Trei mari sisteme de irigaţii construite de Guvern la Iaşi: care va demara primul
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Trei mari sisteme de irigaţii construite de Guvern la Iaşi: care va demara primul

GALERIE
irigatii
  • irigatii
- +

Cele trei sunt Tabăra - Trifeşti - Sculeni (17.258 ha), Ţigănaşi - Perieni (3.368 ha) şi Sculeni - Ţuţora - Gorban (21.009 ha) 

Autorităţile locale şi centrale au făcut primii paşi în demararea investiţiilor în trei sisteme de irigaţii în judeţul Iaşi. Proiectele au fost incluse în strategia naţională pe următorii cinci ani şi vizează amenajarea de irigaţii la Tabăra - Trifeşti - Sculeni (17.258 ha), Ţigănaşi - Perieni (3.368 ha) şi Sculeni - Ţuţora - Gorban (21.009 ha). Investiţiile vor cuprinde infrastructura principală de irigaţii, respectiv staţii de pompare, staţii de repompare şi construcţii hidrotehnice.

La nivel local, prefectul Marian Grigoraş s-a întâlnit cu primarii din comunele unde vor fi implementate proiectele, iar, la nivel central, Ministerul Agriculturii a solicitat emiterea avizului de mediu pentru lucrările care vor fi executate. Una dintre propunerile prefectului a constat în constituirea de asociaţii în mai multe comune pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene nerambursabile disponibile pentru infrastructura secundară de irigaţii. Potrivit prefectului, astfel de investiţii vor completa proiectele Guvernului la Iaşi demarate prin intermediul Programului Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii.

Aşa-numitele Organizaţii de Utilizatori de Apă pentru Irigaţii vor fi înfiinţate în cadrul amenajărilor Sculeni - Ţuţora - Gorban şi Ţigănaşi - Perieni, zone unde nu există acum astfel de asociaţii. „Având în vedere condiţiile hidrometeorologice din ultimii ani, caracterizate prin perioade de secetă prelungită, activitatea de irigaţii a căpătat un rol primordial.

Programul naţional stabileşte o etapizare a lucrărilor de reabilitare, având ca priorităţi amenajările unde există constituite organizaţii de utilizatori de apă pentru irigaţii. De exemplu, amenajarea Tabăra - Trifeşti - Sculeni, unde sunt 8 organizaţii, va fi reabilitată în prima etapă, iar celelalte două amenajări, unde nu sunt organizaţii, abia în etapa 3“, a declarat ieri prefectul Grigoraş.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a adăugat că investiţiile în cele două amenajări ar putea fi devansate în cazul în care organizaţiile sunt constituite în timp util. „Din acest motiv, am solicitat primarului să sprijine înfiinţarea acestor asociaţii şi să prezinte deţinătorilor de terenuri agricole avantajele unor astfel de asociere, pentru a beneficia cât mai repede de fondurile europene“, a mai spus prefectul Iaşului.

Proiectele de amenajare a sistemelor de irigaţii la nivel naţional au demarat în acest an, în contextul în care a fost alocată o sumă de 145 milioane euro. Programul va fi implementat în perioada 2016 - 2020, iar necesarul de finanţare este de peste un miliard de euro la nivelul întregii ţări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.