anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Transfugi nord-coreeni îi cer socoteală la Tokyo, dictatorului Kim Jong Un

GALERIE
Kim Jong Un
 • Kim Jong Un
- +

Transfugi nord-coreeni l-au pus în mod simbolic în banca acuzaţilor pe dictatorul Kim Jong Un, joi, la Tokyo, şi i-au cerut socoteală cu privire la un fost program de repatriere din Japonia, pe care-l denunţă drept ”răpire de stat”, relatează AFP.

Ei acuză astfel Guvernul de la Phenian de un program controversat prin care peste 90.000 de persoane au plecat din Japonia în Coreea de Nord în perioada 1959-1984. Acest program viza în principal nord-coreeni instalaţi în arhipelagul nipon, dar şi pe partenerii lor japonezi, atraşi printr-un program de propagandă care promitea ”raiul pe pământ” în Coreea de Nord comunistă.

Cinci participanţi la acest program de repatriere, care au fugit apoi din Coreea de Nord, cer despăgubiri în valoare de câte 100 de milioane de yeni (762.000 de euro) şi îşi prezintă argumentele joi, la un tribunal din Tokyo. Ei acuză Phenianul de faptul că a ”înşelat reclamanţii printr-o publicitate mincinoasă să se mute în Coreea de Nord” şi că i-a ”obligat să trăiască în condiţii în care nu se puteau bucura de drepturile omului”.

Cum Japonia nu întreţine relaţii cu Coreea de Nord, Kin Jong Un este judecat în mod simbolic, în calitate de şef al Guvernului de la Phenian. ”Nu ne aşteptăm ca Nordul să accepte o hotărâre şi nici ca el să plătească despăgubiri”, declara într-o conferinţă de presă, luna trecută, Kenji Fukuda, un avocat al reclamanţilor.

”Însă noi sperăm că Guvernul japonez va fi în măsură să negociezse cu Coreea de Nord”, în cazul în care tribunalul se pronunţă în favoarea reclamanţilor, declara el.

”POATE CĂ AU MURIT DE FOAME”

În total, 93.340 de persoane au luat parte la programul de repatriere finanţat de Phenian şi desfăşurat de către asociaţii ale Crucii Roşii din Japonia şi Coreea de Nord. Guvernul japonez a susţinut acest plan, denunţat de către critici drept un mijloc prin care Tokyo a redus numărul de nord-coreeni în Japonia.

Fukuda a declarat că reclamanţii consideră Guvernul nord-coreean drept ”entitatea cea mai vinovată de organizarea” repatrierilor. O parte a plângerii transfugilor vizează despărţirea de familiile lor, blocate în continuare în Coreea de Nord. ”Nu ştiu ce s-a întâmplat cu familia mea. Poate că s-au îmbolnăvit de covid-19, poate că unii dintre ei au murit de foame”, declara în septembrie una dintre reclamamte, Eiko Kawasaki.

”Reclamanţii vor să-i salveze pe cei care sunt în viaţă şi suferă, în continuare, în Coreea de Nord”, a declarat joi AFP şeful unui grup care-i susţine pe transfugii care au participat la program, Hiroaki Saeki. În timpul ocupaţiei peninsulei coreene de către Tokyo, în perioada 1910-1945, milioane de coreeni au plecat în Japonia, fie de bună voie, fie împotriva voinţei lor.

După ce japonia a capitulat, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, sute de mii de coreeni au rămas în Japonia, reticenţi să se întoarcă în ţara lor devastată. Japonia le-a retras cetăţenia japoneză şi au devenit apatrizi.

Mulţi dintrei ei au crezut în fimele de propagandă care prezentau o viaţă idilică în Coreea de Nord, cu sisteme de sănătate şi educaţie gratuite şi locuri de muncă şi locuinţe garantate. Însă stuaţia reală era cu totul alta - sărăcie şi foamete. Reclamanţii au lansat procesul în 2018. Joi urma să se stabilească o dată a judecării.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.