Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Trei noi ambasadori ai proiectului Iaşi Capitală Europeană a Culturii 2021

GALERIE
ion baciu jrIrina SchrotterGabriel Mardarasevici
  • ion baciu jr
  • Irina Schrotter
  • Gabriel Mardarasevici
- +

Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană a lansat campania Ambasadorii Iaşi 2021. Săptămâna aceasta vă prezentăm următorii trei ambasadori care susţin candidatura oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

Ion Baciu jr., pianist de jazz, Suedia:

„Iaşul este de mai bine de un secol o Capitală a Culturii Europene, un oraş al libertăţii creative unde jazzul face casă bună cu muzica simfonică”.

Ion Baciu Jr. este unul dintre cei mai importanţi pianişti români de jazz ai generaţiilor de după Richard Oschanitzky, Janczy Körössy sau Marius Popp. Născut în 1959, a crescut în cel mai ales mediu muzical, tatăl său, renumitul dirijor Ion Baciu, fiind fondatorul orchestrei simfonice moderne a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi. A absolvit Conservatorul „George Enescu” Iaşi în 1982. Până în 1987, când a plecat din ţară, a desfăşurat o intensă activitate scenică şi discografică, devenind, potrivit criticilor, unul dintre reperele jazzului românesc şi european. A cântat cu cei mai mari muzicieni români de jazz: Dan Mândrilă, Aura Urziceanu, Anca Parghel, Johnny Răducanu. În 1981, la 20 de ani, a obţinut recunoaşterea internaţională prin premiul I individual - categoria pian, în cadrul competitiei Jazz Nad Odra, la Wroclaw, Polonia, unul din cele mai prestigioase festivaluri europene de jazz.

Emigrat în Suedia din 1987, a păşit treptat pe cele mai mari scene de jazz, fiind invitat inclusiv la prestigiosul Stockholm International Jazz Festival şi a colaborat inclusiv cu Stockholm Jazz Orchestra. A avut concerte şi turnee anuale în Franta, Austria, Germania, Polonia, Cehia, Rusia, Italia, Belgia si România. A făcut parte din Cvintetul Peter Asplund-Johan Hörlen, cu care a înregistrat un album în 1995 şi a fost invitat să apară pe albumele saxofonistului Krister Andersson, al Sextetului Dan Johansson, iar începând din 2000 a făcut parte şi din Norrbotten Big Band condus de Tim Hagans, trompetist american de jazz cu mai multe nominalizări la Premiile Grammy.  Unul dintre maeştrii care l-au apreciat în mod deosebit a fost legendarul Toots Thielemans. În ultimii ani, Ion Baciu a activat mai mult în Suedia, printre cei mai notabili artişti cu are a evoluat numărându-se Tom Harrell şi Dick Oats, într-un turneu organizat de High Coast Big Band.

Irina Schrotter, fashion designer, Elveţia

„Prin Iaşi – Capitală Europeană a Culturii, creativitatea este cu un pas înaintea vremurilor. O speranţă că ultima frontieră e prima uşă larg deschisă tuturor celor care nu se satură niciodată să viseze. O binemeritată provocare”!

Irina Schrotter este una dintre cele mai cunoscute creatoare de modă din România. A organizat în 1999 Festivalul Internaţional de Modă de la Iaşi, unde aduce nume mari din moda românească, dar şi colecţii ale designerilor internaţionali. În perioada 1999-2007, festivalul devine cel mai important eveniment din moda românească şi se transformă în Săptămâna Modei Româneşti - Iaşi, marcă înregistrată.

În 2003, Irina Schrotter devine primul designer român acceptat cu o colecţie la salonul „Prêt-à-Porter” din Paris, la care participă de atunci în fiecare an. Ulterior, participă şi la alte târguri internaţionale prestigioase precum The Train - New York, Magic Show – Las VegasMilano Vende Moda sau Nec Moda –Birmingham.

Brandul „Irina Schrotter” este vândut astăzi peste tot în lume, clienţii principali fiind din AngliaElveţiaItaliaJaponiaBraziliaLibanArabia SaudităKuweit.

Gabriel Mardarasevici, antreprenor

„Leagăn al unor proiecte ample, al unor idei şi campanii culturale care şi-au regăsit menirea în complexa construcţie a României moderne, astăzi şi centru de greutate în cercetare, inovaţie şi producţie informatică, Iaşul are fundamentele unei candidaturi de succes pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”.

Absolvent al Universităţii „Gh. Asachi” Iaşi, Gabriel Mardarasevici a devinit asistent universitar la Facultatea de Electrotehnică, menţinând experienţa de cadru didactic universitar timp de 6 ani. Între 1992 – 1994 a urmat diverse cursuri tehnice şi de vânzări, în 1992 se specializează în Automatizări la Universite D’Angers, Franţa, în 1994 urmează cursurile HP Business Academy în cadrul HP Viena.

În afaceri s-a lansat prin compania Radix, la început ca simplu angajat, apoi a devenit acţionar majoritar. Lider desăvârşit, a urcat Radix Company în top, a vândut-o către Ness Technologies, dar a rămas în continuare Country Manager Ness Romania, evoluând apoi firesc spre poziţia de Acting Chairman în cadrul Ness. A fost nominalizat în nenumărate rânduri în topul oamenilor de afaceri: cel mai bun om de afaceri al anului 2004 (au fost doar 3 nominalizări); în 2007, săptămânalul Business Magazin l-a inclus în top 100 tineri manageri, 33 CEO - Hall of Fame, top 300 Capital ş.a. Tot sub conducerea lui, Ness a fost inclusă în topul primelor 100 de firme din România în privinţa condiţiilor de lucru oferite angajaţilor.
A fost preşedinte al Rotary Club, membru al Colegiului Director la CCI Iaşi, fost membru al Consiliului de Administraţie al Universităţii Tehnice din Iaşi. Revistele de IT îl citează des, ca pe un specialist în domeniu, şi-l includ în fiecare an în diverse topuri.

Peste 15 personalităţi din domenii diferite (business/antreprenoriat, teatru, muzică, literatură, arte vizuale) şi-au arătat susţinerea pentru proiectul Iaşi 2021. În fiecare săptămână vom dezvălui câte trei ambasadori şi testimonialele lor pentru Iaşi - Capitală Europeană a Culturii 2021. Până acum, de pe lista susţinătorilor fac parte Dan Lungu, Ion Caramitru, Matei Vişniec, Raluca Ştirbăţ, Teodor Corban, Moshe Idel alături de Olimpia Melinte, Alexandru Negurici, Harry Tavitian, Ion Baciu jr., Irina Schrotter şi Gabriel Mardarasevici.

Dosarul de candidatură al Iaşului are ca temă principală şi ca slogan formula „Switch On” şi a fost depus la Ministerul Culturii pe 10 octombrie. Urmează ca lista scurtă cu oraşele înscrise în competiţie să fie stabilită, în perioada 7 - 10 decembrie, de un juriu format din 12  experţi, dintre care zece de la Bruxelles.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri