anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tranzacţie „bombă“ cu 7 hectare în coasta viitorului Spital Regional de Urgenţe

GALERIE
20teren_sru_schema
  • 20teren_sru_schema
- +

Un teren de 7 ha, la un kilometru de Spitalul Regional, a fost tranzacţionat fix în perioada în care s-a decis amplasamentul final pentru spital. În acte, achiziţia s-a ridicat la circa 500.000 euro, iar acum terenul este scos la vânzare la un preţ de un milion de euro. În trecut, suprafaţa a făcut obiectul unui litigiu pe fond funciar. Noul PUG permite construirea de vile cu trei etaje, terenul fiind mărginit de păduri aflate în proprietatea publică. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă în exclusivitate detalii despre prima tranzacţie de amploare din zona SRU de la momentul aprobării amplasamentului viitorului spital.

Construirea Spitalului Regional de Urgenţe (SRU) în Moara de Vânt a dat startul speculaţiilor imobiliare din zonă. „Ziarul de Iaşi“ a descoperit o tranzacţie cu un teren de 7 hectare, din apropierea SRU, care a fost încheiată fix în perioada în care Primăria anunţa amplasamentul viitorului spital. Terenul a fost cumpărat cu 480.000 euro, iar acum este la vânzare la un preţ cel puţin dublu: 1.033.770 euro. Cumpărătorul este un tânăr de 33 de ani de loc din Paşcani. Fostul proprietar este o moştenitoare care a câştigat dreptul de proprietate în instanţă după un lung şir de procese. 

Unde se află terenul

Terenul se află pe platoul Moara de Vânt, la nord-vest de amplasamentul SRU, la circa un kilometru de viitorul spital. În prezent, accesul se face dinspre bulevardul C.A. Ro­setti, printr-un drum de pământ, imediat după poligonul militar. Terenul are o suprafaţă de 68.918 mp şi este mărginit, în cea mai mare parte, de proprietăţi ale municipiului Iaşi (păduri). În prezent, se află în extravilanul municipiului având folosinţă de păşune, dar noul Plan Urbanistic General (PUG) permite construirea de vile cu până la trei etaje (înăl­ţime de maximum 15 metri). În viitor, va­loarea terenului poate creşte semnificativ, având în vedere planurile Primăriei de a amenaja o serie de obiective în zonă. 

Cum a fost perfectată tranzacţia

În perioada 2006 - 2009 au avut loc mai multe procese pe rolul instanţelor ieşene care au vizat terenul din Moara de Vânt. Ionela N. a câştigat toate acţiunile înaintate împotriva Primăriei Iaşi şi a Comisiei de Fond Funciar, intrând în posesia terenului la începutul anului 2011, după unele tergiversări ale municipalităţii. În octombrie 2016, proprietarul a început demersurile pentru vânzarea terenului şi a încheiat, iniţial, un contract de arendă cu Alexandru Anania. Încheierea unui astfel de act a avut ca scop, aparent, evitarea solicitării avizului de la Ministerul Apărării Naţionale pentru a vinde terenul, în contextul în care suprafaţa se află la mai puţin de 30 km de graniţă. Ulterior, la sfârşitul lunii noiembrie 2016, proprietarul vinde către Anania terenul pentru suma de 480.000 euro. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi“, la încheierea contractului de vânzare-cumpărare au fost plătiţi doar 120.000 euro, restul banilor urmând a fi achitaţi în două tranşe până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie 2017. Tran­zacţia a fost parafată fix în perioada în care la nivel public era anunţat că SRU va fi construit în Moara de Vânt, la circa un kilometru de terenul care a făcut obiectul vânzării. Am reuşit ieri, după mai multe încercări eşuate, să stăm de vorbă telefonic cu Anania, dar el a refuzat să ofere detalii despre tranzacţie, însă şi-a arătat disponibilitatea de a discuta despre teren la o dată ulterioară. 

Cine este cumpăratorul

Alexandru Anania este director executiv la Prunstal SRL, o companie specializată în lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat. Firma a fost înfiinţată în iunie 2015, iar în primul an de activitate a raportat un profit de 200.407 lei, cu o cifră de afaceri de trei ori mai mare. Afacerea este deţinută de soţia lui, care apare ca asociat unic, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. De altfel, terenul din Moara de Vânt este bun comun al soţilor Anania, cei doi fiind căsătoriţi înainte de achiziţionarea suprafeţei. Alexandru Ana­nia a fost implicat în mai multe firme (Ascom Impex, A&F Services, Alex Union, Auto Procar), dar ori a cedat în trecut acţiunile, ori societăţile au fost radiate. În schimb, soţia sa apare ca acţionar la Avatti Grup, o companie cunoscută pe piaţa ieşeană, înfiinţată încă din anul 1994, care activează pe piaţa materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. În perioada 2000 - 2015, Avatti Grup a încheiat în fiecare an pe profit. Anda Anania este implicată, fără a deţine acţiuni, şi la firma Avatti Industries SRL (lucrări speciale de construcţii), firmă care, de asemenea, a avut doar profit în perioada 2000 - 2015, în ultimul an menţionat profitul fiind de 1,5 milioane lei. Avatti Industries s-a remarcat şi pe piaţa construirii de blocuri de locuinţe (Copou, zona Ipsilanti). 

Terenul a fost scos la vânzare pe site-urile de specialitate

În prima parte a lunii martie, pe un site de specialitate, terenul achiziţionat de Anania a fost scos la vânzare la un preţ cel puţin dublu faţă de costul achiziţiei. „Vă oferim spre vânzare un teren extravilan în zona Podu de Fier - Moara de Vânt la preţ de 15 euro mp, negociabil. Terenul este situat la 3 km de intersecţia mare din Podul de Fier spre Sculeni. Se pretează pentru cartier exclusivist de case, bază de agrement sau aqua magic. Peisajul în această zonă este unul deosebit, pădurile oferind un cadru superb, dar totodată avem şi o panoramă superbă către oraş (mai exact către Sărărie şi Copou)“, se arată în anunţul postat de o agenţie imobiliară. În mod curios, în anunţ nu se specifică nimic despre SRU, cu toate că un astfel de amănunt ar putea  justifica eventual o creştere a preţului pe metru pătrat. De exemplu, pe acelaşi site de specialitate, există mai multe anunţuri de vânzare terenuri în care se arată proximitatea suprafeţelor de SRU. Preţurile terenurilor în cauză încep de la 70 euro/mp, dar vorbim despre zona restaurantului Little Texas şi de suprafeţe de teren care sunt în intravilan, iar pe unele dintre acestea există documentaţii urbanistice aprobate. În noul Plan Urbanistic General (PUG), la vest şi nord-vest de terenul de 7 ha al lui Anania este trasată o zonă destinată serviciilor de turism, fiind păstrată şi folosinţa de pădure. În schimb, terenul se află într-o zonă prevăzută pentru „locuinţe individuale şi colective mici cu regim de construire izolat sau cuplat“, înălţimea maximă admisibilă fiind de trei niveluri (maximum 15 metri). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.