anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Tranzacţie “’bombă” la Iaşi! Americanii au vândut totul pentru 3,5 milioane euro. Cine e cumpărătorul?

GALERIE
tranzactie, imobiliara, moara 1 mai
 • tranzactie, imobiliara, moara 1 mai
- +

Una dintre cele mai importante tranzacţii ale anului a avut loc recent la Iaşi. O proprietate imobiliară, care este un reper pentru ieşeni, a fost vândută cu aproape 3,5 milioane euro. Este vorba despre un teren cu o suprafaţă de 11.000 mp pe care sunt amplasate 13 construcţii şi care au făcut parte din Moara 1 Mai. După ce vor fi dezafectate clădirile, pe amplasament vor fi construite în special blocuri. Cea mai înaltă clădire care va fi demolată are patru niveluri, iar suprafaţa construită a tuturor imobilelor ajunge la 4.000 mp. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă în exclusivitate detalii despre tranzacţie şi planurile cumpărătorului.

 

Terenul de aproape 11.000 mp are o formă neregulată şi înconjoară, pe partea vestică şi cea sudică, amplasamentul magazinului Lidl. Actualul supermarket a fost construit pe un teren cu o suprafaţă totală de 12.000 mp, proprietatea fiind cumpărată de Lidl de la Compan pentru o sumă de 4 milioane euro în anul 2020. În timp ce pe terenul actualului Lidl se afla moara, pe terenul ce a făcut obiectul tranzacţiei recente se află construcţii precum: siloz (clădire pe patru niveluri, construită în anul 1980), magazii, un atelier de panificaţie, puncte termice, o hală de panificaţie şi un magazin de desfacere.

Proprietatea era deţinută de americani

Clădirea silozului are o suprafaţă construită de aproape 500 mp, în timp ce hala de panificaţie ajunge la aproape 900 mp. În total, construcţiile actuale ocupă circa 4.000 mp din amplasament. Cumpărătorul este firma Gral Construct SRL, societate patronată de omul de afaceri Gheorghe Achiţei, cunoscut pentru diverse proiecte rezidenţiale realizate în oraş. Vânzătorul este Moara de Foc Imobili SA, companie care este deţinută de Broadhurst Investments LTD. Broadhurst este un fond de investiţii din România, administrat de New Century Holdings, un grup american cu afaceri în ţările din Europa Centrală şi de Est. În România, NCH deţine participaţii majoritare în companii cunoscute la nivel naţional, din domenii precum industria alimentară, real estate, bănci, IT şi internet (inclusiv iMedia), producţie şi servicii industriale.

NCH s-a numărat printre primii investitori în România după căderea comunismului. Înstrăinarea celor aproape 11.000 mp din fosta Moară 1 Mai a însemnat pentru fondul de investiţii o încasare de 3,5 milioane euro: un milion de euro a fost plătit la semnarea ante-contractului de vânzare-cumpărare (iunie 2022), iar ceilalţi bani vor fi achitaţi în rate, fiind constituită şi o ipotecă în acest sens. În ultimii şase ani, periodic, fostul proprietar a solicitat diverse acte de avizare urbanistică de la Primărie, dar niciun astfel de demers nu a fost finalizat astfel că, în prezent, nu există reglementări urbanistice actualizate pentru această zonă.

Ansamblu imobiliar mixt: blocuri şi clădiri de birouri

Contactat telefonic, omul de afaceri Gheorghe Achiţei a confirmat tranzacţia şi a precizat că detaliile proiectului imobiliar care va fi implementat încă nu sunt stabilite. „Deocamdată, proiectul este într-o fază incipientă, în sensul că am obţinut un certificat de urbanism în vederea întocmirii planului urbanistic zonal. Nu pot oferi mai multe informaţii la acest moment despre proiect, dar vă pot spune că nu vor fi doar locuinţe colective, ci şi birouri şi spaţii comerciale”, a declarat Achiţei. În ianuarie 2019, omul de afaceri a bifat o premieră pe piaţa imobiliară locală: el a demolat o locuinţă colectivă mică în zona şos. Iaşi – Voineşti care fusese construită cu nerespectarea autorizaţiei.

Un proiect în derulare al omului de afaceri este în zona Tudor Neculai unde, iniţial, a propus blocuri înalte (11 imobile a câte 10 etaje), dar a fost asaltat cu sesizări din partea vecinilor. În prezent, proiectul propus a fost schimbat radical: regimul a scăzut până la 6 etaje, numărul de blocuri s-a redus la 4 imobile, iar investiţia presupune acum, pe lângă spaţii comerciale, şi construirea unei grădiniţe. În Păcurari, omul de afaceri a stârnit controverse după ce a început o construcţie în faţa blocurilor ANL de lângă Şcoala „Ion Creangă”, şantier care a fost abandonat după protestele vecinilor. Una dintre cele mai importante investiţii a omului de afaceri este în zona şos. Iaşi – Voineşti, acolo unde a ridicat mai multe blocuri, dar acesta mai are proiecte şi în alte cartiere din oraş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.