Tratamentul cu statine: beneficii versus efecte adverse!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Tratamentul cu statine: beneficii versus efecte adverse!

GALERIE
Catalina Arsenescu Georgescu viata-medicala.ro
 • Catalina Arsenescu Georgescu viata-medicala.ro
- +

Afecţiunile cardio şi respectiv cerebrovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate şi morbiditate în lume. O mai bună înţelegere a mecanismelor de apariţie a dislipidemiei din ultimii ani a dus la dezvoltarea unor strategii terapeutice eficiente. Dislipidemia este o afecţiune caracterizată prin alterarea metabolismului grăsimilor evidenţiată prin modificarea valorilor colesterolului, LDL-colesterolului, HDL- colesterolului, trigliceridelor, fiind strâns asociată cu ateroscleroza, şi constituind un factor principal în dezvoltarea bolilor ischemice. Multor persoane care se confruntă cu un nivel al colesterolului peste limita normală li se recomandă utilizarea statinelor, singura categorie de medicaţie cu rol în reducerea colesterolului, care a fost asociată şi cu scăderea riscului de atac cerebral şi vascular. 

Ce sunt statinele, cum acţionează ele asupra organismului , despre ce înseamnă un tratament correct şi eficient, despre beneficii versusu efecte adverse,  vorbeşte în articolul următor prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iaşi.

Statinele, o armă esenţială în managementul hipercolesterolemiilor

Prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu” Iaşi: „Statinele reprezintă tratamentul de elecţie în reducerea LDL-colesterolului, reducând considerabil mortalitatea cardiovasculară. În urma acţiunii statinelor, se inhibă o enzimă cheie în sinteza colesterolului, rezultând creşterea receptorilor pentru LDL şi eliminarea mai rapidă a LDL.  Statinele nu numai că reduc colesterolul LDL ( nota redacţiei – cunoscut drept colesterolul ”rău”, cel care se depune pe vasele de sânge), dar diminuează cu până la 40% riscul apariţiei unui accident vascular. Un studiu publicat în revista Lancet (09.2010) a arătat ca scăderea LDL-colesterolului cu 1mmol/l a redus de 5 ori riscul de evenimente vasculare majore (infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral).

Beneficii: cu cât scade riscul de boli cardiace fatale?

Tratamentul cu statine a devenit unul de rutină în hipercolesterolemii, de unde şi preocuparea de a diminua efectele adverse ale administrării lor. Să nu uităm că statinele se vor administra, acolo unde este necesar, pe durata întregii vieţi a pacientului.  Apariţia pe piaţă a unui mare număr de produse generice, care au un preţ mai accesibil decât produsele originale, face ca recomandarea de a lua statine să fie o opţiune mai simplă. Mult blamata toxicitate a acestora nu este reală, beneficiile administrării lor depăşind cu mult potenţialele efecte adverse. Avantajele administrării statinelor au fost confirmate de numeroase studii. Rezultatele pe termen lung ale studiului Anglo-Scandinavian Cardiac Outcomes-Lipid-Lowering Arm (ASCOT-LLA), la 8 ani după ce acesta a luat sfârşit, au arătat ca 10 mg de atrovastatină au redus semnificativ mortalitatea de toate cauzele (cu 14%), în comparaţie cu placebo. Echilibrarea lipidelor circulante a diminuat, pe 3,3 ani, cu 36% bolile coronariene fatale şi infarctul de miocard.

Cum funcţionează statinele?

Statinele inhibă HMG-CoA reductaza, e enzimă cheie în sinteza colesterolului, rezultând creşterea receptorilor pentru LDL şi eliminarea mai rapidă a LDL. Pentru că acestea sunt factori inhibatori ai acestei enzime, ficatul va produce mai puţin colesterol şi pentru a compensa această lipsă, extrage colesterolul din sânge. De aici, rezultă scăderea colesterolului LDL şi creşterea celui bun – HDL. Trebuie subliniat faptul că efectele benefice ale statinelor se întrevăd după minim  şase săptămâni de la începerea tratamentului.

Cine ar trebui să beneficieze de un astfel de tratament?

Trebuie precizat faptul că la iniţierea unui astfel de tratament  se iau în calcul nu doar valorile lipidelor din sânge  ci şi riscul cardiovascular total. Acesta se calculează de către medic avându-se în vedere mai mulţi factori de risc ai pacientului: existenţa hipertensiunii sau a altor afecţiuni cardiace, diabet sau alte boli preexistente, obezitatea, fumatul, etc.   Riscul cardiovascular total este estimat de medic  prin modelul SCORE  şi exprimă riscul absolut  al pacientului de a dezvolta în următorii ani un eveniment fatal – infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Evaluarea riscului cu ajutorul SCORE (Evaluarea Sistematică a Riscului Coronarian) este rezultatul analizei unui volum mare de date provenite din studii prospective europene şi are valoare predictivă în ceea ce priveşte riscul de a muri dintr-o  cauză cardiovasculară  pe o perioadă de 10 ani.

