anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 26.03.2023

Trei cercetători din Iaşi, în finala primei Gale a Cercetării din România: un chimist, un fizician şi un istoric

GALERIE
cercetare
 • cercetare
- +

Trei cercetători ieşeni au ajuns în finala primei ediţii a Galei Cercetării din România, organizată de Ministerul Cercetării, Dezvoltării şi Inovării din România.

Este vorba despre dr. Maria Cazacu, de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, pe domeniul Chimie şi la categoria „echipă de cercetare”. Ceilalţi doi cercetători sunt cadre didactice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi: prof.dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, şi prof.dr. Laurenţiu Rădvan, de la Facultatea de Istorie, care este şi prodecan al facultăţii.

„Sunt onorat de faptul că am fost acceptat printre finaliştii acestei gale, la categoria echipe de cercetare. Este o confirmare a faptului că rezultatele obţinute în ultimii ani în domeniul istoriei urbane au primit o recunoaştere naţională. Mă bucur nu numai pentru mine, ci şi pentru colegii cu care am făcut şi fac echipă, cercetările noastre vizând aspecte importante din istoria oraşelor din spaţiul românesc, fie că a fost vorba de distribuţia spaţiului urban, aspecte edilitare sau scoaterea la iveală din arhive străine a unor vechi planuri de oraşe. Acest din urmă subiect reprezintă, de altfel, tema unui grant de cercetare naţional, cu rezultate promiţătoare”, a precizat prof.dr. Laurenţiu Rădvan.

Ministerul Cercetării a gândit aceste premii pentru a nominaliza atât cercetători individuali, cât şi echipe de cercetare, fiind vizaţi şi cercetătorii mai tineri, sub 40 de ani, cât şi cei cu experienţă deja în domeniul lor de activitate. Pentru fiecare dintre cele două categorii – cercetători cu experienţă şi cercetători tineri, au fost selectaţi finalişti atât la nivel individual, cât şi pentru echipe. Ulterior, juriul a ales dintre aceştia trei finalişti şi un mare câştigător al galei.

„Mă bucur pe de o parte de calificarea în finală, alături de alte şapte echipe din domenii foarte diferite (fizică, ingineri nucleară, chimie, biotehnologii etc.), dar pe de altă parte nu mi se pare chiar corectă opţiunea organizatorilor de a da un singur premiu, unei singure echipe. S-au pus la grămadă aceste domenii foarte diferite, e ca şi cum s-au comparat mere cu pere, deşi vorbim de metodologii, tehnici, rezultate şi chiar finanţări neunitare. Dar până la urmă contează faptul că din Iaşi sunt trei cercetători şi echipe care au ajuns în finală, o bună confirmare a poziţiei şi valorii şcolii ieşene”, a mai precizat prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.