Tranzacţie uriaşă pe piaţa ieşeană: clădirea UPA, cumpărată cu 15 milioane de lei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Tranzacţie uriaşă pe piaţa ieşeană: clădirea UPA, cumpărată cu 15 milioane de lei

GALERIE
UPA, Iasi
  • UPA, Iasi
- +

În această dimineaţă, clădirea în care funcţionează Universitatea Petre Andrei (UPA) şi-a schimbat proprietarul.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a cumpărat în urma licitaţiei organizate astăzi de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi, la cea de-a treia strigare, clădirea de 13 etaje a Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi contra sumei de aproximativ 15,5 milioane de lei, fără TVA.

Aceasta este cea mai mare tranzacţie realizată de către Fiscul ieşean, imobilul celor de la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi fiind una dintre cele mai noi proiecte arhitecturale din Iaşi ridicate după anul 1990.

UPA a fost executată silit de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice din Iaşi în luna octombrie a anului trecut, pentru datorii la bugetul de stat de aproximativ 3,1 milioane de euro şi către Garanti Bank de 4 milioane de euro.

Clădirea a fost scoasă la vânzare pentru prima dată la vânzare în luna octombrie a anului trecut, pentru aproximativ 31 milioane de lei, fără TVA, şi a doua oară pe 19 decembrie, pentru suma de 23,2 milioane de lei, fără TVA. La ambele licitaţii nu a cumpărat nimeni caietul de sarcini.

Licitaţia pentru vânzarea clădirii de 13 etaje din Târgu Cucu este însă contestată de către rectorul UPA din Iaşi, prof.dr. Doru Tompea, care acuză Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice din Iaşi de faptul că a subevaluat în mod intenţionat proprietatea şi că a scos-o a treia oară la licitaţie fără să ia în considerare ofertele de cumpărare pe care acesta le-a găsit.

„Avem spaţii unde să desfăşurăm activitatea fără probleme, dar pentru noi asta nu înseamnă că nu vom declanşa toate căile de atac împotriva acestei samavolnicii. Universitatea merge mai departe fără niciun fel de problemă, dar ne vom lupta pentru recuperarea activelor şi vom imputa prejudiciul de câteva milioane de euro acestor funcţionari, de sus până jos, de la primul până la ultimul care a semnat“, a declarat joi prof.dr. Doru Tompea.

Acesta a mai adăugat că va depune o plângere oficială către DNA împotriva „modului în care a fost această clădire scoasă la licitaţie“.

Rectorul susţine faptul că, pe parcursul anului trecut, conducerea UPA din Iaşi era implicată într-o serie de demersuri pentru a vinde spaţiul care tocmai a fost cumpărat de UMF Iaşi pentru o sumă de peste 10 milioane de euro.

Pe parcursul anului trecut, conducerea UPA din Iaşi a precizat că s-au realizat o serie de evaluări ale valorii de piaţă a clădirii de 13 etaje, care au concluzionat că aceasta valoarează mult mai mult decât suma cu care a fost vândută.

Conform rapoartelor, clădirea a fost evaluată o dată, în documente diferite, la 14,5 şi 12,5 milioane de euro, în timp ce un raport al unuia dintre cumpărătorii interesaţi analiza că aceasta ar fi valorat 10,7 milioane de euro.

Însă un raport din luna mai a anului acesta, realizat de către evaluatorul autorizat Teodora Avramia Chiteală, la cererea Direcţiei de Finanţe, a plasat valoarea clădirii la 4,1 milioane de euro.

Conducerea UPA a înaintat o plângere penală împotriva acesteia, acuzând-o de subevaluarea proprietăţii.

„Considerăm că la întocmirea raportului de evaluare, expertul a dat dovadă de rea-credinţă, şi-a îndeplinit într-un mod defectuos atribuţiile de serviciu şi prin aceasta a cauzat o pagubă însemnată atât în patrimoniul UPA din Iaşi cât şi bugetului de stat, într-un dacă s-ar vine acest imobil la valoarea stabilită de doamna experit nu s-ar acoper nici măcar datoriile către creditorii care au drept de ipotecă asupra acestui imobil“, se precizează în plângerea adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, redactată de către conducerea instituţiei de învăţământ superior privat din Iaşi.

Universitatea mai contestă şi faptul că au adus în faţa reprezentanţilor Finanţelor Publice din Iaşi dovezi cum că au găsit ofertanţi care să asigure cumpărarea imobilului, contra sumei de 12,5 milioane de euro.

Însă conform răspunsului primit la o contestaţie oficială depuse de către UPA din Iaşi la Fisc, oferta nu a fost luată în considerare pentru că „intenţia de cumpărare formulată de către consorţiul britanic nu asigura încasarea certă şi integrală a creanţelor la bugetul de stat până la termenul fixat, de 7 august“, după cum se precizează în documentul citat.

Cele aproximativ 3,5 milioane de euro ce urmează a fi plătite de către UMF se vor împărţi între între Garanti Bank şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice din Iaşi.

„O parte dintre cele 15,5 milioane de revin nouă, o sumă substanţială, în urma unei înţelegeri cu Garanti Bank, chiar dacă aceştia au fost creditori de rang 1. Acest lucru s-a putut fiindcă acest imobil este pus gaj pentru o anumită valoare a creditului, mai fiind şi alte gajuri ale universităţii depuse la Garanti. Dacă licitaţia a fost contestată răspunsul instituţiei noatre va fi să trimitem părţile nemulţumite către o instanţă judecătorească“, a precizat, joi, Maria Țăran, purtător de cuvânt al Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice din Iaşi.

În prezent, până la soluţionarea contestaţiilor pe care conducerea UPA din Iaşi susţine că le-a făcut, UMF are la dispoziţie cinci zile să achite cei aproximativ 15,5 milioane de lei, după perioada aceasta devenind proprietari ai clădirii, urmând să se stabilească ulterior felul în care clădirea de 13 etaje va trece de la un proprietar la altul.

La rândul lor, reprezentanţii UMF susţin că această achiziţie este doar un pas dintr-o proces cu mai multe etape.

„Până acolo mai avem paşi, avem perioada de contestaţie şi de plată. Nu am cunoştiinţă despre contestaţia depusă de domnul Tompea şi înainte ca ANAF-ul să execute silit universitatea noi am fost în câteva discuţii preliminare, am parcurs câteva etape, dar nu am ajuns la discuţia pe oferta financiară. Am trecut doar de etapa de vizitare a imobiliului şi de verificare şi prezentare a documentelor cu valoare juridică. În momentul în care a intervenit ANAF-ul noi am suspendat discuţia motivat de statutul incert al imobilului“, a declarat ec. Daniela Druguş, director general al UMF Iaşi.

Directorul universităţii a mai precizat că spaţiul va fi folosit exclusiv ca spaţiu de învăţământ pentru studenţii UMF.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.