Trăsătura acestor vremuri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 22.09.2021

Advertorial (P)

Trăsătura acestor vremuri

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Din multitudinea de informații cu care suntem bombardați în fiecare minut de marea majoritate a presei noastre finanțată astăzi şi de stat, cine poate spune care dintre acestea sunt ancorate în realitate și care sunt doar menite a crea senzații tari? Cine poate spune care dintre aceste informații sunt menite a satisface dorințe bolnăvicioase, spre a crea panică și a dezorienta populații întregi?

Se vorbea de multă vreme despre o iminentă criză economică, financiară și, evident, socială. Poate că informația ne-a fost furnizată ca un preambul! Numai că după evenimentele petrecute în ultimile luni ne-am pomenit în plină criză, pandemia fiind considerată generatoarea acestei stări economice alterate. Cert este că trăsătura vremurilor  pe care le trăim este… nesiguranța zilei de mâine.

Pentru cei mai mulți este mai mult decât justificată temerea. Trăim de treizeci de ani într-o Românie în care valoarea umană este îndepărtată, cea materială distrusă, vândută pe nimic ori privatizată în mod fraudulos, trăim într-o Românie în care nu mai producem, doar consumăm.

Avem sau mai bine spus aveam până recent zice-se… creștere economică. Să mai spunem că de 30 de ani încoace nu mai suntem în stare să producem măcar pentru consum propriu, darămite pentru exporturi masive. Şi atunci putem numi aşa-zisa creşterea economică bazată pe consum creştere economică sustenabilă? NU! Mâncăm din viitoarea muncă a nepoților şi străepoților noştri. Măcar de-am fi produs în toată această perioadă cât o făceam până în 1989 când ne asiguram cel puțin necesarul de autocamioane, autobuze și tramvaie, locomotive şi vagoane, macarale și tractoare, avioane și elicoptere, ciment și cărămidă, confecții și mobilă, pâine, carne, lapte, etc.

Dar ce-a fost, s-a dus. Rămâne doar de văzut ce mai poate fi reconstruit după „războiul“ economic de treizeci de ani dezlănțuit pe meleagurile noastre și pierdut în favoarea țărilor dezvoltate economic, a fostelor imperii. Rămâne de văzut cum ne putem reasigura securitatea economică şi alimentară în contextul în care hienele planetare continuă să ne încolțească încercând să mai smulgă câte ceva din ce se mai găsește prin ținuturile noastre mioritice.

Până nu este prea târziu, trebuie să conservăm și să valorificăm în interesul românilor bogățiile la care râvnesc atâția: pământul, resursele naturale terestre și subterane, codrii, zonele turistice şi edificiile de o valoare inestimabilă, dar mai presus de toate istoria acestui neam exprimată în tradiții, obiceiuri și folclorul atât dr drag nouă.

Este greu sau chiar imposibil să mai fim ceea ce am fost. Nu pentru că trăim „mai democratic“ ori suntem mai liberi, ci pentru că, din păcate, nu trăim vremurile pe care le speram în anii î90. Nu ne este suficientă libertatea de mișcare, exprimare și informare, românii au nevoie de siguranță socială, familială și personală, de un trai decent și nu de polarizarea  extremă a societății în general şi a regiunilor în special.

Așadar, trăsătura vremii rămâne… teama de necunoscut și, cum spuneam, nesiguranța zilei de mâine. Și totuşi, cine poate schimba situația în care ne aflăm? De la cei cu pâinea și cuțitul de azi, slabe speranțe... Rămâne doar voința românilor, uneori de nezdruncinat... Ferească Dumnezeu să explodeze mămăliga!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.