ȘCOALA DE DEZVOLTARE PERSONALĂ SRL este persoană juridică română înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile, înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Aceasta realizează periodic diverse instruiri având ca tematică dezvoltarea personală a persoanelor fizice.
Respectivele cursuri și seminarii nu sunt autorizate sau acreditate și nici nu se efectuează sub reglementarea unei autorități publice. Pe cale de consecință, sunt în sfera de TVA. Beneficiarii sunt persoane fizice ce își însușesc tematici abordate, cu domiciliul în România, în diverse state membre sau în state din afara UE. Există două moduri de prestare a acestor servicii de dezvoltare personală. Primul mod se realizează când participanții participă în timp real la susținerea cursurilor de către un lector situat în România cu comunicare electronică la distanță, iar al doilea mod constă în faptul că un cumpărător descarcă suportul de curs deja realizat de pe platforma electronică a societății. Practic se efectuează doar plata cumpărării suportului de curs. Ce proceduri urmărim din perspectiva TVA la facturarea serviciilor de dezvoltare personală?
Citeste aici integral Ziarul de Business nr. 24
Chiar dacă par activități similare, cursurile descărcate de pe o platformă electronică au un regim fiscal diferit de cursurile ținute de un lector aflat într-o incintă, iar participanții sunt în alte state și participă printr-un sistem de comunicare la distanță. Descărcarea unui fișier de pe o platformă electronică reprezintă un serviciu comunicat electronic conform art. 7 alin. (1) din Regulamentul nr. 282/2011 privind aplicarea Directivei TVA, astfel: „(1) „Serviciile prestate pe cale electronică” prevăzute în Directiva 2006/112/CE includ serviciile furnizate pe internet sau printr-o rețea electronică a căror natură determină prestarea lor automată, care implică intervenție umană minimă, și imposibil de realizat în absența tehnologiei informației”.
Reținem aspectul de implicație umană minimă pentru realizarea serviciului, fapt ce presupune o simplă descărcare a unui fișier de către utilizator. Din punctul de vedere a locului de prestări de servicii din perspectiva TVA, când beneficiarii sunt persoane neimpozabile, cum sunt persoanele fizice, locul prestării de servicii este considerat locul unde își are domiciliul persoana fizică beneficiară a serviciului conform art. 278 alin. (5) lit. h) pct. 3 din Codul fiscal, astfel:
„(5) Prin excepție de la prevederile alin. (3), locul următoarelor servicii este considerat a fi:
- h) locul unde beneficiarul este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită, în cazul următoarelor servicii prestate către o persoană neimpozabilă:
- serviciile furnizate pe cale electronică”. De aici apar trei implicații fiscale pentru societatea din România, astfel:
- a) dacă beneficiarii sunt persoane fizice din România, locul prestării de servicii este considerat tot în România și pe cale de consecință se va colecta TVA cu procentul de 19% într-un cât sunt îndeplinite condițiile cumulative prevăzute de art. 268 alin. (1) din Codul fiscal; b) dacă beneficiarii sunt persoane fizice cu domiciliul în alte state membre ale UE, locul prestării de servicii este considerat din punctul de vedere a TVA în statele unde persoanele fizice își au domiciliul și ca regulă generală trebuie colectat TVA cu cota generală de TVA din statul membru unde își au aceste persoane fizice domiciliul și trebuie plătit TVA către bugetul de stat unde locuiesc aceste persoane fizice.
Instrumentul prin care se poate realiza declararea și plata TVA este utilizarea sistemului OSS. De la această regulă generală există o excepție reprezentând primele vânzări de astfel de servicii comunicate electronic într-un plafon de 10.000 euro calculate cumulat de la începutul exercițiului la zi, ce însumează prestările de servicii pentru toate statele membre la care facturarea se va face cu TVA din România, iar la atingerea plafonului se va colecta TVA din statul de consum cu posibilitatea aplicării regimului OSS.
- c) când persoanele fizice își au domiciliul în state din afara UE, locul prestării de servicii este tot locul unde își au domiciliul aceste persoane fizice, respectiv locul prestării de servicii din perspectiva TVA nu este considerat în România.
Aceste servicii nu sunt supuse TVA în România deoarece locul prestării de servicii din perspectiva TVA nu este considerat în România și nu se îndeplinește condiția de la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal. Desigur, această situație o analizăm din perspectiva bugetului de stat din România, însă există proceduri fiscale pe care ar trebui să le respectăm în aceste state terțe așa cum sunt reglementate individual de respectivele state terțe. De exemplu, Marea Britanie păstrează un sistem TVA similar directivei TVA și solicită plată de TVA către bugetul de stat Regatului Unit pentru vânzări de servicii comunicate electronic către beneficiari persoane fizice cu domiciliul în acest stat.
În situația în care cursurile sunt susținute de un lector dintr-o incintă pe teritoriul României cu participarea persoanelor fizice în timp real la aceste cursuri, însă cu comunicare electronică la distanță, acestea nu mai sunt clasificate din punctul de vedere al TVA ca fiind servicii electronice deoarece implică prestație umană și nu automatizare.
Apreciem că locul prestării de servicii din punctul de vedere a TVA este locul unde prestatorul își desfășoară activitatea conform art. 278 alin. (3) din Codul fiscal, astfel:
„(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul își are stabilit sediul activității sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă și-a stabilit sediul activității economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absența unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită”. Pe cale de consecință, aceste servicii de cursuri ținute în timp real se facturează cu cota de TVA de 19% din România, se declară în decontul de TVA, Formular 300 și în declarația informativă, Formular 394.
Rubrică realizată în colaborare cu consultantul fiscal Adrian BENȚA
Publicitate și alte recomandări video