Tratamentul cancerului prin hipertermie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 16.04.2021

Advertorial

Tratamentul cancerului prin hipertermie

GALERIE
3
  • 3
- +
De când se ştie despre efectele hipertermiei ?
 
Observaţia că hipertermia ar fi benefică în tratamentul cancerului a fost facută cu mii de ani în urmă, când marele Hypocrate a constatat că tumorile unor pacienţi se reduceau în dimensiuni după ce aceştia sufereau de o boală infecţioasă , însoţită de febră mare. În zilele noastre, începând cu anii 60-70 au existat primele încercări de a utiliza hipertermia în tratamentul cancerului. Bineînţeles, primele încercări au fost în Statele Unite, unde s-au conceput şi primele aparate de tratament prin hipertermie. Ulterior, aparate pentru tratamentul cancerului prin hipertermie au fost concepute şi în Europa, precum şi în Asia.
 
Cum se poate defini tratamentul prin hipertermie ?
 
Tratamentul prin hipertermie (denumit şi termoterapie) constă în încalzirea organismului sau a unei porţiuni din organism la temperatura de 42,5 grade Celsius. Acest tratament este ne-invaziv şi poate fi de 2 tipuri: încălzirea întregului organism (whole-body hyperthermia) sau numai a unei părţi din organism , unde este tumora (regional hyperthermia). În primul caz se introduce pacientul într-un cort în afară de cap, care rămâne în exterior. Corpul se încălzeşte, iar capul trebuie răcit, pentru a nu se produce efecte adverse. În cazul hipertermiei regionale, se încălzesc porţiuni ale organismului cu ajutorul unor aparate speciale. În Statele Unite sunt folosite aparatele ce produc ultrasunete, dar mai există aparate care produc curenţi electrici de joasă frecvenţă. Aceşti curenţi determină modificări asupra ţesuturilor,modificări care se manifestă prin încălzirea ţesuturilor până la 42,5 grade Celsius, fără afectarea celulelor sănătoase.
În afară de tratamentul prin hipertermie mai există şi alte tehnici de tratament al unor tumori, dar acestea sunt prin încălzirea la peste 100 grade Celsius şi produc moartea celulelor. Denumirea acestor tehnici este de termo-necroză sau termoablaţie şi constau în introducerea unor ace în tumorile respective şi încălzirea lor la temperaturi de 100 grade Celsius.
 
Este dureros tratamentul prin hipertermie?Are acest tratament alte efecte secundare, ca în cazul chimioterapiei ?
 
Nu, tratamentul prin hipertermie, mai ales cel prin hipertermie regională cu frecvenţe joase nu este dureros şi nici nu are alte efecte secundare. Pacientul este aşezat pe o saltea cu apă şi i se aplică un electrod pe porţiunea unde este metastază. Sedinţele durează o oră, iar singurele senzaţii sunt cele de uşoara moleşeală. Un alt efect advers sunt arsurile uşoare ale pielii în timpul tratamentului, datorită poziţionării inadecvate a electrodului.
 
Aveţi experienţă în tratamentul prin hipertermie ?
 
Specialitatea mea este cea de oncologie medicală. Cu toate acestea, am fost atras de tratamentul prin hipertermie înca din studenţie, când cercetările asupra hitertermiei erau la început , iar tehnologia respectivă nu era aşa de avansată. În urmă cu 7 ani, după un studiu riguros asupra aparatelor de hipertermie existente în lume, am făcut o investiţie privată şi am cumpărat un aparat de tratament prin hipertermie neinvazivă locoregională externă din Italia, dupa ce am vizitat câteva centre de tratament prin hipertermie din Europa. Am făcut un curs de hipertermie la clinica Prof. Pigliucci din Roma , precum şi la Spitalul Universitar Grosshadern din Munchen. De asemenea, colaborez strâns cu Prof. Szasz din Budapesta, inventatorul aparatului de tratament prin hipertermie pe care il deţin.
Până în prezent am tratat sute de pacienţi prin această metodă,dar în general prin asocierea cu chimioterapia, pentru a potenţa rezultatele chimioterapiei.
 
Poate fi tratamentul prin hipertermie asociat cu alte tratamente ale cancerului ?
 
