoane au luat parte la programul de repatriere finanţat de Phenian şi desfăşurat de către asociaţii ale Crucii Roşii din Japonia şi Coreea de Nord. Guvernul japonez a susţinut acest plan, denunţat de către critici drept un mijloc prin care Tokyo a redus numărul de nord-coreeni în Japonia.

Fukuda a declarat că reclamanţii consideră Guvernul nord-coreean drept ”entitatea cea mai vinovată de organizarea” repatrierilor. O parte a plângerii transfugilor vizează despărţirea de familiile lor, blocate în continuare în Coreea de Nord. ”Nu ştiu ce s-a întâmplat cu familia mea. Poate că s-au îmbolnăvit de covid-19, poate că unii dintre ei au murit de foame”, declara în septembrie una dintre reclamamte, Eiko Kawasaki.

”Reclamanţii vor să-i salveze pe cei care sunt în viaţă şi suferă, în continuare, în Coreea de Nord”, a declarat joi AFP şeful unui grup care-i susţine pe transfugii care au participat la program, Hiroaki Saeki. În timpul ocupaţiei peninsulei coreene de către Tokyo, în perioada 1910-1945, milioane de coreeni au plecat în Japonia, fie de bună voie, fie împotriva voinţei lor.

După ce japonia a capitulat, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, sute de mii de coreeni au rămas în Japonia, reticenţi să se întoarcă în ţara lor devastată. Japonia le-a retras cetăţenia japoneză şi au devenit apatrizi.

Mulţi dintrei ei au crezut în fimele de propagandă care prezentau o viaţă idilică în Coreea de Nord, cu sisteme de sănătate şi educaţie gratuite şi locuri de muncă şi locuinţe garantate. Însă stuaţia reală era cu totul alta - sărăcie şi foamete. Reclamanţii au lansat procesul în 2018. Joi urma să se stabilească o dată a judecării.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfipte-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Iohannis în Egipt

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.