Traseul de weekend: 15 kilometri de la Gara Bârnova până pe Platoul Repedea

sâmbătă, 26 august 2023, 01:50
5 MIN
 Traseul de weekend: 15 kilometri de la Gara Bârnova până pe Platoul Repedea

Mai sunt câteva zile până la finalul verii, însă multe trasee din codrii Iaşului au rămas neexplorate. După primele trei trasee propuse, venim cu ceva mai îndrăzneţ. Vă recomandăm o ieşire de 4 ore în natură, iar punctul final va fi reprezentat panorama oraşului, observată de la punctul de belvedere Greenpeace.

Traseul Gara Bârnova – Platoul Repedea este marcat cu bandă roşie şi are o lungime de 15 kilometri, care va fi parcursă în aproximativ 4 ore. Diferenţa de nivel este de doar 250 de metri.

Unde începe traseul

Vei porni din spatele Gării Bârnova, pe o potecă ce este marcată cu bandă roşie, triunghi roşu şi punct albastru. Vei urca prin pădure şi vei ieşi la drumul comunal DC 51, la aproximativ 200 de metri înaintea fostei cabane Antibiotice. La fosta cabană cele trei marcaje se despart, iar tu vei urma banda roşie, care părăseşte şoseaua.

O vei lua la stânga pe lângă gardul cabanei şi vei străbate o pădure deasă pe un drum de căruţă până când vei ajunge în spatele staţiei meteo Bârnova. Nu te panica dacă pe această porţiune nu vei găsi marcajul.

Din spatele staţiei meteo, marcajul continuă prin pădure, paralel cu drumul DC 51. Apoi, traseul iese în acest drum şi continuă pe el până la intersecţia de la cantonul silvic. După această intersecţie, vei continua traseul pe drumul forestier către satul Slobozia, iar la scurt timp vei ieşi din pădure.

Vei continua pe drum până când traseul liniei electrice se va îndepărta de la drum. La colţul unei porţiuni de pădure vei obserga marcajul cu bandă roşie şi vei părăsi drumul forestier. Vei intra în pădure şi vei observa marcajul aplicat pe copaci.

La scurt timp vei ieşi din nou din pădure înapoi pe drumul forestier, pe imaş (poiana Slobozia), în apropiere de intrarea în satul Slobozia şi de noul rezervor de apă construit recent la marginea satului. De aici nu mai sunt marcaje, dar vei ţine drumul forestier, trecând de gospodăria izolată de la semnul de intrare în localitatea Slobozia şi vei ajunge la cantonul silvic Slobozia şi şoseaua asfaltată DC 41.

Ce facem acum?

Vei observa o staţie de autobuz în dreptul cantonului silvic de la ieşirea din sat. Vei părăsi staţia pe drumul de căruţă ce se desprinde imediat la dreapta din DC 41, la ieşirea din sat. Imediat ce vei intra pe acest drum vei observa marcajul cu bandă roşie pe o potecă ce intră în pădure şi merge paralel cu acest drum de căruţă. După un timp, ambele cotesc la stânga şi coboară lin până la o zonă mlăştinoasă.

Vei traversa zona mlăştinoasă şi vei continua drumul de căruţă prin pădure. În scurt timp, vei ajunge la o porţiune a traseului ce urcă foarte puţin şi lin pe o mică culme, înainte de a coborî lin spre o mică poiană. Din poiană urmează un urcuş prin pădure spre Vârful Rotunda. Traseul bandă roşie va fi drept înainte pe un drum clar conturat spre culme.

Încotro?

Vei găsi intersecţia a trei marcaje. O vei lua la stânga şi vei urma marcajele bandă roşie şi punct roşu pentru aproximativ 100 de metri, până în dreptul Vârfului Rotunda. Apoi, vei continua pe drumul marcat cu bandă roşie, vei ocoli baza movilei Rotunda şi vei continua pe o potecă, prin părude, coborând uşor spre nord, până la intersecţia cu traseul triunghi roşu.

Va urma o porţiune comună a celor două trasee pe un drum mărginit în stânga de o pădure matură, iar în dreapta de o pădure tânără şi deasă, cu o mică poieniţă în cadrul ei. După vreo 200 de metri pe acest drum, te vei apropia de o poiană cu nuci. Traseul efectuat de tine, adică cel marcat cu bandă roşie, o coteşte la stânga chiar înainte de această poiană cu nuci. Vei continua prin pădure ocolind poiana şi vei ajunge în marginea vestică a Poienii Rotunde.

Mult a fost, puţin mai este

Din marginea vestică a Poienii Rotunde, traseul continuă spre nord pe drumuri de căruţă. După mai multe sute de metri, vei ajunge într-o zonă de culme, iar după încă 100-200 de metri, drumul coboară puţin, într-o zonă denumită „lutărie” şi ajunge la o răspântie. Vei merge spre dreapta şi vei trece pe lângă un adăpost de vânătoare săpat în pământ, coborând lin spre est.

La un moment dat, vei vedea un marcaj cu bandă roşie care îţi va indiva să părăseşti spre stânga poteca, iar după vreo 10-20 de metri vei ajunge la un fir de apă – este posibil să fie secat în anumite perioade ale anului. Vei traversa firul de apă şi vei merge spre stânga. Vei ajunge la creasta „Coama lui Valer” şi o vei urmări câteva sute de metri coborând spre nord. Apoi, vei urma un drum de tractor până când vei ajunge la o porţiune deşertică. După ce o vei parcurge, drumul continuă să coboare printr-o pădure tânără şi deasă, câteva sute de metri, până ajunge la drumul forestier Bogonos.

O vei lua la stânga pe acest drum forestier, iar după doar 10 metri vei coborî pe un drum de căruţă şi vei traversa pârâul Nicolina.

Aproape am ajuns

După ce vei traversa pârâul, vei urca spre est câteva sute de metri, până într-o poieniţă. Apoi, vei urma o potecă pe direcţia nord-est şi vei ajunge la capătul unui drum forestier secundar ce se desprinde din DF Bogonos.

De la capătul drumului forestier secundar vei urca pe un alt drum ce traversează o zonă de tufişuri către nord-est. După vreo 200-300 de metri vei vira la dreapta şi vei urca în jur de 50 de metri, până vei ajunge la o mică intersecţie unde vei observa şi o hrănitoare pentru căprioare.

Vei urma marcajele cu bandă roşie până vei ajunge la marginea vestică a platoului Repedea. După aproximativ 1 km vei fi la marginea pădurii şi vei ieşi pe pajiştea de pe platoul Repedea, în centrul căruia se află releul TV. Poţi continua drumul până la punctul de belvedere, adică până în zona unde a fost ridicat observatorul Greenpeace.

Acest traseu a fost descris de Cristi Vidraşcu din comunitatea Codrii Iaşilor. În plus, cei de la Codrii Iaşilor au realizat o hartă cu toate traseele în Google Maps. Harta poate fi vizualizată aici.

Fotografiile au fost realizate de Ştefan Ionuţ şi au fost încărcate pe grupul Codrii Iaşilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii