anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Tratamentul cu statine: beneficii versus efecte adverse!

GALERIE
Catalina Arsenescu Georgescu viata-medicala.ro
 • Catalina Arsenescu Georgescu viata-medicala.ro
- +

Afecţiunile cardio şi respectiv cerebrovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate şi morbiditate în lume. O mai bună înţelegere a mecanismelor de apariţie a dislipidemiei din ultimii ani a dus la dezvoltarea unor strategii terapeutice eficiente. Dislipidemia este o afecţiune caracterizată prin alterarea metabolismului grăsimilor evidenţiată prin modificarea valorilor colesterolului, LDL-colesterolului, HDL- colesterolului, trigliceridelor, fiind strâns asociată cu ateroscleroza, şi constituind un factor principal în dezvoltarea bolilor ischemice. Multor persoane care se confruntă cu un nivel al colesterolului peste limita normală li se recomandă utilizarea statinelor, singura categorie de medicaţie cu rol în reducerea colesterolului, care a fost asociată şi cu scăderea riscului de atac cerebral şi vascular. 

Ce sunt statinele, cum acţionează ele asupra organismului , despre ce înseamnă un tratament correct şi eficient, despre beneficii versusu efecte adverse,  vorbeşte în articolul următor prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iaşi.

Statinele, o armă esenţială în managementul hipercolesterolemiilor

Prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iaşi: „Statinele reprezintă tratamentul de elecţie în reducerea LDL-colesterolului, reducând considerabil mortalitatea cardiovasculară. În urma acţiunii statinelor, se inhibă o enzimă cheie în sinteza colesterolului, rezultând creşterea receptorilor pentru LDL şi eliminarea mai rapidă a LDL.  Statinele nu numai că reduc colesterolul LDL ( nota redacţiei – cunoscut drept colesterolul ”rău”, cel care se depune pe vasele de sânge), dar diminuează cu până la 40% riscul apariţiei unui accident vascular. Un studiu publicat în revista Lancet (09.2010) a arătat ca scăderea LDL-colesterolului cu 1mmol/l a redus de 5 ori riscul de evenimente vasculare majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral).

Beneficii: cu cât scade riscul de boli cardiace fatale?

Tratamentul cu statine a devenit unul de rutină în hipercolesterolemii, de unde şi preocuparea de a diminua efectele adverse ale administrării lor. Să nu uităm că statinele se vor administra, acolo unde este necesar, pe durata întregii vieţi a pacientului.  Apariţia pe piaţă a unui mare număr de produse generice, care au un preţ mai accesibil decât produsele originale, face ca recomandarea de a lua statine să fie o opţiune mai simplă. Mult blamata toxicitate a acestora nu este reală, beneficiile administrării lor depăşind cu mult potenţialele efecte adverse. Avantajele administrării statinelor au fost confirmate de numeroase studii. Rezultatele pe termen lung ale studiului Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes-Lipid-Lowering Arm (ASCOT-LLA), la 8 ani după ce acesta a luat sfârşit, au arătat ca 10 mg de atrovastatină au redus semnificativ mortalitatea de toate cauzele (cu 14%), în comparaţie cu placebo. Echilibrarea lipidelor circulante a diminuat, pe 3,3 ani, cu 36% bolile coronariene fatale şi infarctul de miocard.

Cum funcţionează statinele?

Statinele inhibă HMG-CoA reductaza, e enzimă cheie în sinteza colesterolului, rezultând creşterea receptorilor pentru LDL şi eliminarea mai rapidă a LDL. Pentru că acestea sunt factori inhibatori ai acestei enzime, ficatul va produce mai puţin colesterol şi pentru a compensa această lipsă, extrage colesterolul din sânge. De aici, rezultă scăderea colesterolului LDL şi creşterea celui bun – HDL. Trebuie subliniat faptul că efectele benefice ale statinelor se întrevăd după minim  şase săptămâni de la începerea tratamentului.

Cine ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament?

Trebuie precizat faptul că la iniţierea unui astfel de tratament  se iau în calcul nu doar valorile lipidelor din sânge  ci şi riscul cardiovascular total. Acesta se calculează de către medic avându-se în vedere mai mulţi factori de risc ai pacientului: existenţa hipertensiunii sau a altor afecţiuni cardiace, diabet sau alte boli preexistente, obezitatea, fumatul, etc.   Riscul cardiovascular total este estimat de medic  prin modelul SCORE  şi exprimă riscul absolut  al pacientului de a dezvolta în următorii ani un eveniment fatal – infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Evaluarea riscului cu ajutorul SCORE (Evaluarea Sistematică a Riscului Coronarian) este rezultatul analizei unui volum mare de date provenite din studii prospective europene şi are valoare predictivă în ceea ce priveşte riscul de a muri dintr-o  cauză cardiovasculară  pe o perioadă de 10 ani.

Efecte adverse : cât de frecvente şi periculoase sunt?

Aşa cum am precizat deja, medicaţia cea mai frecvent utilizată pentru reducere a LDL colesterolului  e reprezentată de statine (simvastatină, atorvastatină, rosuvastatină etc.). Există şi alte variante pentru cei care nu răspund la acest tratament sau care nu îl tolerează, precum sechestratorii de acizi biliari (colestiramina), acidul nicotinic, inhibitorii absorbţiei colesterolului,  precum şi noile terapii cu anticorpi monoclonali, fiind utilizate atunci când statinele nu au efectul scontat sau când efectele secundare ale acestora sunt foarte puternice. Cele mai frecvente efecte secundare sunt cele legate de creşterea transaminazelor hepatice, ce apare în mai puţin de 2% din cazuri, fiind de regulă asimptomatică, şi de regulă temporară, în prima perioadă după iniţierea tratamentului. De altfel, se recomandă dozarea transaminazelor înainte şi respectiv la opt săptămâni după începerea tratamentului. Dacă enzimele hepatice rămân normale, este suficientă monitorizarea lor la o perioadă de şase luni. Aş vrea să mai precizez un lucru: creşterea transaminazelor nu echivalează întotdeauna cu necesitatea opririi tratamentului ! De exemplu, când acestea cresc de trei ori peste valoarea normală, atunci se reduce doza de statine şi dacă după reducerea dozei persistă creşterea nivelului transaminazelor la de peste trei ori limita superioară normală, tratamentul cu respectivul preparat trebuie întrerupt şi se poate încerca o altă variantă.  Repet, cazurile în care apar astfel de efecte adverse care să ducă la întreruperea tratamentului, sunt rare. Aşadar, pacientul este din nou cel care cântăreşte: nu iau tratamentul şi  mă expun la un risc mare de infarct sau AVC! Sau dimpotrivă: iau tratamentul şi mă expun la un risc mai mic de alterare a funcţiei hepatice, problemă care apare rar şi  este reversibilă - se poate întrerupre tratamentul în cazul în care apare şi funcţia hepatica revine la normal! Pacientul este cel care decide în final, cântărind beneficiile şi riscurile. Mai trebuie adăugat la acest capitol efectele adverse şi eventualele probleme musculare: miopatia, de altfel rar întâlnită. Un reper util este valoarea bazală, iniţială, a creatinkinazei pacienţilor, măsurată la începerea tratamentului. Dacă, în timpul tratamentului, apar dureri musculare şi valoarea creatinkinazei  se măreşte de circa 10 ori peste limită, putem lua în calcul o miopatie cauzată de administrarea de statine şi atunci apelăm la alte variante de tratament. Doar în cazul în care există contraindicaţii clare – probleme hepatice sau renale – tratamentul poate demara cu alt tip de medicaţie.

Dozele şi perioada de administrare

În ceea ce priveşte dozele administrate şi perioada: de obicei se începe  cu doza maximă pentru că s-a constatat că aceasta are cel mai bun efect.  Se repetă analizele la 3 luni, 6 luni, un an pentru a verifica valorile colesterolului din sânge şi transaminazele sau creatinkinaza. La un pacient cu risc cardiovascular crescut  ţinta terapeutică – valoarea LDL colesterol  la care dorim să ajungem este sub 100 mg/dl, în timp ce la un pacient cu diabet zaharat, valoarea scade la sub 70mg/dl.  Precizez că tratamentul cu statine poate dura uneori şi toată viaţa dacă se constată că altfel valorile colesterolului nu pot fi ţinute sub control. Important este ca pacientul să urmeze constant şi corect tratamentul prescris de medic şi să vină la evaluările periodice.

Ce se întâmplă dacă tratamentul se înterupe sau nu este urmat corect

Dacă pacientul nu ia corect tratamentul  pentru că se teme de efectele adverse ( fie ia doze mai mici, fie renunţă total), atunci  valorile colesterolului din sânge vor creşte din nou, şi odată cu această creştere, pacientul va avea din nou un risc foarte mare de a face infarct miocardic acut  sau AVC.  În concluzie, dislipidemia este o afecţiune complexă având atât cauze genetice cât şi dobândite , constituind un important factor de risc pentru boala cardiovasculară. De asemena, poate fi prevenită, se diagnostichează prin metodele de screenig existente, iar tratamentul este individualizat şi presupune : terapie nutriţională, activitate fizică şi tratament medicamentos”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.