anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 01.07.2022

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență (P)

GALERIE
lupu-alina_zdi (2)
 • lupu-alina_zdi (2)
- +

Nodulul tiroidian reprezintă o modificare localizată a structurii glandei tiroide și este o patologie frecventă, afectând până la 50% din populație. Pentru marea majoritate a nodulilor benigni, în absență vreunei simptomatologii, de regulă, se optează pentru monitorizare ecografică periodică. În timp, odată cu creșterea volumului nodulilor, aceștia pot cauza simptome de compresiune locală la nivelul gâtului, senzație de corp străin, de apăsare sau constricție, dificultate la înghițire sau respirație. Ca alternativă la operația de îndepărtare a glandei tiroide (tiroidectomie) s-au dezvoltat accelerat, predominant în ultimii 10 ani, metodele de tratament minim invazive bazate pe termoablație a nodulilor tiroidieni. Radiofrecvența este singura metodă aprobata FDA pentru tratamentul nodulilor tiroidieni.

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență: avantajele pacientului

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență prezintă următoarele avantaje:

 • are ca rezultat reducerea semnificativă, cu aproximativ 60-80%, a volumului nodulilor tratați;
 • asigură păstrarea funcției tiroidiene, eliminând nevoia de tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni, prezentă în cazul tiroidectomiei;
 • risc scăzut al complicațiilor;
 • nu necesită spitalizare/anestezie generală;
 • absența cicatricilor la nivelul gatului;
 • disconfort minim.

Când este indicat tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență?

Ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni este propusă, ca metodă alternativă la tratamentul chirurgical, în următoarele cazuri:

 • noduli cu diametrul mai mare de 20-30 mm, cu creștere progresivă pe durata monitorizării ecografice;
 • noduli care determină simptome de compresiune locală la nivelul gâtului;
 • noduli vizibili, care cauzează disconfort estetic;
 • existența unor contraindicații pentru intervenția chirurgicală.

Înainte de efectuarea procedurii, este necesară o serie de investigații:

 • ecografie tiroidiană;
 • bilanț hormonal tiroidian (TSH, FT4, calcitonina+/- anticorpi antitiroidieni);
 • FNAC – puncție tiroidiană aspirativă cu ac fin;
 • scintigrafie tiroidiană la pacienții cu noduli funcționali (autonomi/în curs de autonomizare);
 • consult ORL ( laringoscopie) – evaluarea mobilității corzilor vocale la pacienții cu disfonie (modificări ale vocii) sau intervenții chirurgicale anterioare în zona gâtului.

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia.

Dr. Alina Lupu, medic primar Endocrinologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

Alexandru LĂZESCU

Războiul din Ucraina divide Occidentul; taberele (I)

În timp ce puterile europene majore doresc o finalizare rapidă a războiului din Ucraina, indiferent de rezultat, pentru America miza acestuia este una globală, cu impact asupra competiţiei geopolitice cu China.

opinii

Mistica secretului

Alexandru CĂLINESCU

Mistica secretului

Ne îndreptăm oare către un regim autoritar, în care renasc vechi frustrări şi obsesii? (...) Din luările de poziţie pe care le-am urmărit în aceste zile, reiese că situaţia actuală a Arhivelor ridică serioase semne de întrebare. Se perpetuează o anomalie: Arhivele sunt în subordinea Ministerului de Interne, ceea ce ne trimite din nou la isteria „secretului de stat”. Ar fi o regretabilă reîntoarcere în timp.

Arte şi meserii

Neculai SEGHEDIN

Arte şi meserii

Acum mai mulţi ani, după ce se înfiinţaseră universităţi şi filiale ale acestora pe la fiecare colţ de stradă, de ziceai că riscăm să ajungem o naţie de superintelectuali, de se speriase însuşi Comitetul Nobel de avalanşa de potenţiale premii ce urmau să poposească pe plaiurile mioritice, s-a ajuns la concluzia că, totuşi, cineva trebuie să mai muncească şi cu mâinile, pentru că, vorba lui Creangă, … dac-ar fi să iasă toţi învăţaţi […], n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele. 

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Radu POPESCU

Patologia şi puţinătatea intelectuală

Perseverenţa cu care Dodon, socialiştii moldoveni şi partenerii lor politici de la Kremlin apelează doar la dezinformări pentru a-şi argumenta părerile reflectă un fenomen aflat la graniţa dintre patologie şi puţinătate intelectuală, rezultatele ultimelor alegeri prezidenţiale şi parlamentare din Republica Moldova arătând că oamenii - obişnuindu-se nu doar cu acelaşi tip de păcăleală, dar şi cu aceiaşi propagatori ai mesajelor false - nu mai pot fi duşi de nas ca pe vremuri. 

pulspulspuls

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Speranţe de la Iaşi via Suceava pentru un posibil aranjament în Guvern

Demisia şi ancheta procurorilor DNA privindu-l pe ministrul pesedist al agriculturii, junele oltean de partid şi de stat Chesnoiu, om al sistemului, cică ar fi creat unele speranţe în anumite zone ale politichiei din mai multe judeţe, printre care şi la Iaşi, auzim. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.