anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Tratament chirurgical minim-invaziv a litiazei renale, la Arcadia

GALERIE
Constandache
 • Constandache
- +

Ureteroscopia este o metodă minim invazivă de abord și tratament chirurgical endoscopic a aparatului urinar superior: ureter și căi urinare renale. Dezvoltarea tehnicilor și instrumentelor chirurgicale a permis ca ureteroscoapele flexibile și accesoriile necesare precum pensele și fibrele LASER Ho-YAG să devină din ce în ce mai mici și mai performante, reușindu-se accesul facil în fiecare colț al rinichiului în vederea tratamentului calculilor renali.

Prin această metodă pot fi abordați calculi cu dimensiuni de până la 1.5 – 2cm, situați la nivelul bazinetului renal sau al diferitelor grupe caliceale. În anumite condiții, pot fi abordați și calculi de dimensiuni mai mari, dar se va lua în considerare riscul de a fi necesare mai multe ședințe operatorii.

Pentru ca accesul către căile urinare superioare să fie facil, iar șansele de reușită într-o singură ședință operatorie să fie cât mai mari, de multe ori se preferă introducerea unui stent ureteral autostatic cu 14 zile înainte de intervenția chirurgicală.

Rata de succes a ureteroscopiei flexibile retrograde, caracterizată prin fragmentarea completă a calculului într-o singură ședință operatorie, este situată între 70% și 80%.

În anumite cazuri selecționate, atunci când fragmentarea și extragerea fragmentelor litiazice a fost completă, se poate opta pentru omiterea lăsării pe loc unui stent ureteral autostatic.

Ureteroscopia retrogradă flexibilă poate fi folosită cu succes acolo unde celelalte metode terapeutice de tratament chirurgical (nefrolitotomia percutanată NLP sau litotriția extracorporeală ESWL) au eșuat sau au fost contraindicate: tratament anticoagulant/antiagregant cronic ce nu poate fi înterupt, restanța litiazică după NLP, rinichi unic chirurgical, congenital sau funcțional, chiar rinichi în potcoavă, la pacientele cu sarcina în evoluție sau la pacienții obezi. De asemenea, poate fi abordată prin această metodă litiaza renală situată în calicele inferior, fiind necesară mobilizarea calculului în bazinet sau grup caliceal superior și fragmentarea acestuia cu ajutorul fibrei LASER Ho-YAG.

Suplimentar, ureteroscopia flexibilă poate fi utilizată cu succes pentru tratamentul stenozei de jocțiune pieloureterală după efectuarea pieloplastiei, tratamentul leziunilor tumorale de mici dimensiuni și grad scăzut de agresivitate localizate la nivelul căilor urinare renale, atunci când sunt indicate tehnici conservatoare de tratament al acestei afecțiuni.

Rata de complicații intraoperatorii și postoperatorii este redusă. Metoda reprezintă un mare avantaj comparativ cu celelalte metode de tratament al calculilor renali (NLP, ESWL).

Pentru consultații și tratament în siguranță, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Cătălin Constandache, medic primar Urologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.