Tratamente complementare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Tratamente complementare

GALERIE
codrin liviu cutitaru
  • codrin liviu cutitaru
- +

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Cu câţiva ani în urmă, colegul meu de la Stilistică, Romeo Prăjanie, m-a invitat să fiu referent în comisia unui doctorat îndrumat de el. După susţinere, n-am reuşit să scap de protocolul obişnuit al acestor evenimente. Romeo devenise agresiv-insistent în rugămintea lui să însoţesc grupul de examinatori şi proaspătul doctor în filologie la restaurant, aşa încât, uşor speriat, am cedat. La masă am fost surprins să observ că profesorul Prăjanie comanda băuturi spirtoase, pe care le sorbea repede. El era un caz notoriu de „abstinent”, cum se zicea cândva, adică de nebăutor convins. Nu insista asupra motivelor anti-alcoolismului său, dar lumea le ştia. Suferea de probleme enterologice, mai precis avea o gastrită chinuitoare încă din tinereţe. Ce s-a întâmplat între timp? Nici măcar n-am formulat eu întrebarea, ci o doamnă profesoară din Bucureşti, care-l cunoştea pe Romeo de multe decenii. Prăjanie a luat o înghiţitură mare de scotch şi s-a pus pe povestit cu aer de narator experimentat: „Dragii mei, am gastrită de vreo treizeci de ani. Nimeni nu i-a dat vreodată de capăt. Recent însă, am auzit că ar funcţiona în urbe cabinetul particular al unui gastroenterolog excepţional, doctorul Costel Fălcuţă Frontală...” Prăjanie s-a uitat la mine cu asprime şi mi-a spus: „Să nu te prind, Codrine, că te hlizeşti ori ceva! şi eu, şi tu avem nume de familie aiurea. Şi alţii. Dacă mă gândesc la personajele tale din presă, mă ia cu tremurici. Aşa-l cheamă pe om şi cu asta basta!” Am tăcut mâlc.

„În sfârşit”, şi-a continuat profesorul povestea, „m-am bucurat enorm şi m-am şi programat telefonic pentru o consultaţie. Surpriză! Asistenta m-a întrebat dacă vreau la domnul doctor Fălcuţă Costel, alopat, sau la domnul doctor Frontală Costel, homeopat? Măi, să fie! Mă interesez dacă amândoi au specialitate pe gastro? Cum să nu, mă asigură domnişoara! În plus, a adăugat ea, mă pot programa la ambii în aceeaşi zi, la ore succesive. Pentru a doua consultaţie aş plăti doar jumătate din preţ, într-o asemenea variantă. Accept imediat, gândindu-mă că amândoi doctorii or fi excelenţi. Pacienţii îi laudă prin oraş deopotrivă. Ba sărmanii mai cred că sunt una şi aceeaşi persoană, derutaţi probabil de prenumele identic şi de expertiza comună enterologică. Două păreri avizate nu puteau să strice bătrânei şi sâcâitoarei mele gastrite! Mă prezint deci la cabinet. Acolo, totul elegant, civilizat, frumos. Aştept foarte puţin în recepţie. Domnişoara mă îndrumă întâi spre uşa pe care scria Dr. Fălcuţă Costel. Gastroenterologie alopată. Înăuntru, un ins afabil, simpatic. Se uită peste dosarul meu medical, mă asigură că rezolvăm chestiunea şi îmi prescrie un tratament de început. Apoi, se arată curios dacă m-am înscris şi pentru homeopatie. Da, răspund cam cu jumătate de gură. Băieţii sunt şarlatani, observă el. Să mă duc, dacă tot am achitat, dar să nu am aşteptări! Granulele lor? Apă de ploaie, frecţii la un picior de lemn, efect imaginar, placebo. Alopatia este soluţia, frate!”

Romeo a mai înghiţit o doză de scotch şi a revenit cu dinamism: „Hait, mi-am zis. |ştia doi, alopatul şi homeopatul, se urăsc! Au pornit pesemne împreună la drum, fiind cândva prieteni, şi s-au certat. Actualmente, împart cabinetul de nevoie. Merg în recepţie şi mai aştept câteva minute să se facă ora pentru homeopatie. Şoc şi groază! La fix, Costel Fălcuţă iese din cabinetul lui şi intră voios în cabinetul pe uşa căruia scria Dr. Frontală Costel. Homeopatie. Domnişoara mă invită să intru la noua consultaţie. Parcă teleghidat, mă aşez şi în faţa homeopatului Frontală, după ce, în prealabil, discutasem cu alopatul Fălcuţă. Îi zâmbeam, jumătate terifiat, jumătate ghiduş, sperând, cu bucăţica rămasă intactă din creierul meu, cu ultimul piticel sănătos de pe scoarţa cerebrală, la o rezolvare haioasă a bizareriei. Bănuiam prosteşte că homeopatul va sări vesel în picioare şi-mi va spune că totul a fost o farsă, indicându-mi camera ascunsă din perete, montată pentru nu ştiu ce show de divertisment, de la nu ştiu ce televiziune. Aş! Costel îmi studiază iarăşi dosarul, ca şi cum mă vedea pentru prima oară. Îmi face o anamneză homeopată detaliată şi îmi prescrie granule, neuitând să adauge, vehement, că alopatia e o porcărie imensă, care distruge organismul. Să fiu prudent atunci când apelez la exponenţii ei medicali limitaţi la minte şi la cunoştinţe! Să nu fiu naiv! Am curiozitatea morbidă, la plecare, să citesc iute semnăturile de pe cele două reţete...”

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.