Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Transfugi nord-coreeni îi cer socoteală la Tokyo, dictatorului Kim Jong Un

GALERIE
Kim Jong Un
  • Kim Jong Un
- +

Transfugi nord-coreeni l-au pus în mod simbolic în banca acuzaţilor pe dictatorul Kim Jong Un, joi, la Tokyo, şi i-au cerut socoteală cu privire la un fost program de repatriere din Japonia, pe care-l denunţă drept ”răpire de stat”, relatează AFP.

Ei acuză astfel Guvernul de la Phenian de un program controversat prin care peste 90.000 de persoane au plecat din Japonia în Coreea de Nord în perioada 1959-1984. Acest program viza în principal nord-coreeni instalaţi în arhipelagul nipon, dar şi pe partenerii lor japonezi, atraşi printr-un program de propagandă care promitea ”raiul pe pământ” în Coreea de Nord comunistă.

Cinci participanţi la acest program de repatriere, care au fugit apoi din Coreea de Nord, cer despăgubiri în valoare de câte 100 de milioane de yeni (762.000 de euro) şi îşi prezintă argumentele joi, la un tribunal din Tokyo. Ei acuză Phenianul de faptul că a ”înşelat reclamanţii printr-o publicitate mincinoasă să se mute în Coreea de Nord” şi că i-a ”obligat să trăiască în condiţii în care nu se puteau bucura de drepturile omului”.

Cum Japonia nu întreţine relaţii cu Coreea de Nord, Kin Jong Un este judecat în mod simbolic, în calitate de şef al Guvernului de la Phenian. ”Nu ne aşteptăm ca Nordul să accepte o hotărâre şi nici ca el să plătească despăgubiri”, declara într-o conferinţă de presă, luna trecută, Kenji Fukuda, un avocat al reclamanţilor.

”Însă noi sperăm că Guvernul japonez va fi în măsură să negociezse cu Coreea de Nord”, în cazul în care tribunalul se pronunţă în favoarea reclamanţilor, declara el.

”POATE CĂ AU MURIT DE FOAME”

În total, 93.340 de persoane au luat parte la programul de repatriere finanţat de Phenian şi desfăşurat de către asociaţii ale Crucii Roşii din Japonia şi Coreea de Nord. Guvernul japonez a susţinut acest plan, denunţat de către critici drept un mijloc prin care Tokyo a redus numărul de nord-coreeni în Japonia.

Fukuda a declarat că reclamanţii consideră Guvernul nord-coreean drept ”entitatea cea mai vinovată de organizarea” repatrierilor. O parte a plângerii transfugilor vizează despărţirea de familiile lor, blocate în continuare în Coreea de Nord. ”Nu ştiu ce s-a întâmplat cu familia mea. Poate că s-au îmbolnăvit de covid-19, poate că unii dintre ei au murit de foame”, declara în septembrie una dintre reclamamte, Eiko Kawasaki.

”Reclamanţii vor să-i salveze pe cei care sunt în viaţă şi suferă, în continuare, în Coreea de Nord”, a declarat joi AFP şeful unui grup care-i susţine pe transfugii care au participat la program, Hiroaki Saeki. În timpul ocupaţiei peninsulei coreene de către Tokyo, în perioada 1910-1945, milioane de coreeni au plecat în Japonia, fie de bună voie, fie împotriva voinţei lor.

După ce japonia a capitulat, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, sute de mii de coreeni au rămas în Japonia, reticenţi să se întoarcă în ţara lor devastată. Japonia le-a retras cetăţenia japoneză şi au devenit apatrizi.

Mulţi dintrei ei au crezut în fimele de propagandă care prezentau o viaţă idilică în Coreea de Nord, cu sisteme de sănătate şi educaţie gratuite şi locuri de muncă şi locuinţe garantate. Însă stuaţia reală era cu totul alta - sărăcie şi foamete. Reclamanţii au lansat procesul în 2018. Joi urma să se stabilească o dată a judecării.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri