Trei ani de la începerea războiului din Ucraina – Europa trebuie să rămână unită! (P)

luni, 24 februarie 2025, 07:36
4 MIN
 Trei ani de la începerea războiului din Ucraina – Europa trebuie să rămână unită! (P)

Este cu adevărat emoţionant atunci când simţi în vorbele lor, în privirea, în gesturile lor recunoştinţa. O profesoară de la Kiev s-a refugiat la Iași, a învățat limba română. Și-a transformat pasiunea pentru gătit în noua profesie şi a spus cu mult drag: ” Îmi place România și îmi place să gătesc pentru voi! „

24 februarie. Prima dată îți vine în minte Dragobetele. Insă acum trei ani foarte mulți dintre noi nu am mai sărbătorit.

Rusia atacă Ucraina. Războiul nu mai era doar în cărțile de istorie, ci intră brutal chiar şi în viețile noastre. Iaşul este la câţiva zeci de kilometri de bombardamente.

Dincolo de uimirea care ducea către spaimă, noi, ieşenii, trebuie să facem ceva să îi ajutăm pe ucraineni. Imi amintesc că 24 februarie 2022 m-a găsit în poziţia de Preşedinte interimar al Consiliului Naţional al Rectorilor.

Am început organizarea preluării studenţilor din Ucraina care doreau să continuie undeva studiile, să se refugieze sau doar să tranziteze ţara noastră către a lor.

Şi fiecare universitate din România a ajutat cu locuri în cămine, sprijin alimentar, sprijin pentru familii cu copii mici, chiar locuri de muncă pentru refugiaţi.

Au trecut trei ani! Am întâlnit refugiați din Ucraina la Iași. Potrivit datelor făcute publice, de la începutul războiului prin Centrul de Refugiați din Iași au trecut peste 2.000 de persoane.

Peste 130 de copii ucraineni au deja statut de elev care frecventează cursurile învățământului preuniversitar ieșean, așadar au cunoștințe de limba română care le permit să învețe normal în școala noastră. Dar, putem doar alina, nu îi putem face să uite ororile războiului, spaima şi disperarea cu care şi-au părasit ţara.

Au trecut trei ani! Am întâlnit refugiați din Ucraina la Iași. Le-am auzit şi citit poveștile prezentate de mass media. Încercarea lor de a începe o nouă viaţă, antreprenori, mici afaceri care să le ofere o speranţă, care să ofere protecţie şi perspective lor şi familiilor lor.

47 de firme înregistrate în Iași în ultimii trei ani au acționariat ucrainean.  Circa 750 de persoane din Ucraina s-au înregistrat la AJOFM Iași, în perioada martie 2022 – decembrie 2024, ca fiind în căutarea unui loc de muncă, 106 fiind angajați prin intermediul AJOFM și restul cu sprijinul ONG-urilor sau al diverșilor binevoitori.

Este cu adevărat emoţionant atunci când simţi în vorbele lor, în privirea, în gesturile lor recunoştinţa.

O profesoară de la Kiev s-a refugiat la Iași, a învățat limba română. Și-a transformat pasiunea pentru gătit în noua profesie şi a spus cu mult drag:

” Îmi place România și îmi place să gătesc pentru voi! „

Un profesor refugiat de la Odessa şi-a transferat dragostea pentru oameni la Centrul de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina Iași:

„Vreau să spun un mare mulțumesc! Pentru români. Ați dat ajutor, ne-ați susținut, ne-ați înțeles. Poporul român e bun de suflet! Eu iubesc România! „

Pentru mulți ucraineni România înseamna Acasă. Siguranță. Dar, oricât am încerca să credem că ştim ceea ce este în sufletul lor, nu vom şti niciodată cu adevărat. Nu vom putea alina niciodată cu adevărat dorul lor de casă.

Si ar trebui să nu facem nimic care să ne facă vreodată să fim în locul lor. Pentru că mulţi dintre noi nu ştim cât de aproape suntem să devenim noi refugiaţi în propria ţară.

România este membră a Uniunii Europene și stat membru al Alianței Nord Atlantice.

Dacă nu ne dorim statutul de refugiat, în cel mai propriu sens, dacă ne dorim să învăţăm în şcolile noastre, în limba română şi în orice limbă străină DORIM NOI să învăţăm, dacă dorim să muncim şi să ne creştem copiii în ţara noastră sau în orice ţară ALEGEM NOI, atunci România trebuie să rămână membră Uniunii Europene și stat membru al Alianței Nord Atlantice.

Dalai Lama spunea: „Fără iubire şi compasiune umanitatea nu poate supravieţui’’.

De aceea, acum, nu chiar în ultimul ceas al unor decizii istorice pentru noi, românii, trebuie să ne asumăm clar, răspicat, cu puterea pe care ţi-o dă credinţa în iubire, în compasiune, în ceea ce înseamnă „acasă”, că nu ne dorim ca dictatura, războiul, ura şi zidurile dintre noi să existe aievea şi nu doar în cărţile de istorie.

Pentru că, la trei ani de la primul bombardament din Ucraina, toţi trebuie să ştim cât de aproape suntem să devenim refugiaţi în propria ţară…

Dan CAȘCAVAL

Senator PSD Iași

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii