Tratamentul chirurgical al testiculului necoborât (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tratamentul chirurgical al testiculului necoborât (P)

GALERIE
dr. jaramani 1
 • dr. jaramani 1
- +

În viaţa intrauterină, la fătul de sex masculin testiculele se formează în abdomenul acestuia şi, până la naştere, ar trebui să coboare în scrot, acea „punguţă” de la baza penisului.

Există, însă, factori care pot să afecteze descinderea normală şi dezvoltarea testiculului, cum ar fi:

 • anatomia anormală;
 • sănătatea mamei în timpul sarcinii;
 • probleme hormonale – orice deficit hormonal influenţează negativ aceste etape;
 • influenţa mediului înconjurător.

Afecţiunea este congenitală și poate fi uni- sau bilaterală.

Diagnosticul este în primul rând clinic. Încă de la naştere atât medicul, cât şi părinţii constată absenţa din scrot a unuia sau, mai rar, a ambilor testicule. Afecţiunea nu este dureroasă, şi nu are alte manifestări clinice.

În cazurile în care testiculul necoborât nu poate fi palpat, se recomandă efectuarea unei ecografii. Dacă testiculul nu poate fi pus în evidenţă ecografic, va trebui căutat cu ajutorul unei laparoscopii exploratorii, sau, mai rar, al unui RMN/CT.

Testiculul necoborât trebuie tratat cât mai devreme, deoarece pe termen lung există o serie de complicaţii:

 • afectarea spermatogenezei – cu risc crescut de infertilitate;
 • risc crescut de cancer testicular – riscul creşte mai ales după pubertate;
 • testiculul care nu coboară în scrot este mai expus traumelor şi torsiunii testiculare;
 • modifică percepţia propriului corp, mai ales spre adolescenţă, cu apariţia unor complexe.

În cazul în care copilul nu are coborâte testiculele până la vârsta de 6 luni, e puţin probabil să mai coboare după această vârstă, şi în acest caz trebuie examinat de către medic, care va sugera tratamentul adecvat. Tratamentul este întotdeauna chirurgical. Intervenţia prin care chirurgul pediatru va muta testiculul necoborât în scrot, adică în poziţia lui anatomică firească, poartă numele de orhidopexie. Aceasta poate fi făcută clasic sau laparoscopic, în funcţie de localizarea testiculului. Dacă este prezentă o hernie inghinală de însoţire, se va opera în acelaşi timp.

În concluzie, copilul la care nu se vede şi nu se palpează unul sau ambele testicule în scrot, trebuie consultat de un chirurg pediatru pentru a stabili necesitatea şi tipul intervenţiei chirurgicale. Coborârea spontană a testiculului se produce de regulă în primele 3 - 6 luni. După această perioadă scad mult şansele, astfel încât se recomandă intervenţie chirurgicală pentru a scădea riscurile de infertilitate, cancer, precum şi afectare psihologică. Intervenția se realizează în siguranță la Spitalul Arcadia. Intervenţia este una frecventă, cu durată şi riscuri minime, cu o recuperare uşoară, deci care nu ar trebui să sperie pacienţii şi părinţii.

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.