Tranzacţie bombă: Mişcări în jurul unui mare proiect imobiliar din Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tranzacţie bombă: Mişcări în jurul unui mare proiect imobiliar din Iaşi

GALERIE
Ansamblul Arena TatarasiIMG_7700
  • Ansamblul Arena TatarasiIMG_7700
- +

Creditorii Instalaţii Grup, firmă deţinută de omul de afaceri Sorin Ionescu, au aprobat vânzarea unei creanţe deţinute de societate în valoare de 15 milioane de lei cu un milion de lei. Creanţa provine din lucările executate la blocurile din Tătăraşi de lângă Lidl. Cumpărătorul creanţei este Cristin Zămosteanu.

Cel mai în vogă dezvoltator imobiliar local, Cristin Zămosteanu, intenţionează să cumpere complexul de locuinţe nefinalizat „Tătăraşi Arena”, situat în apropierea supermarketului Lidl din Tătăraşi. Din cele 7 blocuri prevăzute în proiect, firma Instalaţii Grup, deţinută de afaceristul Sorin Ionescu, a construit doar trei imobile în proporţie de 80% până în 2012, când firma SC Tătăraşi Arena SRL a intrat în insolvenţă, iar Ionescu a pus din buzunarul propriu 15,3 milioane lei, sumă înscrisă şi la masa credală. După intrarea SC Tătăraşi Arena SRL în insolvenţă, lângă Ionescu „s-au aşezat” la masa creditorilor Volksbank cu 20 milioane lei şi North East Property Holdings, prin care Red Management controlează Tătăraşi Arena, cu 42,5 milioane lei. Din cauza acestei datorii, firma Instalaţii Grup a intrat, de asemenea, în insolvenţă, iar în prezent trece printr-un plan de reorganizare. Principalele soluţii de salvare a firmei menţionate de administratorul judiciar în acest plan sunt valorificarea unor terenuri din Păcurari, înfiinţarea şi funcţionarea unui cimitir privat şi stingerea creanţei SC Tătăraşi Arena SRL, fie prin cesiune, fie prin valorificarea blocurilor din Tătăraşi. Anul trecut, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), lichidator al SC Tătăraşi Arena SRL, a scos la vânzare prin negociere directă imobilele la preţul de 6,4 milioane euro, însă nu s-au arătat ofertanţi interesaţi. Ulterior, s-a zvonit că Universitatea de Medicină şi farmacie s-ar afla în negocieri avansate cu CITR pentru preluarea blocurilor şi transformarea lor în cămine pentru studenţi.

 
 
Negocieri intense
 
 
După ce licitaţiile organizate de lichidator şi negocierile cu UMF s-au dovedit a fi un fiasco, varianta cesiunii creanţei a fost câştigătoare pentru Ionescu. În primă fază, administratorul judiciar al Instalaţii Grup, Capital Insol, a purtat negocieri cu Moldoplast, firmă deţinută de sirianul Michael Nseir, însă nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Ulterior, spre sfârşitul anului trecut, pe fir a intrat Cristin Zămosteanu, dezvoltator imobiliar şi patron al brandurilor Salina şi Oxygen din Tătăraşi. Iniţial, Zămosteanu a vrut să cumpere 9,5 milioane lei din creanţă cu 930.000 lei, însă neîntrunirea cvorumului în Adunarea Creditorilor a făcut imposibilă aprobarea tranzacţiei. Pe 16 ianuarie, a avut loc o altă Adunare a Creditorilor, în care s-a aprobat vânzarea întregii creanţe către Cristin Zămosteanu, prin firma SC M-CHIM SRL, în schimbul sumei de 1.030.000 lei. “Se aprobă vânzarea creanţei înscrise la masa credală a SC Tătăraşi Arena SRL, în cuantum de 15.289.887,04 lei, către SC M-CHIM SRL la preţul de 1.030.000 lei, cu condiţia ca preţul să constituie plata în contul creanţelor creditorilor garantaţi proporţional cu ponderea creanţelor menţionate în Tabelul definitiv după deducerea cheltuielilor curente”, se arată în anunţul lichidatorului judiciar, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 19 ianuarie. Administratorul judiciar „Instalaţii Grup” spune că tranzacţia nu poate fi decât benefică pentru firma insolventă, deoarece oferă perspective că poate îndestula creditorii la finalul implementării planului de reorganizare. „Pentru procedura de insolvenţă de la Instalaţii Grup nu poate fi decât benefică tranzacţia, deoarece încasarea unei astfel de sume ajută la reorganizare, la îndestularea unor creditori etc. Mai este benefică vânzarea acestei creanţe pentru că crează posibilitatea încheierii unui contract viitor cu cel care a cumpărat pentru definitivarea lucrărilor la imobilul din Tătăraşi, adică o continuitate a activităţii firmei. Ce e important este că oferă perspective pentru ieşirea din situaţia în care se află firma Instalaţii Grup”, a precizat
 
 
Ce prevede planul
 
 
În urma tranzacţiei, Zămosteanu şi-a asumat să plătească din buzunarul său un milioan lei şi să ia locul lui Ionescu la rândul format de creditorii SC Tătăraşi Arena SRL în aşteptarea recuperării datoriilor. Doar că, Zămosteanu are un plan prestabilit prin care speră să tragă un nou loz câştigător în domeniul imobiliarelor. „Deocamdată s-a aprobat vânzarea, urmează ca noi să achiziţionăm creanţa deoarece intenţionăm să participăm la licitaţia organizată de lichidatorul judiciar de la Tătăraşi Arena şi să cumpărăm imobilul. Vrem să definitivăm acolo tot ce a fost aprobat, nu doar proiectul existent. În urma acestei tranzacţii, am convenit şi ca firma SC Instalaţii Grup să desfăşoare în continuare activitate în cadrul proiectului, atât pe partea de instalaţii, cât şi pe alte tipuri de lucrări”, ne-a detaliat Cristin Zămosteanu. Cu alte cuvinte, Zămosteanu va participa la licitaţia organizată de lichidatorul SC Tătăraşi Arena SRL în calitate de creditor, sperând să obţină un preţ mai bun prin recuperarea unui procent din creanţa deţinută, în timp ce Ionescu urmăreşte să aibă activitate cu firma şi să obţină lichidităţi pentru a ieşi din insolvenţă.
 
 
Două imobile sunt în lucru
 
 
Zămosteanu a definitivat până în prezent trei blocuri de locuinţe şi lucrează deja la definitivaera altor două imobile, pe strada Canta şi în apropiere de Sf. Lazăr. Pe de altă parte, Sorin Ionescu a demarat anul trecut proiectul cimitirului privat Sfântul Ioan, iar potrivit planului de reorganizare adnotat realizat de administratorul judiciar acesta ar urma să aducă venituri de un milion de euro în trei ani, investiţia necesară fiind de doar 200.000 euro. Potrivit administratorului judiciar, din „Cartierul Amfiteatru” mai există doar trei loturi de teren pentru case nevalorificate, aceasta fiind o altă sursă de venituri pentru societatea în insolvenţă. Sorin Ionescu nu a putut fi contactat, ieri, pentru a oferi un punct de vedere.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cosmin PAȘCA

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cine visează că pensiile speciale vor fi anihilate în următorul mandat legislativ ar face bine să arunce o privire pe programele de guvernare ale principalelor formaţiuni şi să caute cine promite reformarea Curţii Constituţionale.

Filmuletul zilei

opinii

Tratamente complementare

Codrin Liviu CUȚITARU

Tratamente complementare

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

În seria ce debutează astăzi vă voi prezenta o parte dintre opiniile asociaţiei Mişcarea pentru dezvoltarea Moldovei vis-à-vis de lista de proiecte propuse de către autorităţile centrale, într-o manieră deloc transparentă. Menţionez că nu este vorba de un text oficial al asociaţiei.

Despre riscuri (financiare)

Alin ANDRIEȘ

Despre riscuri (financiare)

În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi. 

pulspulspuls

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

De parcă nu îi era destulă pe cap beleaua cu alegerile şi campania, taman acum când e tot mai acuzat prin partid că nu poate mobiliza premarii ca să scoată lumea la vot, cică şeful de filială nea Măricel are bătăi de cap şi cu o altă problemă care arde, tot zilele astea. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.