anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Tratamentul alopat și homeopat al răcelii la copii (P)

GALERIE
demetra axinte
 • demetra axinte
- +

Rinofaringita acută este o infecție foarte frecventă, mai ales la copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 7 ani. Copilul poate prezenta mai multe episoade pe an, în special toamna-iarna-primăvara.

Rinofaringita este prima patologie infecțioasă la copil și principala cauză de consultație pediatrică.

Rinofaringitele sunt de fapt rinite inflamatorii de origine infecțioasă, cel mai adesea virale, prezentând pe parcursul evoluției lor o rinoree a cărei calitate este variabilă în timp.

Prin rinofaringită se înțelege o atingere inflamatorie a faringelui, laringelui și a nasului. Patologia este benignă, cu evoluție spontan favorabilă în 7-10 zile, indispensabilă pentru a dobândi o imunitate solidă și de durată.

Aspectul clinic este de gât roșu, cu nas care curge, cu sau fără febră, cu sau fără tuse. Aceste infecții cauzate de virusuri, pot fi complicate cu otite, în special la copiii cu vârsta mai mică de 2 ani sau de angine, adenoidite și rinosinuzite la copii mai mari, la care factorul alergic nu este neglijabil.

Terapeutica uzuală alopată propune:

 • spălături nazale și curățarea sau aspirarea nasului la copiii mici;
 • antalgice și antipiretice cu paracetamol și ibuprofen;
 • medicamente vasoconstrictoare pentru copiii cu vârsta peste 2 ani;
 • antibioterapia – nu este justificată decât în caz de complicații dovedite;
 • siropuri și ceaiuri din plante care de fapt sunt apanajul fitoterapiei și gemoterapiei.

Ce pași sunt urmați în consultația de pediatrie cu consiliere homeopată?

Abordarea specifică în homeopatie cuprinde în primul rând stabilirea mecanismul etiologic – Cum a debutat afecțiunea? – expunere la vânt uscat, expunere la vreme umedă, contact cu persoane bolnave. De aici, vom avea un prim medicament homeopat la dispoziție, deci un tratament etiologic.

Urmează stabilirea medicamentelor de stadiu inflamator în functie de examenul clinic local (edem roșu sau roșu roz), tendința către hemoragii, senzațiile pacientului (uscăciune, de arsură, spin, pulsații), medicamentele stării infecțioase la debut: febră, strănut, medicamentele stării infecțioase cronice acolo unde este cazul.

Sunt culese elemente și din examenul clinic și din interogatoriu cu ajutorul cărora se stabilesc medicamentul/le de reacție individuală a pacientului (RIB), cu scopul de a ameliora simptomatologia acută.

Terapeutica homeopată poate folosi medicamente de etiologie, pentru nas înfundat, pentru secreție limpede iritantă, pentru secreții groase cu/fără tuse, pentru tuse reziduală postviroze.

În final o centralizare corectă a tuturor simptomelor și a opțiunilor terapeutice, alopat, homeopat, fitoterapic/gemoterapic vor contribui la limitarea complicațiilor și construirea unui sistem imunitar puternic.

Dr. Demetra Axinte (Țugurlan), medic primar Pediatrie, medic specialist Neonatologie, Arcadia

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.