Transpirația nu duce la răceală. Dr. Roșu: „Dacă nu există un agent patogen, îmbolnăvirea nu poate avea loc”

vineri, 31 ianuarie 2025, 04:44
4 MIN
 Transpirația nu duce la răceală. Dr. Roșu: „Dacă nu există un agent patogen, îmbolnăvirea nu poate avea loc”

În ultima săptămână, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu 4,19%, însă, medicii ne sfătuiesc să nu ne alarmăm.

Deși numărul de cazuri este ușor mai mare decât anul trecut, specialiștii explică faptul că principala cauză a acestui fenomen o reprezintă variațiile bruște de temperatură din ultima perioadă, caracterizate prin oscilații între valori scăzute și ridicate în aceeași zi.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, a explicat că, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute și ger, virușii nu se multiplică la fel de rapid. Însă, în prezent, condițiile meteorologice favorizează modificările virale. Acesta specifică faptul că, deși observăm o ușoară creștere a numărului de infecții respiratorii, aceasta nu este alarmantă.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

„Putem spune că există o creștere ușor mai mare comparativ cu anii precedenți, iar acest lucru se datorează, sau mai bine-zis, este cauzat de anomaliile climatologice din ultima perioadă. Totuși, ne aflăm în sezonul virozelor respiratorii și al gripei. Deși observăm o creștere față de anii anteriori, aceasta nu este una alarmantă”, a precizat medicul.

Încă nu este prea târziu pentru a ne imuniza împotriva gripei

Medicul subliniază că vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție și că încă nu este prea târziu pentru a ne imuniza împotriva gripei. De asemenea, o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe, un somn de cel puțin 7 ore pe noapte și activitățile în aer liber contribuie la menținerea sănătății. Totuși, este important să ne îmbrăcăm corespunzător pentru a ne proteja de variațiile de temperatură.

Medicul ieșean explică faptul că răceala nu apare din cauza transpirației, ci prin contactul cu un agent patogen. Atunci când transpirăm, organismul își reglează temperatura prin eliminarea apei, ceea ce poate duce la o scădere temporară a imunității. Cu toate acestea, simpla transpirație nu este o cauză directă a îmbolnăvirii, la fel cum nici ideea că „ne-a tras curentul” nu are un fundament științific.  Roșu arată că, pentru a răci, este necesar contactul cu un virus, însă fluctuațiile de temperatură din timpul zilei, diminețile reci și după-amiezile mai calde, ne pot face mai vulnerabili. Dacă nu ne îmbrăcăm corespunzător, corpul nostru resimte aceste variații, ceea ce poate contribui la scăderea imunității.  Dr. Roșu explică faptul că, dacă, spre seară, temperaturile scad, iar noi suntem deja transpirați și expuși unui agent patogen, riscul de a dezvolta viroze respiratorii crește. Acesta este mecanismul prin care răcim, nu din cauza „curentului”, o idee greșită despre care medicul spune că nu are susținere științifică.

„Dacă nu există un agent patogen, îmbolnăvirea nu poate avea loc. Sunt două elemente esențiale: prezența agentului patogen și starea sistemului imunitar. Chiar dacă intrăm în contact cu un virus, acesta poate rămâne latent atât timp cât imunitatea organismului este puternică. Însă, atunci când transpirăm sau ne expunem la factori de mediu fără o îmbrăcăminte adecvată, imunitatea poate scădea. În acest context, virusul poate prelua controlul, afectând echilibrul organismului și declanșând o viroză respiratorie”, a explicat managerul dr. Roșu.

Numărul cazurilor de COVID rămâne constant

La Iași, numărul de pacienți cu COVID-19 se menține constant, fără modificări semnificative. Dr. Roșu menționează faptul că, virusul COVID-19 nu este sezonier, ci continuă să genereze cazuri pe tot parcursul anului. În prezent, nu există pacienți care necesită terapie intensivă, însă până la cinci persoane au nevoie de internare sau supraveghere medicală în spital. De asemenea, lunar, între 15 și 20 de pacienți se prezintă la spital și sunt testați pozitiv.

Program redus la Spitalul de Boli Infecțioase

Programul actual de vizită la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost redus din cauza numărului mare de viroze. Anterior, rudele pacienților aveau la dispoziție 10 minute pentru vizită într-un interval de două ore. În prezent, intervalul de vizită a fost redus la o singură oră pe zi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii