Trei etaje și ambulatoriul Spitalului „Dr. C. I. Parhon” vor fi reabilitate prin două proiecte de circa 46,8 milioane de lei
La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași vor fi depuse și implementate în perioada următoare, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, două proiecte majore, estimate la o valoare totală de peste 46,8 milioane de lei (55,6 milioane de lei cu TVA). Prin intermediul acestor proiecte, dacă vor fi acceptate pentru finanțare, vor fi reabilitate, modernizate, extinse, echipate și dotate trei etaje ale clădirii, precum și ambulatoriul unității medicale.
Unul dintre proiectele care ar urma să fie implementat până în aprilie 2024 vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea corpurilor C1 (parter parțial, etaj 3 parțial) și C2 (etaj 1) ale Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași, dar și echiparea și dotarea corespunzătoare pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 29,84 milioane lei fără TVA, iar durata estimată a lucrărilor este de 18 luni.
Concret, prin acest proiect vor fi organizate în cadrul spitalului structuri de boli infecțioase pentru izolarea, gruparea și tratarea pacienților cu IAAM (Infecții Asociate Actului Medical) determinate de microorganisme MDR și cu infecții cu Clostridium difficile, va fi dezvoltat laboratorul de analize de microbiologie specializate și vor fi achiziționate echipamente destinate reducerii IAAM.
Analizând consultațiile oferite în ambulatoriul de specialitate urologie, cât și cazurile rezolvate în cadrul Compartimentului de Primire a Urgențelor de Specialitate (CPU-S), în perioada 2012–2022, s-a observat o adresabilitate medie de aproximativ 35.000 cazuri/an, respectiv 130 pacienți/zi, care au apelat la serviciile medicale din cadrul unității medicale. La același nivel funcționează și triajul Institutului de Boli Cardiovasculare împreună cu camera de primiri urgențe a acestuia.
„Se identifică astfel necesitatea realizării acestui proiect prin care spitalul urmărește organizarea unor circuite epidemiologice și a unor structuri de izolare pentru patologia infectioasă în vederea reducerii riscului de Infecții Asociate Actului Medical și transmitere a unor tulpini multidrog rezistente”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon”.
În acest sens au fost identificate mai multe zone care necesită intervenție. Câteva exemple privind reabilitarea și modernizarea: zona unde sunt primite urgențele urologice are nevoie de modernizare și reamenajare, de crearea unui spațiu pentru igienizarea pacientului și de mai multe grupuri sanitare. Este nevoie și de realizarea unei infrastructuri de izolare în cadrul Clinicii de Urologie, cu acces separat de restul secției, lucru care va permite izolarea pacienților infectați cu bacterii multidrog rezistente, Clostridium dificile și alte boli infecțioase.
Tot în cadrul acestui proiect va fi creat un nou spațiu cu compartimentare și dotări pentru pacienții care au trecut prin intervenții de transplant renal și care, având în vedere scăderea imunității organismului, au nevoie să fie izolați. „Se vor aplica doar soluții de reabilitare la nivelul compartimentării interioare, precum și extinderea clădirii la nivelul parterului cu o suprafață de circa 40 mp pentru construirea grupurilor sanitare destinate pacienților din CPU-S”, au mai precizat reprezentanții unității medicale.
Un alt proiect major este dezvoltarea serviciilor medicale acordate în Ambulatoriul integrat al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași. În acest moment, Ambulatoriul integrat funcționează în 4 cabinete situate dispersat în corpul de clădire C1 subsol și corpul de cladire C2 etaj 1, oferind consultații pentru următoarele specialități: medicină internă, urologie, nefrologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.
Din cauza lipsei spațiilor necesare, în spațiile existente ale spitalului se desfășoară preponderent serviciile medicale spitalicești acordate în spitalizare de zi. Este vorba de aproximativ 1.875 cazuri medie/lună an 2019 (asigurarea mai atentă a monitorizării pacienților aflați în stadii mai avansate ale bolii cronice de rinichi) în detrimentul serviciilor medicale ambulatorii, care ar putea fi oferite pacienților în stadii incipiente sau în prevenție primară, aproximativ 904 cazuri medie/lună an 2019 (existența a doar 4 spații de consultații pentru cele 4 specialități medicale).
Prin acest proiect se intenționează până în octombrie 2024 reabilitarea, modernizarea și extinderea prin supraetajare a ambulatoriului unității medicale, precum și echiparea și dotarea cu echipamente medicale. De asemenea, prin acest proiect se vor separa complet circuitul pacienților tratați în ambulatoriu fața de pacienți tratați prin spitalizare continuă.
„Este necesară acoperirea nevoii de a crea spații medicale sigure raportate la adresabilitatea pacienților, atât pentru specialitățile aprobate și existente în structura Spitalului Dr. C. I. Parhon, cât și pentru noi specialități conexe patologiei reno-urinare, cu impact semnificativ financiar asupra serviciilor medicale spitalicești acordate în spitalizare continuă în secțiile spitalului”, au explicat reprezentanții spitalului.
Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 17 milioane de lei, fără TVA, iar durata estimată pentru finalizarea lucrărilor este 24 de luni.
Publicitate și alte recomandări video