Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență (P)

GALERIE
lupu-alina_zdi (2)
 • lupu-alina_zdi (2)
- +

Nodulul tiroidian reprezintă o modificare localizată a structurii glandei tiroide și este o patologie frecventă, afectând până la 50% din populație. Pentru marea majoritate a nodulilor benigni, în absență vreunei simptomatologii, de regulă, se optează pentru monitorizare ecografică periodică. În timp, odată cu creșterea volumului nodulilor, aceștia pot cauza simptome de compresiune locală la nivelul gâtului, senzație de corp străin, de apăsare sau constricție, dificultate la înghițire sau respirație. Ca alternativă la operația de îndepărtare a glandei tiroide (tiroidectomie) s-au dezvoltat accelerat, predominant în ultimii 10 ani, metodele de tratament minim invazive bazate pe termoablație a nodulilor tiroidieni. Radiofrecvența este singura metodă aprobata FDA pentru tratamentul nodulilor tiroidieni.

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență: avantajele pacientului

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență prezintă următoarele avantaje:

 • are ca rezultat reducerea semnificativă, cu aproximativ 60-80%, a volumului nodulilor tratați;
 • asigură păstrarea funcției tiroidiene, eliminând nevoia de tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni, prezentă în cazul tiroidectomiei;
 • risc scăzut al complicațiilor;
 • nu necesită spitalizare/anestezie generală;
 • absența cicatricilor la nivelul gatului;
 • disconfort minim.

Când este indicat tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență?

Ablația prin radiofrecvență a nodulilor tiroidieni este propusă, ca metodă alternativă la tratamentul chirurgical, în următoarele cazuri:

 • noduli cu diametrul mai mare de 20-30 mm, cu creștere progresivă pe durata monitorizării ecografice;
 • noduli care determină simptome de compresiune locală la nivelul gâtului;
 • noduli vizibili, care cauzează disconfort estetic;
 • existența unor contraindicații pentru intervenția chirurgicală.

Înainte de efectuarea procedurii, este necesară o serie de investigații:

 • ecografie tiroidiană;
 • bilanț hormonal tiroidian (TSH, FT4, calcitonina+/- anticorpi antitiroidieni);
 • FNAC – puncție tiroidiană aspirativă cu ac fin;
 • scintigrafie tiroidiană la pacienții cu noduli funcționali (autonomi/în curs de autonomizare);
 • consult ORL ( laringoscopie) – evaluarea mobilității corzilor vocale la pacienții cu disfonie (modificări ale vocii) sau intervenții chirurgicale anterioare în zona gâtului.

Tratamentul nodulilor tiroidieni prin ablație cu radiofrecvență se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia.

Dr. Alina Lupu, medic primar Endocrinologie, Arcadia

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Indiscreţia jurnalistică

Ioan Alexandru TOFAN

Indiscreţia jurnalistică

Cele mai intime şi ferite aspecte ale unei vieţi individuale ajung mărfuri publice. Asta ca să fie clar că suntem toţi la fel, indiferent de ceea ce facem: anatomia ne leagă, ne face să fim asemenea geniilor. Lectura presei ne linişteşte, pentru că ne arată că nimeni nu-i perfect. Aşadar, să ne culcăm voioşi pe-o ureche, că avem de ce.

opinii

„Rabla” pentru politicieni

Briscan ZARA

„Rabla” pentru politicieni

Eu aş vota un politician sincer care ar spune în plină campanie electorală: „Stimaţi alegători, eu nu mă pricep cu adevărat la administraţie, mă orientez mai întotdeauna după cum bate vântul şi după cum îmi iese şi mie ceva. Eu candidez la această funcţie pentru că voi avea un salariu bun şi mai multe beneficii la pachet. Ăsta-i adevărul. Dacă mă credeţi şi încă doriţi să mă votaţi, bine, dacă nu, asta-i viaţa!...”

În faţa ispitei

Cristina DANILOV

În faţa ispitei

Suntem adesea în fața unei alegeri – să cedăm sau nu în fața ispitei? Adesea, oamenii nu realizează situația pe care o au și consecințele care pot veni din cedarea în fața ispitei. Acţionează emoțional, în funcţie de situaţie, motiv pentru care se întâmplă atât de multe greşeli în viaţa lor. De dragul unei plăceri mai mici, o persoană poate sacrifica o plăcere mai mare, de dragul unei aventuri, o relație stabilă, cedând în fața ispitei. Anticipând ceva bun, care poate fi primit aici și acum, o persoană începe să experimenteze emoții puternice care îl privează de capacitatea de a gândi în perspectivă. 

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Din nou despre Marcel Chirnoagă

Spirit neliniştit, înrudit cu Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer, Rembrandt, Francisco de Goya, William Blake, Gustave Doré, Khalil Gibran, Marcel Chirnoagă face parte din marea familie a artiştilor vizionari, care au schimbat percepţia noastră asupra lumii. El este un maestru al liniei, al luminii şi al umbrelor încrustate pe placa de metal, topite în bronz sau cioplite în piatră.

pulspulspuls

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Pentru cine e întâlnirea de la filiala partidoiului?

Iacătă, stimaţi telespectatori, ce instantaneu fain ne-a trimis un binevoitor, după ce l-a pescuit de pe tarlaua feisbucistă, de pe pagina unui băiat de bine, amic din zona sforarilor politici de Bahlui. 

Caricatura zilei

Ședințe despre Comasare

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri