Tranzacţie între Comănescu şi compania TRW Airbag Systems
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Tranzacţie între Comănescu şi compania TRW Airbag Systems

GALERIE
comanescu c-tin9
  • comanescu c-tin9
- +

Omul de afaceri ieşean a vândut companiei terenurile şi halele din Roman pe care anterior le avea date în chirie către productorului de airbag-uri.

 

Omul de afaceri ieşean Constantin Comănescu (FOTO) a vândut companiei TRW Airbag Systems terenul şi halele unde americanii au construit deja o o fabrică în municipiul Roman. Potrivit presei romaşcane, compania producătoare de airbaguri intenţionează să construiască o nouă hală în apropiere, cu scopul de a-şi mări capacitatea de producţie. Prima fabrică a fost construită în 2014 şi TRW Automotive a angajat deja peste 1.700 de persoane.

Până în acest an, compania i-a plătit chirie omului de afaceri Constantin Comănescu prin agenţia imobiliată Pieta Imobiliare, înfiinţată în 2012 în Roman special cu această destinaţie. Potrivit unui proces verbal al Adunării Acţionarilor Com Beton (n.r. - societate care deţinea întregul teren de 10 hectare din Roman şi construcţiile de pe acesta) din 11 aprilie 2013, Pieta Imobiliare a achiziţionat un lot de 3,3 ha de teren cu 700.000 euro, tocmai pentru ca TRW Airbag Systems să folosească proprietatea în schimbul unei chirii de 38.000 euro/lună, contractul fiind pe 10 ani. Restul proprietăţii este scos din nou la vânzare chiar astăzi, în procedura de insolvenţă generală în care se află compania Com Beton. Proprietatea imobiliară din Roman este formată dintr-un teren de 6,2 ha şi construcţiile de pe acesta, iar preţul de evaluare a fost stabilit la 10,8 milioane lei.

La şedinţa de astăzi, însă, preţul a scăzut la 9,2 milioane lei, după ce la licitaţiile anterioare activul nu a prezentat interes pentru posibilii ofertanţi. Prin regula de trei simplă, rezultă că valoarea de piaţă a terenului cumpărat de compania producătoare de airbaguri ar fi fost de 5,7 milioane lei, însă există posibilitatea ca suma să fi fost mult mai mică având în vederea chiria plătită până în prezent şi facilităţile create de americani.

Deşi contractul a fost semnat pe zece ani, conform procesului verbal al Adunării creditorilor, definitivarea tranzacţiei ar fi putut fi grăbită şi după ce adminsitraţia locală din Roman a decis să nu mai acorde facilităţile fiscale pe care Constantin Comănescu le-a primit pentru investiţiile create în Roman. Una din condiţii era ca firma care a făcut tranzacţia, Pieta Imobiliare, să nu aibă datorii, însă la finalul anului 2015 nu era respectată această cerinţă. Drept dovadă, de pe 16 aprilie, societatea nemţeană şi-a mutat sediul social în Iaşi, pe strada Viticultori, ca urmare a vânzării terenului.

Totuşi, datele financiare disponibile, aferente anilor 2013 şi 2014, arată că societatea lui Comănescu a avut un profit brut de două milioane lei. Presa locală a scris despre unele scandaluri interne în interiorul Consiliului Local pe tema facilităţilor fiscale acordate lui Comănescu, însă acestea au fost justificate prin faptul că omul de afaceri ieşean a investit în modernizarea halelor, chiar dacă a primit ulterior chirie de la TRW. „Tranzacţia s-a făcut cu Pieta Imobiliare, dar nu ştiu să vă spun despre ce suprafaţă este vorba. Este o tranzacţie între privaţi, nu e treaba mea. Treaba mea a fost să aduc investitori în oraş”, a precizat Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Acesta a declarat în presa locală că firma americană se află în stadiul obţinerii autorizaţiei de construcţie şi a celorlalte avize necesare, iar în toamnă va demara lucrările la a doua hală. Constantin Comănescu nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere referitor la tranzacţie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.