Trei construcţii din Iaşi vor fi puse la pământ. Poliţia Locală vrea să scape de 30
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Trei construcţii din Iaşi vor fi puse la pământ. Poliţia Locală vrea să scape de 30

GALERIE
Politisti-Locali
  • Politisti-Locali
- +

Poliţia Locală este implicată în aproape 30 de procese în care a solicitat demolarea unor construcţii ilegale. Acţiunile au fost deschise în perioada 2013 - 2015 şi, până acum, cinci dintre acestea au fost câştigate, şapte pierdute, iar 15 sunt în curs de so­luţionare.

Potrivit reprezentan­ţilor instituţiei, dosarele pe rol au ca obiect solicitări de desfiinţare de construcţii ce au fost ridicate fie fără a deţine autorizaţie de construire, fie cu nerespectarea prevederilor avizelor. „Cons­truc­ţiile a căror desfiinţare s-a solicitat în instanţă sunt de tipul şarpantă bloc, anexe gospo­dăreşti, extinderi în plan orizontal sau vertical, mansardare sau împrejmuiri“, au precizat oficialii instituţiei. Aceştia au susţinut că, cel mai frecvent, Poliţia Locală a pierdut procese întrucât s-a invocat lipsa calităţii procesuale active a instituţiei. „S-a considerat că strict orga­nul care emite autorizaţiile, respectiv Primăria Iaşi, este abilitat să iniţieze acţiuni de demolare a celor care încalcă legislaţia“, a menţionat Poliţia Locală.

Conform consilierului juridic al instituţiei, Lucian Dănăilă, excepţia a fost dificil de combătut în instanţă în contextul în care unele dosare au la bază procese-verbale întocmite de instituţie înainte de 2011. La vremea respectivă, instituţia se intitula Poliţia Comunitară şi avea un alt statut juridic, respectiv alt tip de împuterniciri, iar de­partamentul de urbanism func­ţiona în cadrul structurii organizatorice, în baza unor de­cizii administrative temporare.

„Toate procesele-verbale de contravenţie, întocmite în sferă urbanistică, începând cu anul 2011, când a intrat în drepturi depline instituţia Po­liţiei Locale, au fost relativ mai uşor de apărat în instanţă, în ciuda faptului că persistă în­că imprecizii ale legislaţiei în vigoare, în privinţa procedurii aplicării propriu-zise a amenzii contravenţionale în temeiul Legii nr. 50/1991, cu implicaţii directe asupra te­me­iului juridic al formulării ce­rerilor de chemare în judecată, stipulat de art. 32 din Le­gea 50/1991 «organul care a aplicat sancţiunea va sesiza in­stanţele judecătoreşti»“, a arătat Dănăilă. În urma celor cinci procese câştigate, s-a im­pus demolarea a trei construcţii şi intrarea în legalitate a altui contravenient.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.