Bineînţeles, iar această asociere eu personal o consider o indicaţie majoră. Se poate asocia cu chimioterapia sau cu radioterapia. Experienţa mea este însă numai în asocierea hipertermiei cu chimioterapia. Bineînţeles nu toate cazurile de cancer; există o selecţie atentă a cazurilor, având indicaţie numai stadiile metastatice şi cu predilecţie anumite tipuri de cancer (sarcoame, melanoame, tumori digestive, pulmonare mamare). Tratamentul prin hipertermie poate fi în general aplicat la toate tipurile de cancer în stadii avansate. Ghidul american de tratament standard al cancerului (NCCN) recomandă asocierea hipertermiei cu chimioterapia în cazul cancerelor de ţesuturi moi în stadii metastatice.
Există în curs studii în multe ţări europene asupra rezultatelor hipertermiei asociate cu chimioterapia. Personal am în curs de publicare 2 studii, cu pacienţi cu cancer pancreatic şi cancer al ţesuturilor moi.
Trebuie subliniat faptul că în cazul indicaţiei de tratament prin hipertermie în centrul nostru se face o selecţie riguroasa a cazurilor, indicându-se acest tratament numai în cazurile în care există şanse de raspuns.
 
Există contraindicaţii ale hipertermiei ?
 
Nu există contraindicaţii, cu excepţia implanturilor metalice sau existenţa unor corpuri metalice în zona care trebuie tratată prin hipertermie; metalul respectiv se poate încălzi şi produce durere sau alte efecte.
 
Care este durata tratamentului prin hipertermie ?
 
Practic tratamentul prin hipertermie nu are o limită fixă, ca în cazul radioterapiei, unde nu se poate depăşi o anumită doza de radiaţii. Hipertermia se aplică în cicluri de 10-20 de sedinţe, care se pot repeta după o perioadă de timp, sau se poate continua mai multe luni de zile. Sedinţele se efectuează intercalat cu o zi pauză (de ex. luni, miercuri, vineri) sau uneori, când se asociază cu anumite protocoale de chimioterapie, 3-5 sedinţe la 3 săptămâni în zile consecutive.
 
Poate fi aplicat tratamentul prin hipertermie în ambulatoriu, fără internare ?
 
În mod ideal, tratamentul se aplică în sistem ambulatoriu, unde pacientul vine, face tratamentul şi pleacă acasă. Ca şi în cazul chimioterapiei, internarea în spital pe mai multe zile nu se justifică pentru aplicarea unui astfel de tratament.
 
Daca mergem şi facem saună , încălzindu-ne la temperaturi crescute nu este acelaşi lucru ca şi cum am face tratament prin hipertermie cu metoda dumneavoastră ?
 
Nu este deloc acelaşi lucru. Asta deoarece efectele contra celulelor maligne se obţin la temperatura de 42,5 grade Celsius. Expunerea prelungită a corpului la temperaturi mai mici sau mai mari poate dăuna şi chiar accelera creşterea celulelor canceroase. De aceea încalzirea la 42,5 grade se face controlat, cu ajutorul unor dispozitive speciale, ca aparatul EHY 2000.
 
Este rambursat tratamentul prin hipertermie de Casa de Asigurări de Sănătate ?
 
În România acest tratament nu este rambursat. În unele ţări europene este rambursat de sistemul naţional de asigurari de sănătate, iar în alte ţări (de ex. Germania , unde există zeci de centre de tratament prin hipertermie sau Statele Unite ale Americii) este rambursat de asigurările private de sănătate.
 
Iaşi, str.Vasile Conta nr.2, tel. 0232.263.888, fax: 0232.216.160, www.victoriahospital.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Radu POPESCU

Semnele alegerilor anticipate, în Republica Moldova

Dacă trăieşti în Republica Moldova şi afli că brusc se înfiinţează noi partide politice, atunci aceasta înseamnă - cu siguranţă - că ţara se pregăteşte de alegeri anticipate, chiar dacă nu toţi jucătorii politici ai momentului şi-o asumă. 

Filmuletul zilei

opinii

Un cuplu problematic

Alexandru CĂLINESCU

Un cuplu problematic

Acest delir aminteşte de campaniile frecvente în regimurile totalitare, când indezirabilii erau striviţi sub avalanşa de acuzaţii extrem de grave, ce puteau atrage condamnarea la moarte. Acum avem de-a face cu un exemplu de terorism intelectual, a cărui malignitate nu trebuie însă subestimată.

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

George PLEȘU

Goana după imagine şi relaţia cu spaţiul public

Acoperită de tăcerea asurzitoare a celei mai mari părţi din mediul universitar şi academic ieşean, agenda personală a managerului Ateneului a ajuns să ţină loc de politici culturale la Iaşi. Cu un primar aflat - la propriu - într-o permanentă goană după imagine, oportunitatea de a mai poza în faţa unui bust s-a dovedit o tentaţie irezistibilă. 

Cui prodest?

Nicolae CREŢU

Cui prodest?

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

pulspulspuls

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Informaţii bombă din negocierile secrete şi dure Cozet-Chirică!

Să rezolvăm mai întâi, vineri fiind şi aşteptând cu toţii uichendul, o chestiune administrativă peste care s-a trecut fără nicio observaţie săptămâna asta, fie ea laudativă sau critică. 

Caricatura zilei

Mita-n mască

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.