Trei mese pe zi și gustări: cum arată și ce conține meniul unei zile pentru o persoană vârstnică
Specialiștii în nutriție spun că meniul zilei trebuie să respecte cerințele nutriționale individuale, să fie adaptat la patologiile prezente precum boli de inimă, diabet, osteoporoză, să asigure menținerea musculaturii și să țină cont de modificările fiziologice ale apetitului și gustului.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 20
Pentru a asigura necesarul energetic și nutrițional se recomandă 3 mese mai mici pe zi plus 2 gustări. Camelia Sfarti, nutriționist dietetician autorizat, exemplifică ce ar trebui să conțină un meniu sănătos pentru persoanele de peste 65 de ani.
„La micul dejun se poate mânca ovăz cu fructe și nuci. Există beneficii ale acestei alegeri. Fibrele din ovăz ajută la controlul glicemiei și la reducerea colesterolului, iar fructele și nucile adaugă antioxidanți și grăsimi sănătoase. O altă variantă de mic dejun ar fi omleta cu legume. Proteinele din ouă susțin senzația de sațietate, iar legumele adaugă vitamine și minerale esențiale”, a declarat specialistul.
Prânzul este următoarea masa importantă din zi. Nutriționistul spune că la amiază se poate servi o supă de legume pentru că oferă o varietate de vitamine și minerale, fiind săracă în calorii și bogată în fibre. Alte variante propuse sunt salata de quinoa sau pastele integrale cu pui la grătar. Quinoa, spune specialistul, este o sursă excelentă de proteine și fibre, iar carnea de pui oferă proteine slabe. Avocado și legumele din salată adaugă grăsimi sănătoase și antioxidanți.
„La cină se poate servi somon la cuptor cu legume. Acest pește este bogat în acizi grași omega-3, esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, iar legumele la aburi adaugă fibre și micronutrienți. De asemenea o tocană de linte reprezintă o sursă excelentă de proteine vegetale și fibre, ajutând la menținerea nivelului de zahăr din sânge și la sănătatea digestivă”, a exemplificat Camelia Sfarti.
Nu trebuie să uităm nici de de gustări, iar recomandările acesteia sunt pentru iaurtul grecesc cu fructe de pădure, deoarece iaurtul este bogat în proteine și probiotice, iar fructele de pădure adaugă antioxidanți și fibre. Un mix de nuci, migdale, semințe de floarea soarelui și de dovleac oferă de asemenea grăsimi sănătoase, proteine și micronutrienți esențiali pentru sănătatea inimii.
Camelia Sfarti spune că exemplele de mai sus sunt generale și trebuie adaptate și personalizate atât cantitativ, cât și calitativ.
Publicitate și alte recomandări video