anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Transplantul de măduvă va fi posibil şi la Iaşi. IRO a început demersul

GALERIE
medici chirurgi
 • medici chirurgi
- +

Institutul Regional de Oncologie (IRO) se pregăteşte pentru recepţia lucrărilor de amenajare la Compartimentul de Transplant Medular. IRO trebuie să finalizeze până la sfârşitul lunii decembrie lucrările începute acum două luni, astfel încât, din ianuarie, să se ocupe de întocmirea dosarului pentru acreditare. 

În vederea acesteia, o parte din personalul de la IRO este instruit în cadrul proiectului derulat de Academia Română de Ştiinţe Medicale, „Dezvoltarea competenţelor în transplant”. După ce IRO va fi acreditat de Agenţia Naţională de Transplant (ANT), bolnavii diagnosticaţi cu leucemie vor putea face transplantul de măduvă şi în cadrul institutului ieşean.

Amenajarea camerelor sterile în care se va derula programul de transplant s-a realizat în urmă cu câteva luni. Potrivit conducerii, spaţiul în care se efectuează transplantul medular trebuie să îndeplinească standardele impuse de ANT. Deschiderea unui astfel de compartiment la IRO a fost susţinută din fondurile Ministerului Sănătăţii. Acesta a alocat pentru realizarea compartimentului trei milioane de lei. Alţi 156.000 de lei de la minister au fost alocaţi spitalului pentru încheierea lucrărilor de la nivelul spaţiului în care va funcţiona banca de celule stem.

IRO a achiziţionat de anul trecut aparatura necesară pentru funcţionarea Compartimentului de Transplant Medular. Medicii de la IRO, trei medici hematologi şi 12 asistenţi medicali ai institutului au urmat un curs de pregătire la Institutul Fundeni din Bucureşti, care deja efectuează astfel de transplanturi. Mai mult, alţi doi medici hematologi ai IRO au fost trimişi la specializare în Austria şi în Elveţia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.