“Treburi de trei ore înveţi să le faci într-o oră”. Viaţa unei categorii aparte: studenţii care au şi job. Cum se descurcă

duminică, 28 ianuarie 2024, 02:50
4 MIN
 “Treburi de trei ore înveţi să le faci într-o oră”. Viaţa unei categorii aparte: studenţii care au şi job. Cum se descurcă

„Dacă nu ai ceva special, altceva decât o diplomă de licenţă, e greu să ajungi în câmpul muncii.”. Este destăinuirea lui Emil Iftimie, preşedintele Asociației Internaționale a Studenților în Economie și Științe Comerciale. Sau, prescurtat şi mai cunoscut, AIESEC Iaşi. 

O organizaţie condusă de tineri care oferă oportunităţi de dezvoltare personală prin facilitarea programelor de schimb internaţional, voluntariat local şi evenimente. După finalizarea anilor de licenţă, tinerii sunt puşi faţă în faţă cu viaţă de adult. Viaţa aceea presupune plata chiriei, a facturilor şi, în general, supravieţuirea. Emil Iftimie a obţinut un job ca agent de vânzări la o companie IT încă din anul II de facultate. Am vorbit cu el pentru a afla cum vede un tânăr angajat piaţa muncii.

„În august 2021, eram lider de echipa în AIESEC, intram în anul II de facultate şi eram proaspăt angajat la firma la care lucrez şi acum. Am învăţat sa fac prioritizare. Mi-am luat calendarul – din 24 de ore mi-am alocat timpul în aşa fel încât să pot să le îmbin pe toate. Aşa începeam să fiu mai eficient, în loc să scriu un proiect în 3 ore, cu research şi cu tot, ajungeam să îl fac într-o ora. Cred că trebuie să îţi pui întrebări, să te întrebi: «ce mi-ar plăcea să fac acum?» şi ai să-ţi răspunzi: să fac teme pentru facultate, să muncesc, să fac voluntariat.” Emil a activat încă din 2021 în AIESEC, prin această organizaţie a ajuns în contact cu angajatorii de la compania la care lucrează.

Cum a ajuns la AIESEC?

„Mai întâi a fost un eveniment AIESEC unde am vrut să fac nişte glume cu nişte invitaţi, am încercat să le vând stickere drept NFT-uri. Persoana căreia i-am făcut gluma lucra la o firma de IT, iar firma avea nevoie de oameni pe zona de vânzări. Aveau nişte cerinţe foarte mari în materie de experienţă, de limbă engleză. Mi-a fost frică să aplic. M-am gândit mai bine şi am luat în considerare că e firmă de IT, ca e profesională. A contat că aveam şi sprijinul colegilor din AIESEC care m-au încurajat, aşa că am aplicat. La interviu mi-au zis foarte clar că în ziua aceea mai avuseseră 10 ca mine, toţi ştiam PowerPoint, să lucrăm în Word, să organizăm cât de cât un proiect; pe scurt, nu eram prea diferiţi unii de alţii. Mi-au spus să le povestesc despre voluntariate, iar asta le-a plăcut.”

La evenimentele AIESEC, erau invitaţi foşti membri ai asociaţiei, aceştia spuneau adesea: „Voluntariatul îţi dă cu cât îi dai tu mai mult”. Emil şi-a concentrat activitatea în cadrul organizaţiei în departamentul de vânzări, unde se ocupă de identificarea companiilor interesate să primească tineri din alte ţări pentru stagii de internship. Emil a fost acel coleg de echipă care îndeplinea de două ori mai multe sarcini decât ceilalţi.

„Viaţa în companie e mai serioasă decât pare”

Când am discutat cu Emil despre percepţia sa asupra vieţii unui tânăr angajat, el a împărtăşit: „Viaţa în companie e mai serioasă decât pare. Depinde unde lucrezi, dar poate să fie şi plină de satisfacţii. Am primit un laptop când m-am angajat, compania organizează teambuilding-uri foarte scumpe. Sunt şi momente în care te simţi privit mereu, când vine şeful în birou simţi că trebuie să lucrezi. Începi să-ţi dai telefonul pe mut, încerci să fii mai atent la ce spui, lucruri pe care la scoală nu le făceam.”

Totuşi, există mulţi absolvenţi care nu au făcut voluntariat în timpul facultăţii, sunt acum în căutarea unor locuri de muncă şi se lovesc de refuzuri. Cum ar trebui aceştia să rezolve situaţia?

„Sfătuiesc tinerii să meargă la un interviu, să se lovească de un refuz şi să primească un feedback. Vor afla atunci la ce nu se pricep, iar apoi propun următoarea soluţie: mergi la un ONG, spune că vrei să înveţi graphic design, project management, depinde de interesele tale. Motivaţia ta interioară e să ajungi să îţi iei un job şi prin voluntariat te apuci să înveţi, iar la următorul interviu spui că ai făcut ca voluntar marketing, web design sau orice altceva şi vei fi privit mult mai bine”.

Poate că, într-adevăr, nu e ceva convenţional să mergi la un interviu ştiind sau anticipând că vei fi refuzat, dar frica nu trebuie să stea în posibilitatea unui răspuns negativ ci în aceea de a pierde şansa identificării punctelor forte şi punctelor slabe.

Până la data de 7 februarie recrutările AIESEC sunt deschise pentru tinerii interesaţi. (Teona TOFAN)

 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii