La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, nu trece o săptămână fără ca cel puțin două mame minore să fie internate. În unele săptămâni, numărul acestora depășește zece, fie pentru naștere, fie pentru monitorizarea sarcinii.
La începutul săptămânii trecute, erau deja internate șase minore: două de 17 ani, una de 16 ani, una de 15 ani, una de 14 ani și cea mai tânără, de doar 13 ani, care se afla în spital pentru a naște.
Irina Mitrea, psiholog clinician principal la Institutul de Psihiatrie „Socola”, explică faptul că minorele care ajung să devină mame se confruntă cu astfel de situații din mai multe motive. În primul rând, lipsa educației sexuale, atât în școală, cât și în familie, joacă un rol semnificativ. De asemenea, influența mediului familial și social este un factor important, deoarece multe dintre aceste fete provin din familii disfuncționale. Aceasta explică faptul că adesea, părinții sunt plecați, iar fetele rămân în grija bunicilor, ceea ce duce la o lipsă de supraveghere. În plus, unele dintre ele urmează un tipar comportamental transmis din familie, având părinți care au avut la rândul lor sarcini la vârste fragede.
Corpul și creierul minorelor nu sunt pregătite pentru naștere
Psihologul subliniază că, din punct de vedere emoțional, o sarcină la vârsta de 12-13 ani are un impact profund. Descoperirea unei sarcini la o vârstă atât de fragedă poate fi un șoc major, copleșitor pentru fete, deoarece acestea nu sunt pregătite să facă față unei astfel de responsabilități. Acesta susține că experiența poate genera sentimente intense de teamă, rușine, vinovăție, depresie, anxietate și alte stări emoționale dificile. În plus, minorele sunt confruntate cu decizii dificile: să păstreze copilul, să îl dea spre adopție sau să opteze pentru avort. Toate aceste situații lasă urme adânci asupra psihicului lor. De asemenea, psihologul subliniază faptul că nici corpul, nici creierul lor nu sunt pregătite pentru o asemenea experiență la o vârstă atât de mică.
Citește și: 13 minore însărcinate, cu vârste până în 17 ani, au fost internate săptămâna trecută la Iași
„Minorele care se confruntă cu o sarcină la vârste fragede trăiesc adesea un conflict interior legat de propria identitate. La 12-13 ani, ele sunt încă copii, iar responsabilitatea și maturizarea forțată pe care o implică o sarcină le copleșesc. Această situație nu este benefică, deoarece generează un conflict interior profund. Mai mult, multe dintre aceste fete ajung să renunțe la școală, ceea ce le limitează șansele pentru un viitor mai bun. De regulă, ele nu se adresează unui psiholog din cauza sarcinii, ci pentru alte probleme, cum ar fi relațiile dificile din familiile disfuncționale sau adicțiile dezvoltate în acest context precum alcoolul, drogurile sau fumatul. Totuși, rușinea legată de sarcină le împiedică să caute ajutor specializat pentru această situație”, a declarat psihologul.
Cererile de ajutor psihologic rămân scăzute
Irina Mitrea subliniază că unele sarcini în rândul minorelor pot fi rezultatul violenței sau al abuzului sexual. De asemenea, sărăcia și lipsa de oportunități joacă un rol semnificativ. În încercarea de a-și îmbunătăți condițiile de viață, aceste fete se implică uneori în relații care le oferă un sprijin financiar. Psihologul observă că, deși numărul acestor cazuri a crescut în realitate, cererile de ajutor psihologic rămân scăzute. Minorele nu solicită sprijin pentru sarcină, iar acest fenomen se explică și prin reticența generală a populației din România de a cere ajutor pentru probleme de natură psihică, din cauza stigmatizării sociale.
Cele mai tinere nasc prin cezariană
Dr. Irina Cațighera, medic primar în Planificare Familială, precizează faptul că, deși din punct de vedere fizic multe dintre aceste fete sunt bine dezvoltate, cele mai tinere sunt nevoite să nască prin cezariană. Medicul spune că această metodă este mai sigură pentru ele, reducând riscul complicațiilor. În plus, există și considerente psihologice, deoarece nu se știe dacă acestea pot face față psihic durerii și stresului unei nașteri naturale.
„Nu trece săptămână fără să avem cel puțin două mame minore internate, iar uneori numărul acestora depășește zece, fie pentru naștere, fie pentru monitorizarea sarcinii”.
Unde pot apele mamele minore pentru ajutor
Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al DGASPC, explică faptul că, potrivit informațiilor din documentele și rapoartele primite de la spitale, multe dintre tinerele mame minore se întorc în comunitate, unde primesc sprijin din partea partenerului, a familiei acestuia sau a propriei familii. Totuși, relativ puține cazuri ajung în sistemul de asistență socială. Pentru cele care nu beneficiază de acest sprijin, există Centrul Maternal „Maternus”, unde primesc îngrijire și suport. Aici, ele sunt ajutate să devină mame mai bune, sunt încurajate să își continue studiile, dacă sunt eleve, sau să își găsească un loc de muncă, dacă își doresc acest lucru. „Majoritatea mamelor minore, aproximativ 80%, se întorc în cadrul familial, în timp ce un număr redus ajunge în Centrul Maternal „Maternus” pentru sprijin”, a declarat Tiberiu Bantaș.
Publicitate și alte recomandări video