anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 02.07.2022

Eveniment

Tratează-te cu știință la Noaptea cercetătorilor, pe 28 septembrie

GALERIE
afis_evenimentnoaptea_legonoaptea_robotinoaptea_teslanoaptea_tun_cu_aer
 • afis_eveniment
 • noaptea_lego
 • noaptea_roboti
 • noaptea_tesla
 • noaptea_tun_cu_aer
- +

Pe 28 septembrie, știința vă dă întâlnire pe Espalanda Palas Mall la Noaptea cercetătorilor – un eveniment cu experimente trăsnite și conferințe fascinante din domenii științifice. Intrarea este liberă, iar publicul este așteptat începând cu ora 18.00.

Seara va avea în program curse cu obstacole între roboți, experimente de a privi lumea prin căldură în loc de culoare și o întâlnire specială cu celebra producătoare de fulgere - bobina Telsa. Vor fi efectuate teste cu laserul care adună informații din atmosferă, de la înălțimi mari, vor fi rezolvate mistere criminalistice și, în caz de vreme favorabilă, va fi disponibil și un telescop pentru observarea astrelor. Cei mai norocoși participanți ai serii vor avea ocazia să piloteze ei înșiși un robot în cursă și să se ia la întrecere cu cercetătorii.

În premieră, în acest an, Noaptea cercetătorilor va ocupa și scena Teatrului de Vară, unde se vor desfășura, în intervalul 19.00-21.00, o serie de conferințe de știință dedicate publicului de toate vârstele. Fiecare conferință va avea maxim 20 de minute, va fi susținută într-un limbaj accesibil tuturor, iar intrarea se va face fără rezervare și fără bilet. Cercetătorii invitați vor aborda teme precum misterul nedezlegat al migrației păsărilor, cum se construiește un Univers sau legătura dintre fizică, chimie și gastronomie. De asemenea, cei prezenți la Teatrul de Vară vor avea ocazia să înțeleagă mai bine cum va funcționa James Webb, înlocuitorul telescopului Hubble, ce are mărimea unui teren de tenis, este de șapte ori mai performant și este capabil să „vadă” o monedă de 10 bani de la 40 de kilometri depărtare, din domeniul vizibil până în domeniul infraroșu.

La Palas vor putea fi vizitate standuri din mai multe domenii ale științei – chimie, biologie, geografie și geologie, mecanică, optică, robotică, electromagnetism etc. Fiecare experiment va fi prezentat de profesori și studenți specializați în domeniu, astfel încât fenomenele științifice să fie înțelese de cei prezenți la eveniment, indiferent de nivelul cunoștințelor.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment ce se desfășoară anual în peste 350 de oraşe din Europa, cu sprijinul Comisiei Europene, aducând știința în mijlocul publicului. Tema anului 2018 este “Handle with Science” / „Tratează cu știință”, un îndemn de a folosi „mintea științifică” în fața provocărilor societății actuale - pseudoștiință, fake news, ideologii inflexibile.

„Atât prin comunicare, cât și prin activitățile evenimentului, ne propunem să transmitem valoarea principală a științei: cercetarea este antidotul concluziilor prefabricate. Sperăm ca, dincolo de mirare și încântare, cei prezenți la eveniment să își însușească o parte din metoda științifică de a privi lumea prin întrebări, și nu prin răspunsuri cunoscute dinainte”, a declarat Cătălin Agheorghesei, coordonatorul proiectului.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași coordonează eforturile la nivel național a douăsprezece dintre cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din România. Printre parteneri menționăm: Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, ELI - Extreme Light Infrastructure, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai, Institutul pentru Fizica Pământului, Universitatea de Vest din Timișoara etc. Este o unire de forțe fără precedent pentru promovarea științei.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația „Societatea absolvenților Facultății de Fizică din Iași SOPHYS”, Primăria Iași, Apa Vital, Palas Iași, Europe Direct Iași, cu sprijinul companiilor Centric, Continental, GeminiCad și TiVO.

Partenerii media ai evenimentului sunt Ziarul de Iași, IașiFun, Radio HIT și Zile și Nopți.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.