Trebuie sau nu să plătești taxă de salubritate pentru un teren pe care nu locuiești? Caz concret: ce a decis instanța de la Iași
O taxă de doar 50 de lei a adus în fața instanței o ieșeancă și primăria localității în care locuiește. Femeia refuza să achite taxa, iar primăria încerca să o execute silit. Judecătorii au pus punct disputei, impunând primăriei să-și facă ordine în hârtii.
La începutul lunii aprilie a anului trecut, Luminței C. i-a fost comunicată o somație din partea primăriei Popricani, prin care i se punea în vedere faptul că împotriva ei începuse executarea silită pentru suma de 50 de lei, reprezentând taxa de salubrizare. Două săptămâni mai târziu, femeia s-a adresat instanței, contestând executarea. Ea a arătat că deținea în Popricani un teren, pe care se afla amplasată o simplă magazie. Nu locuia acolo, deci nu beneficia în niciun fel de serviciile de salubrizare din comună. Or, taxele se încasează numai de la persoanele fizice care beneficiază de serviciile aferente. Cu o săptămână înainte să primească somația, trimisese primăriei pe e-mail o cerere prin care solicita să fie scutită de plata taxei de salubrizare. În loc de o scutire, primise o somație.
De cealaltă parte, primăria comunei a arătat că o scutise pe Luminița C. de plata taxei pentru anii 2019-2021, în baza cererii acesteia. Pentru anul 2018 nu fusese înregistrată nicio cerere, așa că nu o putea scuti. Mai mult, în afara taxei de 50 de lei, primăria cerea și 22,2 lei reprezentând penalități și dobânzi și încă 9,5 lei, cheltuielile de executare.
Cum a fost motivată sentința
Practic, primăria comunei Popricani lăsa de înțeles că accepta scutirea femeii, întrucât aceasta nu avea pe teren decât o simplă magazie și nefiind deci prestate servicii de salubrizare. Înainte de 2019 însă, femeia trebuie să fi avut o casă, nu doar o magazie, câtă vreme i se cerea plata taxei. Magistrații Judecătoriei, care au analizat dosarul, au constatat că primăria încerca să o execute silit pe femeie fără să fi cerut în prealabil plata taxei. Procedurile de executare silită pot începe în situația în care contribuabilul refuză să plătească de bunăvoie. Or, pentru 2018, primăria comunei Popricani nu trimisese nicio decizie de impunere la care să se raporteze atunci când demara executarea silită. Luminiței C. nu i se putea imputa că refuzase plata, câtă vreme nu i se comunicase niciun act pe care să-l poată contesta.
„Instanța reține că s-a produs intimatului o vătămare, respectiv imposibilitatea cunoașterii provenienței debitului datorat și eventual a contestării titlului de creanță, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin anularea titlului executoriu emis în absența unui titlu de creanţă fiscală emis şi comunicat în condiţiile legii”, au concluzionat magistrații, respingând argumentele primăriei.
Sentința Judecătoriei a fost contestată de primăria comunei în fața Tribunalului. Aici, reprezentanții primăriei și-au reluat argumentele deja prezentate la Judecătorie, adăugând faptul că ar fi amendat-o pe Luminița C. Afirmațiile nu i-au lămurit mai mult pe judecători. Aceștia nu au înțeles la ce anume se refereau reprezentanții primăriei atunci când vorbeau de o amendă, câtă vreme la dosar nu fusese depus niciun proces-verbal de constatare și sancționare. În privința taxei de salubrizare, nu se spunea nimic nou. Apelul primăriei a fost respins, iar Luminița C. a fost scutită de plata taxei cerute.
Publicitate și alte recomandări video