Tratament chirurgical minim-invaziv a litiazei renale, la Arcadia
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Tratament chirurgical minim-invaziv a litiazei renale, la Arcadia

GALERIE
Constandache
  • Constandache
- +

Ureteroscopia este o metodă minim invazivă de abord și tratament chirurgical endoscopic a aparatului urinar superior: ureter și căi urinare renale. Dezvoltarea tehnicilor și instrumentelor chirurgicale a permis ca ureteroscoapele flexibile și accesoriile necesare precum pensele și fibrele LASER Ho-YAG să devină din ce în ce mai mici și mai performante, reușindu-se accesul facil în fiecare colț al rinichiului în vederea tratamentului calculilor renali.

Prin această metodă pot fi abordați calculi cu dimensiuni de până la 1.5 – 2cm, situați la nivelul bazinetului renal sau al diferitelor grupe caliceale. În anumite condiții, pot fi abordați și calculi de dimensiuni mai mari, dar se va lua în considerare riscul de a fi necesare mai multe ședințe operatorii.

Pentru ca accesul către căile urinare superioare să fie facil, iar șansele de reușită într-o singură ședință operatorie să fie cât mai mari, de multe ori se preferă introducerea unui stent ureteral autostatic cu 14 zile înainte de intervenția chirurgicală.

Rata de succes a ureteroscopiei flexibile retrograde, caracterizată prin fragmentarea completă a calculului într-o singură ședință operatorie, este situată între 70% și 80%.

În anumite cazuri selecționate, atunci când fragmentarea și extragerea fragmentelor litiazice a fost completă, se poate opta pentru omiterea lăsării pe loc unui stent ureteral autostatic.

Ureteroscopia retrogradă flexibilă poate fi folosită cu succes acolo unde celelalte metode terapeutice de tratament chirurgical (nefrolitotomia percutanată NLP sau litotriția extracorporeală ESWL) au eșuat sau au fost contraindicate: tratament anticoagulant/antiagregant cronic ce nu poate fi înterupt, restanța litiazică după NLP, rinichi unic chirurgical, congenital sau funcțional, chiar rinichi în potcoavă, la pacientele cu sarcina în evoluție sau la pacienții obezi. De asemenea, poate fi abordată prin această metodă litiaza renală situată în calicele inferior, fiind necesară mobilizarea calculului în bazinet sau grup caliceal superior și fragmentarea acestuia cu ajutorul fibrei LASER Ho-YAG.

Suplimentar, ureteroscopia flexibilă poate fi utilizată cu succes pentru tratamentul stenozei de jocțiune pieloureterală după efectuarea pieloplastiei, tratamentul leziunilor tumorale de mici dimensiuni și grad scăzut de agresivitate localizate la nivelul căilor urinare renale, atunci când sunt indicate tehnici conservatoare de tratament al acestei afecțiuni.

Rata de complicații intraoperatorii și postoperatorii este redusă. Metoda reprezintă un mare avantaj comparativ cu celelalte metode de tratament al calculilor renali (NLP, ESWL).

Pentru consultații și tratament în siguranță, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.