Trei mari sisteme de irigaţii construite de Guvern la Iaşi: care va demara primul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Trei mari sisteme de irigaţii construite de Guvern la Iaşi: care va demara primul

GALERIE
irigatii
  • irigatii
- +

Cele trei sunt Tabăra - Trifeşti - Sculeni (17.258 ha), Ţigănaşi - Perieni (3.368 ha) şi Sculeni - Ţuţora - Gorban (21.009 ha) 

Autorităţile locale şi centrale au făcut primii paşi în demararea investiţiilor în trei sisteme de irigaţii în judeţul Iaşi. Proiectele au fost incluse în strategia naţională pe următorii cinci ani şi vizează amenajarea de irigaţii la Tabăra - Trifeşti - Sculeni (17.258 ha), Ţigănaşi - Perieni (3.368 ha) şi Sculeni - Ţuţora - Gorban (21.009 ha). Investiţiile vor cuprinde infrastructura principală de irigaţii, respectiv staţii de pompare, staţii de repompare şi construcţii hidrotehnice.

La nivel local, prefectul Marian Grigoraş s-a întâlnit cu primarii din comunele unde vor fi implementate proiectele, iar, la nivel central, Ministerul Agriculturii a solicitat emiterea avizului de mediu pentru lucrările care vor fi executate. Una dintre propunerile prefectului a constat în constituirea de asociaţii în mai multe comune pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene nerambursabile disponibile pentru infrastructura secundară de irigaţii. Potrivit prefectului, astfel de investiţii vor completa proiectele Guvernului la Iaşi demarate prin intermediul Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii.

Aşa-numitele Organizaţii de Utilizatori de Apă pentru Irigaţii vor fi înfiinţate în cadrul amenajărilor Sculeni - Ţuţora - Gorban şi Ţigănaşi - Perieni, zone unde nu există acum astfel de asociaţii. „Având în vedere condiţiile hidrometeorologice din ultimii ani, caracterizate prin perioade de secetă prelungită, activitatea de irigaţii a căpătat un rol primordial.

Programul naţional stabileşte o etapizare a lucrărilor de reabilitare, având ca priorităţi amenajările unde există constituite organizaţii de utilizatori de apă pentru irigaţii. De exemplu, amenajarea Tabăra - Trifeşti - Sculeni, unde sunt 8 organizaţii, va fi reabilitată în prima etapă, iar celelalte două amenajări, unde nu sunt organizaţii, abia în etapa 3“, a declarat ieri prefectul Grigoraş.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că investiţiile în cele două amenajări ar putea fi devansate în cazul în care organizaţiile sunt constituite în timp util. „Din acest motiv, am solicitat primarului să sprijine înfiinţarea acestor asociaţii şi să prezinte deţinătorilor de terenuri agricole avantajele unor astfel de asociere, pentru a beneficia cât mai repede de fondurile europene“, a mai spus prefectul Iaşului.

Proiectele de amenajare a sistemelor de irigaţii la nivel naţional au demarat în acest an, în contextul în care a fost alocată o sumă de 145 milioane euro. Programul va fi implementat în perioada 2016 - 2020, iar necesarul de finanţare este de peste un miliard de euro la nivelul întregii ţări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.