Transplant de rinichi unic la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Transplant de rinichi unic la Iaşi

GALERIE
transplant rinichi
  • transplant rinichi
- +

Intervenţie unică în cei 20 de ani de când se face transplant renal la Iaşi: un bărbat a primit un rinichi de la socrul său, care a fost de acord să îi doneze un organ sănătos, cei doi fiind compatibili deşi nu sunt rude de sânge. Bărbatul în vârstă de 40 de ani este din judeţul Iaşi, iar din 2009 era în evidenţele medicilor de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” cu o boală de rinichi. 

Din cauza faptului că afecţiunea a evoluat până la insuficienţă renală, acesta a avut nevoie de un transplant, primii care au vrut să doneze au fost părinţii acestuia, însă cei doi nu au fost eligibili. Astfel, medicii au decis să caute persoane compatibile şi în familia extinsă a bărbatului, iar socrul său în vârstă de 62 de ani a fost de acord să doneze, fiind şi compatibil pentru intervenţie.

„Numărul total de intervenţii efectuate este cel mai mare din istoria de 20 de ani de transplant de rinichi la Iaşi. Din cele 35 de intervenţii, 21 de operaţii au fost efectuate de la donator cadaveric”, a precizat conf.dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al spitalului. Cazurile de transplant între persoane care nu sunt rude de sânge sunt mai rare, de obicei transplantul de la un donator viu fiind realizat între persoane înrudite genetic.

În primă instanţă sunt luaţi în considerare părinţii pacientului, în principal mama, iar ulterior sunt evaluaţi fraţii, surorile sau verişorii de gradul întâi. Un caz asemănător, de „înrudire emoţională” a fost în luna aprilie a acestui an, când un bărbat din Oneşti a primit un rinichi de la soţia sa. De-a lungul anilor au fost cinci transplanturi de rinichi între soţi, fiind o raritate.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.