Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Trei motive ştiinţifice că este bine să faci pauză de muncă cât mai des

GALERIE
pauze munca
  • pauze munca
- +

Miturile conform cărora este important să ne concentrăm pe o perioadă cât mai mare de timp, pentru a ne recompensa cu o pauză lungă, au fost spulberate cu ajutorul numărului cât mai mare de studii care afirmă contrariul: pauzele dese, dar scurte, sunt necesare procesului de focalizare a atenţiei. 

Un studiu din 2008 realizat în cadrul Universităţii din Illinois a constatat faptul că resursele atenţionale ale creierului tind să scadă după o lungă perioadă de concentrare asupra unei singure sarcini, afectând astfel performanţele.
"La fel ca timpul, energia este finită; dar, spre deosebire de timp, acesta poate fi reînnoită", atenţionează Tony Schwartz, autor şi co-fondator al proiectului The Energy Project, în New York Times.
 
Potrivit CSID, acestea sunt 3 motive ştiinţifice pentru care pauzele în muncă sunt benefice tuturor oamenilor.

1. Pauzele ne împiedică să ne plictisim (şi, prin urmare, sporesc atenţia)
 
Atunci când sunteţi într-adevăr, la începutul unei sarcini sau al unui proiect, ideile curg şi vă simţiţi cu adevărat minunat. Dar nu durează pentru totdeauna - odată ce treceţi de această linie şi forţaţi, puteţi observa faptul că începeţi să vă simţiţi nefocalizat sau chiar iritabil. Practic, creierul uman pur şi simplu nu a fost construit pentru concentrarea extinsă a energiei psihice asupra unor sarcini. Creierul nostru este vigilent tot timpul, deoarece acesta a evoluat pentru a detecta fiecare modificare necesară pentru a asigura supravieţuirea. Vestea bună este că tot ce de făcut este să luăm o scurtă pauză pentru a reveni din nou pe drumul cel bun.

2. Pauzele ajută la păstrarea informaţiilor şi realizarea conexiunilor
 
Creierul are două moduri de funcţionare : "modul de concentrare", pe care îl folosim atunci când facem lucruri cum ar fi învăţarea sau scrisul şi "modul difuz", care este modul nostru mai relaxat, în care se produc reveriile şi nu gândim atât de profund. Studiile afirmă faptul că modul de concentrare este benefic pentru optimizarea productivităţii, iar modul difuz joacă un rol important, de asemenea, însă în activitatea de relaxare şi detaşare, sporind totodată funcţionarea modului de concentrare. Relaxarea asociată cu ”modul difuz" poate permite creierului să revină cu perspective valoroase asupra unei situaţii la care ne concentram în mod iniţial, fără a găsi rezolvarea, afirmă profesorul de inginerie Barbara Oakley.

3. Pauzele ajută să ne reevaluăm obiectivele
 

Harvard Business Review examinează un alt beneficiu oferit de pauzele în muncă: ele ne permit să facem un pas înapoi şi să ne asigurăm că realizăm lucrurile potrivite în mod corect. Atunci când lucraţi la o sarcină în mod continuu, este uşor să vă pierdeţi concentrarea. În contrast, în urma unei scurte pauze, revenirea asupra punctului în care v-aţi oprit forţele se va petrece la un nivel mult mai clar, oferindu-vă posibilitatea de a reevalua tot ceea ce aţi realizat până în momentul respectiv. Este o practică care ne încurajează să rămânem conştienţi de obiectivele noastre. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri