De Business

Punem punctul pe știi

Transportatorii din Iași acuză: vechile măgării ale bulgarilor de la vama Ruse continuă și în Schengen. Reacția MAE pentru ZdI

marți, 18 februarie 2025, 15:00
8 MIN
 Transportatorii din Iași acuză: vechile măgării ale bulgarilor de la vama Ruse continuă și în Schengen. Reacția MAE pentru ZdI

Deși aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen a creat așteptări mari în rândul transportatorilor, sătui de orele de așteptare la vămile bulgare, noul statut nu a schimbat practicile controversate de la vecini. Șoferii de camioane din Iași se plâng că sunt redirecționați, în continuare, către parcările cu plată de la vama Ruse. Autoritățile române cunosc problema, dar evită să o recunoască oficial, pasând responsabilitatea de la un minister la altul, în timp ce alte oficialități implicate nici măcar nu răspund la telefon.

Pe drumul din Bulgaria spre România, șoferii de camioane sunt redirecționați către o parcare cu plată chiar înainte de frontieră. Chiar dacă România a intrat în Spațiul Schengen, la fel și Bulgaria, traversarea graniței între cele două țări încă este deturnată de parcările cu plată. Se întâmplă de ani buni, o cunosc și autoritățile române, dar oficial se pasează competența de la o instituție la alta.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

De-a lungul timpului, problema a fost semnalată și de presa bulgară, un reportaj recent fiind difuzat și de Nova TV, televiziune care a atras atenția cum transportatorii sunt opriți înainte de granița cu România, la Ruse, unde șoferilor li se cere să prezinte un număr din așa-numita „coadă virtuală”. Acest număr poate fi obținut doar de la parcările private cu plată, operate de angajații companiilor respective. Sistemul de „coadă virtuală” la Ruse este gestionat de o companie privată, iar șoferii trebuie să plătească pentru utilizarea parcării: 15 leva (cca 7,5 euro) pentru transportatorii bulgari și 25 de euro pentru transportatorii străini.

Parcarea este construită de o firmă privată pe un teren al primăriei

Conform site-ului bulgăresc de afaceri „capital.bg”, parcarea din Ruse, deschisă din 2023, a fost construită pe o proprietate a statului bulgar, respectiv a primăriei Ruse, dar este administrată de o companie privată, care a concesionat spațiul. Este vorba despre Tir Parking Ruse. Practic, aceeași companie a primit de la municipalitatea din Ruse dreptul de a gestiona „coada virtuală”. Chipurile, furnizarea unui număr de coadă este gratuită, dar șoferii trebuie să plătească utilizarea parcării. Autoritățile bulgare insistă în presa locală că plata pentru parcare nu este o condiție prealabilă pentru obținerea unui „număr de coadă”, însă investigațiile presei de peste graniță au arătat contrariul. Cu alte cuvinte, șoferii sunt forțați să treacă prin parcare, aspect confirmat și de transportatorii din Iași, dar nu numai.

„La vama Ruse de pe partea bulgărească funcționează un mare business, respectiv o parcare în care toate tirurile intră acolo. Parcarea este privată. Costă undeva la 25 de euro. Stă șoferul acolo 12 ore. Chiar dacă vama e goală, îl ține intenționat acolo, 12 ore, timp în care tot ce vrei să faci costă. Poți face un duș, dar costă 10 euro, un hamburger costă 15 euro în acea parcare. El nu poate să-și lase tirul nesupravegheat cu marfă, câteodată și perisabilă ori cu marfă valoroasă, în Bulgaria, într-o parcare, la un kilometru de vamă. Ei te țin acolo, cu japca, mai în limbajul golănesc, că asta e realitatea, între 12 și 16 ore! Că ești român, că ești turc, pe ei nu-i interesează. Asta se întâmplă la fiecare camion”, ne-a semnalat Marian Iacomi, un transportator din Iași, care deține mai multe companii în domeniu, printre care și Ami Turing.

Însă vama Ruse nu este o excepție. Parcări tampon se găsesc și la Vidin, la granița cu România, dar și la Captain Andreevo și Lesovo, la granița cu Turcia.

 

Cine deține parcarea controversată?

Acțiunile Tir Parking Ruse figurează în dreptul unor nume cunoscute peste graniță, 40% din firmă fiind proprietatea Aneliei Lazarova, iar restul de 60% este deținut de două societăți administrate de Emil Herssev. Același Herssev, prin intermediul unei alte companii, deține o cotă parte și în compania IBTT, care gestionează parcările de la punctele de trecere a frontierelor Căpitan Andreevo și Lesovo, la granița cu Turcia, unde funcționează, conform presei bulgare și transportatorilor români, același sistem al parcărilor tampon.

Potrivit Europa Liberă Bulgaria, Herssev este finanțist și fost guvernator al Băncii Naționale Bulgare (BNB). Pentru această publicație, Herssev a declarat că firmele pe care le reprezintă ar avea „doar interese financiare” și nu ar fi direct implicate în organizarea activității firmei Tir Parking Ruse.

 

FORT: „Șoferii români sunt în continuare discriminați”

Autoritățile române trebuie să intervină hotărât și să solicite rezolvarea urgentă a problemelor de către partea bulgară, atrage atenția și Federația Operatorilor Români de Transport (FORT), într-un răspuns transmis pentru „Ziarul de Iași”. Întrebați despre parcarea controversată din vama Ruse, aceștia au semnalat mai multe probleme care vizează pe de o parte, lipsa dialogului clar, eficient și cu obiective stabilite profesionist, dintre autoritățile române și cele bulgare, dar și faptul că persistă cozile de camioane, iar cântarele pentru acestea nu au fost mutate departe de punctul de trecere a frontierei.

„«Conivența» netransparentă dintre autoritățile locale bulgare și anumiți investitori bulgari care dețin practic monopolul trecerii frontierei Schengen (lucru foarte grav) prin monopolul asupra singurei variante de trecere din zonă, respectiv prin parcări «ingenios» amplasate și gestionate. Mutarea parcărilor private, așa cum vor autoritățile bulgare, nu rezolvă nimic. Orice parcare ar fi, nu trebuie să aibă nicio legătură organizatorică cu fluxul de trecere a frontierei. Continuă cozile de camioane, acestea fiind deviate, de un semafor permanent pe culoarea roșie (!!!) pentru parcare cu taxă obligatorie și înmânarea unui număr (gratuit- ce ironie!) pentru trecerea frontierei, emis unilateral de parcarea privată, pentru o coadă virtuală. Cu siguranță, aceasta este o încălcare a Acordului Schengen. Mai mult, taxa de parcare este mai mare în cazul șoferilor străini”, a transmis Vasile Toma, consultant în transporturi, membru FORT, pentru „Ziarul de Iași”.

De asemenea, acesta a mai vorbit și despre lipsa mai multor rute la punctele de frontieră cu România, pentru a prelua traficul în creștere, ca efect al Schengen. „Trecerea fără probleme a frontierei, livrarea rapidă a mărfurilor, creșterea comerțului și a producției rămân în zona Giurgiu-Ruse un vis «balcanic» pentru mulți ani necesari construcției acestei infrastructuri.”

Totodată, mai atrage atenția reprezentantul FORT, nu a fost introdus niciun sistem electronic care să le permită șoferilor de vehicule grele de marfă să plătească online și în avans taxa de trecere a podului de la Ruse, deși pentru autoturisme există. „Acum, șoferii de camioane de la Podul peste Dunăre de la Ruse stau la coadă la ghișee și plătesc vameșilor 37 de euro cash sau cu cardul.  Când vor putea și camioanele să plătească online taxa de trecere a podului?”

Lipsa controalelor inopinate

O altă problemă subliniată de consultantul în transporturi din Iași este și lipsa controalelor inopinate ale autorităților bulgare, de ce nu, în tandem cu autoritățile române, care să constate practicile ilegale de monopol al tranzitului. „Este necesară și, consider eu obligatorie, intervenția prim-ministrului român pe lângă premierul bulgar astfel încât statul vecin să elaboreze și să implementeze un sistem de management al traficului privind trecerea frontierei pe Podul de la Ruse-Giurgiu, astfel încât să fie rezolvate problemele identificate. Inclusiv prin crearea urgentă a unei echipe mixte româno-bulgare formată din specialiști din ministerele implicate și din reprezentanți ai transportatorilor care să aibă obiective clare, termene de implementare și să răspundă direct celor doi premieri”, a conchis membrul FORT.

De-a lungul timpului, problema legată de parcarea cu plată din vama Ruse a fost semnalată și de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR):

„UNTRR consideră că acțiunile autorităților bulgare, prin obligativitatea utilizării acestei parcări și a taxării diferențiate, reprezintă o discriminare care nu poate exista pe teritoriul Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă emis, în 2023, de către UNTRR, însoțit și de un reportaj video realizat în zonă.

De altfel, neregulile practicate la Ruse au făcut obiectul mai multor sesizări transmise, în repetate rânduri, instituțiilor statului român, inclusiv ambasadorului României la Sofia, dar fără niciun rezultat.

Autoritățile abilitate din România, greu de găsit la telefon!

Surse din cadrul CNAIR au confirmat pentru ZdI că se cunoaște politica de redirecționare a tirurilor din vama Ruse, dar ni se transmite că rezolvarea nu ar intra în atribuțiile acestei instituții. „Cunoaștem ce se întâmplă, dar nu putem face nimic din păcate. Nu noi. Nu este deloc normal ce se întâmplă, mai ales că acum suntem în Schengen. Hai să zicem că, înainte poate mai erau cozi și se trecea cu vederea, dar acum? Dar și turcii pot semnala problemele. Și grecii, că nu suntem singurii afectați”, au precizat oficiali ai CNAIR.

Pentru un punct de vedere oficial am contactat și Ministerul de Externe, de unde aflăm că aici nu ar fi ajuns nicio sesizare legată de practicile neortodoxe din vama Ruse. Chiar și așa, ni se amintește că alte ministere ar avea în competență luarea unor măsuri clare în această direcție.

Emil Hurezeanu, ministru de Externe

„Eu n-am primit această sesizare. Nu am văzut-o. Nu înseamnă că ea nu există. E o poveste care se rezolvă între autoritățile consulare, transportatori și Ministerul de Interne. Eu nu sunt competent să rezolv o astfel de situație (…) Dacă sesizarea asta își urmează drumul sau drumurile vom ajunge și la o soluție. Vom informa autoritățile bulgare, dar asta se face prin autoritățile care au treabă cu asta”, a declarat Emil Hurezeanu, ministru de Externe, pentru „Ziarul de Iași”.

De la Ministerul de Interne și cel al Transporturilor nu am primit niciun punct de vedere oficial, deși l-am contactat în acest sens inclusiv pe Sorin Grindeanu despre această problemă.

Încercările de reformă și inspecțiile mimate de autoritățile vecine au avut un impact limitat, dovadă că aceleași persoane și companii care dețin parcările private profită în continuare de pe urma acestor practici. „Am crezut că acest tip de business va dispărea de la 1 ianuarie, că suntem în Schengen, dar se pare că m-am înșelat. La fel se întâmplă și acum”, a încheiat transportatorul din Iași. Asta deși Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă prin Europa, conform Acordului Schengen. „Ziarul de Iași” va continua dezvăluirile în această problemă.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii