Tratează-te cu știință la Noaptea cercetătorilor, pe 28 septembrie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 27.02.2021

Eveniment

Tratează-te cu știință la Noaptea cercetătorilor, pe 28 septembrie

GALERIE
afis_evenimentnoaptea_legonoaptea_robotinoaptea_teslanoaptea_tun_cu_aer
 • afis_eveniment
 • noaptea_lego
 • noaptea_roboti
 • noaptea_tesla
 • noaptea_tun_cu_aer
- +

Pe 28 septembrie, știința vă dă întâlnire pe Espalanda Palas Mall la Noaptea cercetătorilor – un eveniment cu experimente trăsnite și conferințe fascinante din domenii științifice. Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat începând cu ora 18.00.

Seara va avea în program curse cu obstacole între roboți, experimente de a privi lumea prin căldură în loc de culoare și o întâlnire specială cu celebra producătoare de fulgere - bobina Telsa. Vor fi efectuate teste cu laserul care adună informații din atmosferă, de la înălțimi mari, vor fi rezolvate mistere criminalistice și, în caz de vreme favorabilă, va fi disponibil și un telescop pentru observarea astrelor. Cei mai norocoși participanți ai serii vor avea ocazia să piloteze ei înșiși un robot în cursă și să se ia la întrecere cu cercetătorii.

În premieră, în acest an, Noaptea cercetătorilor va ocupa și scena Teatrului de Vară, unde se vor desfășura, în intervalul 19.00-21.00, o serie de conferințe de știință dedicate publicului de toate vârstele. Fiecare conferință va avea maxim 20 de minute, va fi susținută într-un limbaj accesibil tuturor, iar intrarea se va face fără rezervare și fără bilet. Cercetătorii invitați vor aborda teme precum misterul nedezlegat al migrației păsărilor, cum se construiește un Univers sau legătura dintre fizică, chimie și gastronomie. De asemenea, cei prezenți la Teatrul de Vară vor avea ocazia să înțeleagă mai bine cum va funcționa James Webb, înlocuitorul telescopului Hubble, ce are mărimea unui teren de tenis, este de șapte ori mai performant și este capabil să „vadă” o monedă de 10 bani de la 40 de kilometri depărtare, din domeniul vizibil până în domeniul infraroșu.

La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii ale științei – chimie, biologie, geografie și geologie, mecanică, optică, robotică, electromagnetism etc. Fiecare experiment va fi prezentat de profesori și studenți specializați în domeniu, astfel încât fenomenele științifice să fie înțelese de cei prezenți la eveniment, indiferent de nivelul cunoștințelor.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfășoară anual în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului. Tema anului 2018 este “Handle with Science” / „Tratează cu știință”, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale - pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.

„Atât prin comunicare, cât și prin activitățile evenimentului, ne propunem să transmitem valoarea principală a științei: cercetarea este antidotul concluziilor prefabricate. Sperăm ca, dincolo de mirare și încântare, cei prezenți la eveniment să își însușească o parte din metoda științifică de a privi lumea prin întrebări, și nu prin răspunsuri cunoscute dinainte”, a declarat Cătălin Agheorghesei, coordonatorul proiectului.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași coordonează eforturile la nivel național a douăsprezece dintre cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din România. Printre parteneri menționăm: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, ELI - Extreme Light Infrastructure, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai, Institutul pentru Fizica Pământului, Universitatea de Vest din Timișoara etc. Este o unire de forțe fără precedent pentru promovarea științei.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația „Societatea absolvenților Facultății de Fizică din Iași SOPHYS”, Primăria Iași, Apa Vital, Palas Iași, Europe Direct Iași, cu sprijinul companiilor Centric, Continental, GeminiCad și TiVO.

Partenerii media ai evenimentului sunt Ziarul de Iași, IașiFun, Radio HIT și Zile și Nopți.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.