anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Tratamentul chirurgical al testiculului necoborât (P)

GALERIE
dr. jaramani 1
 • dr. jaramani 1
- +

În viaţa intrauterină, la fătul de sex masculin testiculele se formează în abdomenul acestuia şi, până la naştere, ar trebui să coboare în scrot, acea „punguţă” de la baza penisului.

Există, însă, factori care pot să afecteze descinderea normală şi dezvoltarea testiculului, cum ar fi:

 • anatomia anormală;
 • sănătatea mamei în timpul sarcinii;
 • probleme hormonale – orice deficit hormonal influenţează negativ aceste etape;
 • influenţa mediului înconjurător.

Afecţiunea este congenitală și poate fi uni- sau bilaterală.

Diagnosticul este în primul rând clinic. Încă de la naştere atât medicul, cât şi părinţii constată absenţa din scrot a unuia sau, mai rar, a ambilor testicule. Afecţiunea nu este dureroasă, şi nu are alte manifestări clinice.

În cazurile în care testiculul necoborât nu poate fi palpat, se recomandă efectuarea unei ecografii. Dacă testiculul nu poate fi pus în evidenţă ecografic, va trebui căutat cu ajutorul unei laparoscopii exploratorii, sau, mai rar, al unui RMN/CT.

Testiculul necoborât trebuie tratat cât mai devreme, deoarece pe termen lung există o serie de complicaţii:

 • afectarea spermatogenezei – cu risc crescut de infertilitate;
 • risc crescut de cancer testicular – riscul creşte mai ales după pubertate;
 • testiculul care nu coboară în scrot este mai expus traumelor şi torsiunii testiculare;
 • modifică percepţia propriului corp, mai ales spre adolescenţă, cu apariţia unor complexe.

În cazul în care copilul nu are coborâte testiculele până la vârsta de 6 luni, e puţin probabil să mai coboare după această vârstă, şi în acest caz trebuie examinat de către medic, care va sugera tratamentul adecvat. Tratamentul este întotdeauna chirurgical. Intervenţia prin care chirurgul pediatru va muta testiculul necoborât în scrot, adică în poziţia lui anatomică firească, poartă numele de orhidopexie. Aceasta poate fi făcută clasic sau laparoscopic, în funcţie de localizarea testiculului. Dacă este prezentă o hernie inghinală de însoţire, se va opera în acelaşi timp.

În concluzie, copilul la care nu se vede şi nu se palpează unul sau ambele testicule în scrot, trebuie consultat de un chirurg pediatru pentru a stabili necesitatea şi tipul intervenţiei chirurgicale. Coborârea spontană a testiculului se produce de regulă în primele 3 - 6 luni. După această perioadă scad mult şansele, astfel încât se recomandă intervenţie chirurgicală pentru a scădea riscurile de infertilitate, cancer, precum şi afectare psihologică. Intervenția se realizează în siguranță la Spitalul Arcadia. Intervenţia este una frecventă, cu durată şi riscuri minime, cu o recuperare uşoară, deci care nu ar trebui să sperie pacienţii şi părinţii.

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.