Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Trei moldoveni, negri, mititei

GALERIE
mihai chiper
  • mihai chiper
- +

Jocurile de putere la alegerile europarlamentare sunt tranşate între munteni şi ardeleni.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a primit o sesizare pe motiv că există o discriminare de gen în listele partidelor la alegerile europarlamentare. Doar 8 femei se află pe cele 33 de locuri eligibile, adică aproximativ 24%. E mult? E puţin? Se poate mult mai rău, dar speţa despre care vom vorbi încă nu este prinsă în dezbatere, cu toate că doare mult mai rău: discriminarea şi stigmatul regional.

Deşi nu au nici în clin, nici în mânecă cu o viziune regionalistă, alegerile europarlamente sunt, paradoxal, cel mai fidel barometru regional al politicii interne. Nelegate de glie, de localităţi, de judeţe, selectând candidaţi doar pentru vitrina europeană a României, partidele au aplicat algoritmi delocalizaţi ca să alcătuiască liste atractive pentru convingerea alegătorilor naţionali.

De la caz la caz, listele au depins de graţiile tătucului din partid (PSD), de capacitatea filialelor de a propune nume cu notorietate (PNL, ALDE, PRO România, PMP) ori de rezultatul unei competiţii interne (USR-PLUS). Avem, aşadar, o mixtură între bunul plac, favoritism şi meritocraţie. Cum stă Moldova în treaba asta? Luând în calcul ultimele sondaje, din cele 33 locuri cuvenite României numai trei moldoveni au o poziţie pe liste care le conferă şanse reale de a ajunge în Parlamentul European. Toţi de la PSD - Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea şi Dan Nica. Trecem cu discuţia peste calitatea lor politică şi morală dezastruoasă (nici în alte părţi nu-s motive de mândrie). Altceva sare în ochi. 3 locuri înseamnă aproximativ 9%, în timp ce populaţia regiunii (cele 8 judeţe), este aproximativ 20% din cea a ţării, deci proporţional ar trebui să vorbim de un număr de 6-7 locuri. Pe ansamblu, jocurile de putere sunt tranşate între munteni şi ardeleni. Ardealul e reprezentat cu aproximativ 14 locuri eligibile, iar Muntenia cu vreo 16 locuri, faţă de cele trei ale Moldovei! PNL şi USR-PLUS nu au niciun moldovean ( care să fi activat sau să fi candidat măcar odată în alegeri în zona Moldovei) pe poziţiile eligibile. PNL ar trebui să se numească Partidul Ardelenesc. PSD este cel mai echilibrat.

Să ne întoarcem la discriminare şi la centralism. Petrişor Peiu, unul dintre cei mai activi susţinători ai unionismului, şi un învederat centralist (De ce are nevoie Moldova de o autostradă spre Transilvania? Trebuie să se lege de Bucureşti!) ne explică principiile nediscriminării în viziunea singurului think-tank unionist bucureştean care are un proiect clar. Dacă se vor uni cu România, basarabenii sunt momiţi cu 1/6 din locuri din Parlament, Guvern, din posturile de la Curtea de Conturi şi din toate instituţiile centralizate la Bucureşti! Ca să nu se simtă neglijaţi, discriminaţi. E logic, normal, nimic de comentat. Într-o Românie din nou "mare" ar însemna că se respectă o anumită reprezentare regională în instituţiile centrale. Dar în cazul acesta vom vorbi de o dublă măsură. În România "mică", Moldova, deşi are o populaţie mai mare decât Republica Moldova, nu are 1/6 pondere în instituţiile centrale. Are rost să pomenim aici de cele 2 luni în care un moldovean a condus guvernul în ultimii 30 de ani? Sau de câţi miniştri a avut Moldova în acest interval?

Ca să aibă un candidat real la Parlamentul European, Moldova a trebuit să-l inventeze (Gregoriana Tudoran) şi meritul îi revine societăţii civile, Asociaţiei "Împreună pentru A8", care militează pentru construcţia autostrăzilor. Dar e evident că, pe lângă centralism, Moldova are de suferit de pe urma unei chestiuni reale: lipsa de anvergură a liderilor politici. Ce se întâmplă? De ce nu apar politicieni, alţii decât cei croiţi pe profilul baronilor? Când se organizează competiţii interne, cum au fost la USR, candidaţii moldoveni prind un loc foarte jos pe liste. Deci e vorba de calitate, profesionalism. Când e vorba de candidaţi locali acceptaţi de la centru, e o contraselecţie (filialele locale sunt "închise", iar competiţii interne controlate). Sunt luate în calcul numai persoane controversate, cu dosare penale, transfugi, baroni locali, în dezacord complet cu principiile integrităţii funcţiilor publice, deci inutili intereselor Moldovei.

Pentru a ieşi din capcana subreprezentării în politica naţională nu trebuie inventată roata, soluţia există: discriminarea pozitivă. Se referă, de fapt, la politica de incluziune, pe care unele state o consideră necesară pentru a echilibra balanţa de reprezentare în instituţii, partide, firme, ONG-uri. Dar pentru o discriminare pozitivă şi depăşirea stigmatului regional, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării trebuie confruntat cu realitatea. Se poate face uşor o demonstraţie pe ultimii 30 ani cum s-a manifestat discriminarea regională şi cum a creat un cerc vicios de subreprezentare politică şi de neglijare a Moldovei. De exemplu acum, când vorbim de numai trei moldoveni, negri, mititei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri