Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Trei etaje și ambulatoriul Spitalului „Dr. C. I. Parhon” vor fi reabilitate prin două proiecte de circa 46,8 milioane de lei

GALERIE
Parhon_Iasi
  • Parhon_Iasi
- +

La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași vor fi depuse și implementate în perioada următoare, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, două proiecte majore, estimate la o valoare totală de peste 46,8 milioane de lei (55,6 milioane de lei cu TVA). Prin intermediul acestor proiecte, dacă vor fi acceptate pentru finanțare, vor fi reabilitate, modernizate, extinse, echipate și dotate trei etaje ale clădirii, precum și ambulatoriul unității medicale.

 

Unul dintre proiectele care ar urma să fie implementat până în aprilie 2024 vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea corpurilor C1 (parter parțial, etaj 3 parțial) și C2 (etaj 1) ale Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, dar și echiparea și dotarea corespunzătoare pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 29,84 milioane lei fără TVA, iar durata estimată a lucrărilor este de 18 luni.

Concret, prin acest proiect vor fi organizate în cadrul spitalului structuri de boli infecțioase pentru izolarea, gruparea și tratarea pacienților cu IAAM (Infecții Asociate Actului Medical) determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile, va fi dezvoltat laboratorul de analize de microbiologie specializate și vor fi achiziționate echipamente destinate reducerii IAAM.

Analizând consultațiile oferite în ambulatoriul de specialitate urologie, cât și cazurile rezolvate în cadrul Compartimentului de Primire a Urgențelor de Specialitate (CPU-S), în perioada 2012–2022, s-a observat o adresabilitate medie de aproximativ 35.000 cazuri/an, respectiv 130 pacienți/zi, care au apelat la serviciile medicale din cadrul unității medicale. La același nivel funcționează și triajul Institutului de Boli Cardiovasculare împreună cu camera de primiri urgențe a acestuia.

„Se identifică astfel necesitatea realizării acestui proiect prin care spitalul urmărește organizarea unor circuite epidemiologice și a unor structuri de izolare pentru patologia infectioasă în vederea reducerii riscului de Infecții Asociate Actului Medical și transmitere a unor tulpini multidrog rezistente”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

În acest sens au fost identificate mai multe zone care necesită intervenție. Câteva exemple privind reabilitarea și modernizarea: zona unde sunt primite urgențele urologice are nevoie de modernizare și reamenajare, de crearea unui spațiu pentru igienizarea pacientului și de mai multe grupuri sanitare. Este nevoie și de realizarea unei infrastructuri de izolare în cadrul Clinicii de Urologie, cu acces separat de restul secției, lucru care va permite izolarea pacienților infectați cu bacterii multidrog rezistente, Clostridium dificile și alte boli infecțioase.

Tot în cadrul acestui proiect va fi creat un nou spațiu cu compartimentare și dotări pentru pacienții care au trecut prin intervenții de transplant renal și care, având în vedere scăderea imunității organismului, au nevoie să fie izolați. „Se vor aplica doar soluții de reabilitare la nivelul compartimentării interioare, precum și extinderea clădirii la nivelul parterului cu o suprafață de circa 40 mp pentru construirea grupurilor sanitare destinate pacienților din CPU-S”, au mai precizat reprezentanții unității medicale.

Un alt proiect major este dezvoltarea serviciilor medicale acordate în Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași. În acest moment, Ambulatoriul integrat funcționează în 4 cabinete situate dispersat în corpul de clădire C1 subsol și corpul de cladire C2 etaj 1, oferind consultații pentru următoarele specialități: medicină internă, urologie, nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Din cauza lipsei spațiilor necesare, în spațiile existente ale spitalului se desfășoară preponderent serviciile medicale spitalicești acordate în spitalizare de zi. Este vorba de aproximativ 1.875 cazuri medie/lună an 2019 (asigurarea mai atentă a monitorizării pacienților aflați în stadii mai avansate ale bolii cronice de rinichi) în detrimentul serviciilor medicale ambulatorii, care ar putea fi oferite pacienților în stadii incipiente sau în prevenție primară, aproximativ 904 cazuri medie/lună an 2019 (existența a doar 4 spații de consultații pentru cele 4 specialități medicale).

Prin acest proiect se intenționează până în octombrie 2024 reabilitarea, modernizarea și extinderea prin supraetajare a ambulatoriului unității medicale, precum și echiparea și dotarea cu echipamente medicale. De asemenea, prin acest proiect se vor separa complet circuitul pacienților tratați în ambulatoriu fața de pacienți tratați prin spitalizare continuă.

„Este necesară acoperirea nevoii de a crea spații medicale sigure raportate la adresabilitatea pacienților, atât pentru specialitățile aprobate și existente în structura Spitalului Dr. C. I. Parhon, cât și pentru noi specialități conexe patologiei reno-urinare, cu impact semnificativ financiar asupra serviciilor medicale spitalicești acordate în spitalizare continuă în secțiile spitalului”, au explicat reprezentanții spitalului.

Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 17 milioane de lei, fără TVA, iar durata estimată pentru finalizarea lucrărilor este 24 de luni.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri