Trei elevi ieșeni au strălucit la Olimpiada Internațională de Geografie. Iată poveștile lor

marți, 27 august 2024, 03:25
7 MIN
 Trei elevi ieșeni au strălucit la Olimpiada Internațională de Geografie. Iată poveștile lor

Elevii ieșeni au strălucit la cea de-a 20-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie (IGEO), desfășurată în Irlanda, între 19 și 24 august 2024. Trei dintre cei patru liceeni care au reprezentat România și au obținut medalii sunt ieșeni, elevi la Colegiul Național, Colegiul Național „Costache Negruzzi” și Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”.

România a fost reprezentată de patru tineri talentați și pasionați de geografie, iar trei dintre aceștia provin din Iași. Ian Mitocaru, elev la Colegiul Național Iași, îndrumat de profesorul Dorin Fiscutean, a câștigat medalia de argint. Tudor Sebastian Olariu, de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, și Iustin Balan, de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, au obținut fiecare câte o medalie de bronz, sub îndrumarea profesorilor Florin Iancu și Bogdan Dumitrașcu. Cel de-al patrulea reprezentant al României, David Mihai Dumitrescu, elev al Colegiului Național „Carol I” din Craiova, a completat echipa cu o medalie de aur.

Ian a luat prima sa medalie de argint

Ian Mitocaru, elev ce trece în clasa a XII-a la Colegiul Național din Iași, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Geografie. Acesta a mai participat în clasele a X-a și a XI-a la Olimpiada Națională de Geografie, în a XI-a obținând Premiul al II-lea.

„Această medalie înseamnă recunoașterea și confirmarea muncii mele de-a lungul mai multor ani. Mai ales în acest an munca a fost intensă și concentrată. Încă din februarie am început să învăț anumite cărți în limba engleză, iar după, îndrumat de domnii profesori, am căutat și alte resurse educaționale pentru a înțelege cât mai bine informațiile”, a precizat Ian Mitocaru.

Profesorul îndrumător al lui Ian este Dorin Fiscutean, care a mărturisit că se aștepta la un rezultat remarcabil din partea elevului său.

„S-a pregătit extrem de serios, el visând să ajungă olimpic internațional încă din clasa a V-a. În clasele liceale a participat la toate olimpiadele, iar în clasa a XI-a a fost atât de determinat încât visa toată ziua doar la olimpiadă. S-a focusat pe ceea ce trebuia să facă și mă așteptam la un rezultat frumos din partea lui”, a declarat profesorul Dorin Fiscutean pentru „Ziarul de Iași”.

Tudor, din nou pe podium la IGEO

Tudor Sebastian Olariu a absolvit anul acesta Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași, iar la Olimpiada Internațională de Geografie a obținut medalie de bronz, după ce anul trecut a luat argintul.

„Este o încununare cu succes a unui parcurs de 8 ani de performanță în domeniul geografiei. Este o confirmare a faptului că, mai ales în liceu, am dat tot ce am putut pentru acest domeniu care mi-a plăcut enorm de mult. Totodată, mă bucur că am reușit să scriu și eu o filă în istoria Colegiului meu”, a transmis Tudor Olariu.

Proaspătul absolvent a participat la numeroase competiții de geografie în timpul anilor de școală. În gimnaziu, la Concursul Terra, numit și Olimpiada Mică, Tudor a luat premiu în fiecare an – Premiul al III-lea în clasa a V-a și Premiul I în clasele a VI-a și a VII-a. În clasa a IX-a a participat la Concursul GeoMondis, unde a luat Premiul al II-lea, apoi, trei ani la rând, a avut Premiul I. În clasele a XI-a și a XII-a a avut Mențiune la etapa națională a Olimpiadei de Geografie și s-a calificat la etapa internațională, unde anul trecut a obținut arginul și, acum, bronzul.

Tudor va pleca la Universitatea din Groningen, Olanda, la Facultatea de Economie, unde din anul al doilea va avea un modul și pe dezvoltarea economică, care cuprinde geografia economică, globalizarea și alte noțiuni din domeniul geografiei. O altă pasiune a tânărului negruzzist este biologia de teren.

„Am căutat un program care mi-ar valorifica și cunoștințele în geografie. Dacă aș fi mers spre alt domeniu care mă pasionează, aș fi simțit că nu îmi valorific istoricul de olimpic. Așa, voi merge pe ceva care îmi valorifică experiența în domeniu”, a completat Tudor.

Florin Iancu, profesorul său de geografie de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, a remarcat faptul că Tudor a obținut cel mai mare punctaj din lume la proba multimedia a IGEO 2024.

„A demonstrat capacitatea sa extraordinară de a corela informațiile, de a interpreta și argumenta științific subiecte din diferite contexte geografice. Aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără o inteligență peste medie, studiu aprofundat prelungit, o ambiție peste măsură și o implicare totală în pregătirea pentru concursuri și olimpiade. Pentru mine, pregătirea lui Tudor a fost mereu interesantă, incitantă și plină de provocări științifice, căci nevoia lui de cunoaștere a necesitat o aprofundare accentuată a elementelor, proceselor și fenomenelor geografice interpretate in mod interdisciplinar, astfel încât să reflecte corect realitățile contemporane. Sunt mândru de Tudor, căci a reușit, din nou, să ducă numele școlii noastre, al orașului și al țării pe scena cea mai importantă a competițiilor geografice, plasându-ne într-o companie selectă din punct de vedere academic!”, a declarat profesorul Florin Iancu.

Medalie de bronz pentru Iustin

Iustin Balan, trece în clasa a XI-a la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași, a luat medalie de bronz la IGEO 2024. Anul trecut, tânărul de 17 ani a participat la Olimpiada Europeană de Geografie, în echipa de juniori, unde a obținut medalia de aur la Belgrad.

„Mi-am dorit foarte mult să pot participa la această olimpiadă și sunt bucuros că am avut această șansă de a fi alături de cei mai buni geografie din lume, în Irlanda! Sunt mândru de rezultatele pe care le-am obținut cu toții și să ne-am întors cu medalii, aducând România în primele poziții la nivel mondial”, menționat Iustin Balan.

În clasele a VI-a și a VII-a, elevul a participat la Concursul Național Terra, faza județeană, unde a obținut Premiul I. În clasele a VIII-a, a IX-a și a X-a a obținut Premiul I la Olimpiada Județeană de Geografie, calificându-se la etapa națională. Anul trecut s-a calificat la Olimpiada Europeană, unde a obținut Premiul I, iar anul acesta a participat la Dublin, la Olimpiada Internațională, unde a luat Premiul al III-lea.

Bogdan Dumitrașcu este profesorul de geografie al lui Iustin încă din clasa a V-a și a transmis pentru „Ziarul de Iași” că este mândru de parcursul acestuia.

 „Iustin este foarte pasionat de geografie, citește foarte multă literatură geografică. Pentru a se ajunge la acest rezultat, a fost o pregătire continua încă din clasa a V-a, multe sacrificii, dar și multă pasiune și determinare din partea lui. Este un elev extraordinar, sunt foarte mândru de el și de progresul lui!”, a declarat profesorul Bogdan Dumitrașcu.

Lotul României a strălucit la Olimpiada Internațională de Geografie

Olimpiada Internațională de Geografie, desfășurată la Maynooth și Dublin, a reunit peste 180 de participanți din aproape 50 de țări. Echipa României a fost condusă de profesorii Mihaela Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean de la Colegiul Național Iași.

„Așteptările tuturor legat de olimpiada internațională sunt mari, pentru că lotul României, în fiecare an, vine cu medalii acasă. Și anul acesta, ca în ultimii 15 ani, lotul României s-a pregătit la Iași, la Colegiul Național. În luna august, toți cei patru elevi au fost la Iași și au avut o pregătire centralizată. Știam că sunt foarte bine pregătiți. A fost un grup extrem de unit, patru băieți dornici să obțină performanța. S-au ajutat unii pe alții în cadrul pregătirii, discuțiile dintre ei au fost constructive, explicându-le că există medalii pentru toți, fără să fie o concurență între ei. Secretul e că trebuie multă muncă și determinare. Elevii trebuie să fie focusați pe ceea ce trebuie să facă, cum să obțină punctaj cât mai mare, pe tipurile de subiecte și rezolvările acestora. Nu e suficient să știi, trebuie să aplici și să explici. Permanent trebuie evaluată fiecare etapă. Decât procesul de învățare, mai important cred că este procesul de evaluare și de intervenție asupra ceea ce nu se știe”, a explicat profesorul Dorin Fiscutean.

„Geografie este mai mult decât capitale și munți”

În cadrul IGEO 2024, elevii au fost provocați să își demonstreze cunoștințele și abilitățile în cadrul a trei probe: o probă scrisă, un test multimedia și o probă practică de teren, ce a pus accent pe spiritul de observație și analiza geografică.

Prima proba din acest an a fost cea practică, care cuprinde, la rândul său, două părți – una pe teren și una în sală. Pe teren, aceștia au avut de rezolvat diverse probleme legate de cartografiere, sustenabilitate, dezvoltare durabilă, procese naturale și umane întâlnite la fața locului. A doua parte a probei practice se desfășoară în interior, pe baza a ce observații a făcut elevul pe teren, fiind, în general, vorba despre propunerea unui plan pentru zona respectivă, de exemplu pentru dezvoltare sustenabilă sau dezvoltare economică. Hărțile sunt făcute cu crieonul și rigla în mână, fără niciun program ajutător.

Proba scrisă constă în șase părți, din mai multe teme legate de geografia fizică, umană, economică sau culturală.

„Nu trebuie să știi totul pe de rost la proba scrisă. Primești o cărticică ce conține grafice, hărți și imagini, iar pe baza acestora trebuie să scrii, să explici fenomene și consecințe, să propui. Vor să vadă cum gândești logic și critic și cum interpretezi seturi de date. La Olimpiada de Geografie nu te întreabă capitale și munți, întrucât acesta ar fi doar primul nivel al geografiei. Ei vor să vadă cum explici fenomene și procese, căci geografie este mai mult decât capitale”, a explicat Tudor Olariu.

Cea de-a treia probă este cea multimedia, unde participanții trebuie să rezolve 40 de probleme într-un anumit timp. Acestora li se arată un Power Point cu 40 de slide-uri care conțin hărți, imagini, grafice, diagrame, videoclipuri și fișiere audio prin care le sunt testate abilitățile de a interpreta seturi de date. De exemplu, anul acesta au avut diverse fișiere multimedia despre schimbări climatice sau geomorfologie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii