anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Trei blocuri în locul fostei fabrici de pâine Moara 1 Mai din Păcurari. Investitorul vrea să se extindă pe 6.000 de mp de la Lidl

GALERIE
blocuri_Pacurari_Lidl1
 • blocuri_Pacurari_Lidl1
- +

Zona fostei fabrici de panificaţie Moara 1 Mai, din Păcurari, va fi transformată din temelii. Toate construcţiile care sunt acum în jurul supermarket-ului Lidl vor fi demolate, inclusiv clădirea silozului, iar în locul lor vor apărea blocuri înalte. 

Proiectul imobiliar a intrat în circuitul de avizare la instituţiile de resort, iar iniţiatorul este firma Gral Construct SRL, patronată de omul de afaceri Gheorghe Achiţei. Investiţia va fi derulată în două etape: în primă fază, intenţia este de a construi trei blocuri cu câte 8 etaje la vest de Lidl (unde este silozul). Ulterior, va fi „atacată” şi zona de sud, în condiţiile în care investitorul va achiziţiona o parcelă de la Lidl pentru extinderea ansamblului. În final, firma va dispune de o suprafaţă de peste 1,5 hectare.

Cel puţin 10 construcţii vor fi demolate

În jurul Lidl, cu excepţia zonei unde este Sedcom Libris, există mai multe construcţii care au făcut parte din fosta fabrică de panificaţie: silozul (parter şi 3 etaje), anexe, magazii, copertine, puncte termice, ateliere, staţie de pompe şi hale (toate cu regim parter). În total, 13 construcţii care ocupă o suprafaţă de circa 4.000 mp din terenul care are aproape 11.000 mp. „Se observă, în ultimii 5-10 ani, o orientare a investitorilor către terenurile care au funcţiunea de producţie şi depozitare, terenuri pe care activităţile specifice sunt sistate sau nu mai corespund zonei. Tendinţa este de reconversie şi dezvoltare a zonei, prin construirea de locuinţe colective”, se arată în proiectul de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), propus de Gral Construct şi consultat de „Ziarul de Iaşi”.

În august 2022, ZDI a dezvăluit că terenul supus acum investiţiei a fost achiziţionat de firmă cu o sumă de 3,5 milioane euro, vânzătorul fiind un grup american de investiţii (Broadhurst Investments LTD). Fosta fabrică Moara 1 Mai cuprindea şi terenul pe care se află acum Lidl, suprafaţă care a făcut obiectul unei alte tranzacţii în urmă cu mai mulţi ani (4 milioane euro tot pentru 11.000 mp). Odată cu implementarea investiţiei Gral, orice urmă a fostei fabrici (care este nefuncţională din anii ’90) va dispărea. Construcţiile nu sunt incluse pe lista momumentelor istorice.

Blocuri cu 8 etaje

În primă fază, cele trei blocuri pe care le va construi investitorul vor fi ridicate la vest de magazinul Lidl. Acestea vor avea un regim maxim de înălţime cu subsol, parter, mezanin, 8 etaje şi un etaj tehnic (casa liftului). Blocurile vor găzdui locuinţe colective, iar la parter vor fi spaţii comerciale.

Ansamblul va fi deservit de un număr de 158 de locuri de parcare, care vor fi amenajate la nivelul solului şi în subsol. În PUZ, investitorul invocă şi alte propuneri urbanistice din zonă, care vor avea tot un regim înalt: complexul de locuinţe (şi hotel) de la restaurantul Moara de Foc (9 etaje), o clădire multifuncţională pe o parcelă vecină (7 etaje, undeva în spatele Sedcom), precum şi proiectele derulate sau în pregătire de după calea ferată (cu un regim cuprins între 6 şi 18 etaje). „Această dezvoltare este justificată având în vedere dezvoltarea zonei cu noi investiţii imobiliare (locuinţe, servicii, comerţ). Aspectul şi funcţionarea întregii zone se vor îmbunătăţi odată cu realizarea obiectivului propus: crearea unei noi zone construite, reorganizarea circulaţiilor auto şi pietonale, parcări, spaţii verzi etc.”, se mai susţine în proiectul de PUZ.

În afară de cei 11.000 mp pe care investitorul îi are acum în proprietate, Gral Construct este în negocieri de a achiziţiona alţi aproape 6.000 mp, aflaţi în spatele magazinului Lidl. Această suprafaţă nu face acum obiectul PUZ-ului, ci va fi reglementată ulterior. Cel mai probabil, şi pe acest teren vor fi propuse blocuri. „În funcţie de planul de investiţie al dezvoltatorului la momentul demarării lucrărilor, numărul de construcţii, precum şi amplasarea acestora pe teren, soluţia poate fi diferită de propunerea (actuală, n.r.) de mobilare urbană. Soluţia finală se va stabili la faza întocmirii documentaţiei tehnice pentru obţinerea autorizaţiei de construire”, se mai precizează în PUZ. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.