Efecte adverse : cât de frecvente şi periculoase sunt?

Aşa cum am precizat deja, medicaţia cea mai frecvent utilizată pentru reducere a LDL colesterolului  e reprezentată de statine (simvastatină, atorvastatină, rosuvastatină etc.). Există şi alte variante pentru cei care nu răspund la acest tratament sau care nu îl tolerează, precum sechestratorii de acizi biliari (colestiramina), acidul nicotinic, inhibitorii absorbţiei colesterolului,  precum şi noile terapii cu anticorpi monoclonali, fiind utilizate atunci când statinele nu au efectul scontat sau când efectele secundare ale acestora sunt foarte puternice. Cele mai frecvente efecte secundare sunt cele legate de creşterea transaminazelor hepatice, ce apare în mai puţin de 2% din cazuri, fiind de regulă asimptomatică, şi de regulă temporară, în prima perioadă după iniţierea tratamentului. De altfel, se recomandă dozarea transaminazelor înainte şi respectiv la opt săptămâni după începerea tratamentului. Dacă enzimele hepatice rămân normale, este suficientă monitorizarea lor la o perioadă de şase luni. Aş vrea să mai precizez un lucru: creşterea transaminazelor nu echivalează întotdeauna cu necesitatea opririi tratamentului ! De exemplu, când acestea cresc de trei ori peste valoarea normală, atunci se reduce doza de statine şi dacă după reducerea dozei persistă creşterea nivelului transaminazelor la de peste trei ori limita superioară normală, tratamentul cu respectivul preparat trebuie întrerupt şi se poate încerca o altă variantă.  Repet, cazurile în care apar astfel de efecte adverse care să ducă la întreruperea tratamentului, sunt rare. Aşadar, pacientul este din nou cel care cântăreşte: nu iau tratamentul şi  mă expun la un risc mare de infarct sau AVC! Sau dimpotrivă: iau tratamentul şi mă expun la un risc mai mic de alterare a funcţiei hepatice, problemă care apare rar şi  este reversibilă - se poate întrerupre tratamentul în cazul în care apare şi funcţia hepatica revine la normal! Pacientul este cel care decide în final, cântărind beneficiile şi riscurile. Mai trebuie adăugat la acest capitol efectele adverse şi eventualele probleme musculare: miopatia, de altfel rar întâlnită. Un reper util este valoarea bazală, iniţială, a creatinkinazei pacienţilor, măsurată la începerea tratamentului. Dacă, în timpul tratamentului, apar dureri musculare şi valoarea creatinkinazei  se măreşte de circa 10 ori peste limită, putem lua în calcul o miopatie cauzată de administrarea de statine şi atunci apelăm la alte variante de tratament. Doar în cazul în care există contraindicaţii clare – probleme hepatice sau renale – tratamentul poate demara cu alt tip de medicaţie.

Dozele şi perioada de administrare

În ceea ce priveşte dozele administrate şi perioada: de obicei se începe  cu doza maximă pentru că s-a constatat că aceasta are cel mai bun efect.  Se repetă analizele la 3 luni, 6 luni, un an pentru a verifica valorile colesterolului din sânge şi transaminazele sau creatinkinaza. La un pacient cu risc cardiovascular crescut  ţinta terapeutică – valoarea LDL colesterol  la care dorim să ajungem este sub 100 mg/dl, în timp ce la un pacient cu diabet zaharat, valoarea scade la sub 70mg/dl.  Precizez că tratamentul cu statine poate dura uneori şi toată viaţa dacă se constată că altfel valorile colesterolului nu pot fi ţinute sub control. Important este ca pacientul să urmeze constant şi corect tratamentul prescris de medic şi să vină la evaluările periodice.

Ce se întâmplă dacă tratamentul se înterupe sau nu este urmat corect

Dacă pacientul nu ia corect tratamentul  pentru că se teme de efectele adverse ( fie ia doze mai mici, fie renunţă total), atunci  valorile colesterolului din sânge vor creşte din nou, şi odată cu această creştere, pacientul va avea din nou un risc foarte mare de a face infarct miocardic acut  sau AVC.  În concluzie, dislipidemia este o afecţiune complexă având atât cauze genetice cât şi dobândite , constituind un important factor de risc pentru boala cardiovasculară. De asemena, poate fi prevenită, se diagnostichează prin metodele de screenig existente, iar tratamentul este individualizat şi presupune : terapie nutriţională, activitate fizică şi tratament medicamentos”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X