anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Trei din patru copii ucraineni care au primit statut de protecţie temporară în România sunt copii sub 14 ani. Iaşul, centru important

GALERIE
salvati, copii, refugiati
 • salvati, copii, refugiati
- +

Peste 70% dintre copiii ucraineni care beneficiază de statutul de protecţie temporară au vârsta mai mică de 14 ani, potrivit informaţiilor Eurostat, în toate statele membre ale Uniunii Europene care găzduiesc persoane din Ucraina.

România se află pe locul al doilea, cu un număr de 10.360 de persoane, în ceea ce priveşte numărul de ucrainieni care au primit protecţie specială. Conform datelor procesate de Eurostat până la 30 iunie 2022, România acordase protecţie temporară pentru 43.550 de cetăţeni ucraineni. Pentru aceştia, Organizaţia Salvaţi Copiii România deschide centre de consiliere şi informare în şapte zone principale: Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Timişoara şi Târgu Mureş. Copiii şi familiile sunt aşteptaţi în aceste centre, urmând să decidă apoi dacă vor rămâne temporar sau semi-permanent. În aceste spaţii sunt oferite servicii de consiliere şi informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activităţi pentru copii şi adolescenţi, suport material şi financiar.

„Cu cât înaintăm spre toamnă şi războiul nu dă semne că se încheie, cu atât tot mai mulţi copii ucraineni sunt nevoiţi să plece din ţara lor. Ei au nevoie de soluţii pe termen mediu şi lung, de integrare educaţională, de consiliere psiho-educaţională şi de programe de integrare socială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Nevoile familiilor ucrainene

Salvaţi Copiii a realizat o analiză la care au participat 1.178 de cetăţeni ucraineni, din care 87% sunt reprezentanţă legali ori rude ale copiiilor refugiaţi din Ucraina şi aflaţi în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvaţi Copiii. Nevoile identificate sunt: costurile medicale şi accesul la servicii medicale (62%), bunuri non-alimentare (55%), plata chiriei (46%), realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%), cheltuielile destinate îngrijirii şi educaţiei copiilor (32%), procurarea hranei zilnice (26%), cheltuielile de transport (26%), produse igienico-sanitare pentru copii şi ceilalţi membri de familie (19%) şi procurarea apei (8%).

Organizaţia Salvaţi Copiii este prezentă în continuare la punctele de trecere a frontierei, evaluând constant nevoile şi oferind asistenţă umanitară. Echipele de teren ale organizaţiei asigură produse de primă necesitate, precum produse de îngrijire personală şi articole de îmbrăcăminte, consiliere, comunicare în limba ucraineană şi informare privind protecţia temporară. Specialiştii organizaţiei sunt prezenţi în taberele mobile ISU Siret şi ISU Rădăuţi, unde acordă asistenţă umanitară imediată şi suport juridic.

Până în prezent, au fost asistate umanitar 157.128 de persoane, dintre care 88.861 de copii ucraineni şi 68.267 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse). Aceştia au primit sprijin umanitar, asistenţă socială şi educaţională, precum şi psihologică. Au fost distribuite 13.973 de tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 10.532 de persoane (3.602 de familii) au fost înregistrate în programul de asistenţă financiară pentru a primi suport timp de tei luni. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.