anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 26.03.2023

Traseul centurii uşoare: ieri s-a pus prima semnătură pe contract. S-a dat și un termen

GALERIE
centura-iasi
 • centura-iasi
- +

Peste 5 luni ar trebui să fie gata studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Contractul pentru aceste servicii a fost semnat ieri la Consiliul Judeţean.

„Aş vrea să le spunem tuturor ieşenilor că în 2024-2025 vom avea în jurul municipiului Iaşi un drum judeţean pe care îl numim generic Centura de trafic uşor”, a estimat preşedintele CJ, Costel Alexe, momentul când această variantă va fi realizată. Declaraţia a fost făcută odată cu semnarea contractului de realizare a serviciilor de proiectare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic etc.), ieri, la Casa Pătrată.

Licitaţia a fost câştigată de aceeaşi firmă care a realizat anul trecut SF-ul unei alte variante de trafic uşor, cea de la Uricani spre Nicolina. Pentru cei 8 km, firma clujeană NV Construct a licitat 1,1 milioane de lei. Pentru cei 73 km ai centurii care va străbate Zona Metropolitană, suma pe care s-a bătut palma ieri este de 4,5 milioane de lei (fără TVA). Banii au fost alocaţi prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică, unul care asigură finanţare europeană exclusiv pentru documentaţiile de propiect.

În cazul Centurii de trafic uşor, termenul de predare a documentaţiei este de 5 luni, clujenii urmând să asigure şi asistenţa tehnică pe parcursul a 24 de luni, cât se estimează că vor dura lucrările de modernizare. Proiectantul a fost îndemnat să identifice şi soluţii de ocolire a localităţilor, acolo unde este posibil. „La Bogonos, este un sens giratoriu şi, ca să nu mai trecem prin Leţcani, vrem să ducem drumul pe câmp şi să ieşim cu traficul din localitate”, a adăugat Costel Alexe, menţionând alte câteva puncte unde s-ar putea găsi soluţii similare: Leţcani, Horleşti şi Tomeşti.

Programul de finanţare european care va susţine realizarea întregului traseu lung de 73 km urmează să fie stabilit dintre cele din exerciţiul 2021-2027, după ce proiectarea va arăta şi la ce sumă se ridică execuţia propriu-zisă. Varianta ocolitoare de trafic uşor este o reeditare a unui proiect mai vechi, inclus în Masterplanul drumurilor judeţene 2014-2020.

Numită atunci Axa 3, centura presupune de fapt modernizarea a trei segmente de drum judeţean - DJ 248B, DJ 248C şi DJ 248D - la care se adaugă câţiva kilometri pe DJ 249A, între Holboca şi intrarea în municipiul Iaşi. Vor fi reabilitate/ modernizate segmente de drum judeţean însumând 56,5 km şi un drum în prezent de rang comunal în lungime de 16,57 km, respectiv DC 26B Leţcani-Voineşti (intersecţie DN 28-Cogeasca-Cucuteni-Scopoşeni-Horleşti-Lungani-Voineşti-intersecţie DJ 248A).

Traseul centurii de trafic uşor va fi următorul:

- DJ 248B Vânători-Leţcani (16,32 km),

- DC 26B (care va redeveni DJ 248B) Leţcani-Voineşti (16,57 km),

- DJ 248A Voineşti (2,21 km),

- DJ 248F Voineşti-Mânjeşti-Budeşti (6 km),

- DJ 248C Budeşti - Piciorul Lupului - Ciurea (10,48 km),

- DJ 248D Ciurea-Bârnova-Tomeşti-Holboca (19 km),

- DJ 249A limita municipiului laşi - Holboca (intersecţie DJ 248D) (2,41 km).

VEDEȚI ŞI: VIDEO - O nouă Centură se naşte la Iaşi, pe banii UE. Iată traseul complet, de 73 km! - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.