anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 03.02.2023

Trei probleme urbanistice. Mutaţi „cubul“ din centru, domnule primar!

GALERIE
puls
 • puls
- +

S-a mai scris uneori despre cubul din centrul oraşului, de la ruinele medievale dinainte de Mitropolie, despre inutilitatea acestuia şi stupizenia aşezării sale, dar nimeni dintre cei cu putere nu a îndrăznit să ia taurul de coarne şi să propună mutarea acestuia. Adevărul este că valoarea piesei stă tocmai în lipsa de semnificaţie a acesteia. 

O aşezare absurdă a unui cub din fier brut, făcut la fostul CUG, vopsit ţigăneşte, fără virtuţi estetice şi semnificative nu poate să stea mărturie decât pentru nişte vremuri anoste, lipsite de orice urmă de inspiraţie, aşa cum erau acestea în anii ‘80 ai epocii ceauşiste. De ce să îl mai ţinem? De ce să mai chinuim bunul simţ care trebuie să guverneze spaţiul public? Iată, întrebări pe adresa primarului!

Scrisoare pentru Cristi Stanciu

„Dom’le Cristi Stanciu, avem o mare rugăminte la dumneavoastră, dacă nu vă este cu supărare. Reparaţi, vă rugăm, faţada de la clădirea Casa Modei, pe care cu onoare şi deplină îndreptăţire o deţineţi. Este singurul imobil din peisaj care mai aminteşte de perioada ceuşistă, într-un registru dezolant şi lipsit de speranţă. Pereţii sunt decojiţi, geamurile crăpate, prăfuite, afumate, iar reclamele „Bârfa“ şi alte celea care vă ţin faţa nu mai sunt de actualitate nici măcar la Podu Iloaiei, darămite la noi în târg. Promitem, în cazul în care se întâmplă ca ultimele achiziţii imobiliare să vă fi secătuit vistieria, să susţinem o cerere publică de ajutor financiar pentru a iniţia o asemenea cosmetizare.“. Solicitarea de mai sus, pe care am primit-o la redacţie din partea unui grup de oameni de bine, o transmitem domnului Stanciu dimpreună cu urările noastre de bine, pace, prosperitate şi apă la păpuşoi.

Interpelare pe adresa rectorului UMF

Alte persoane de bine, unele interesate, se pare, de estetica urbană a oraşului nostru, ne-au sesizat asupra faptului că Universitatea de Medicină şi Farmacie, mai precis sediul principal al acestei instituţii, situat pe bulevardul Independenţei, şi-ar fi schimbat acoperişul, ţigla fiind înlocuită de mai moderna tablă. „Este o modernizare care scade din vigoarea estetică a clădirii“, ne scriu cititorii, „o nepotrivire în timp şi în spaţiu cu împrejurimile. Spunem în timp, pentru că ţigla a fost întotdeauna acoperişul unor asemenea clădiri, construite în stil clasic, şi spunem în spaţiu pentru că nu rezonează, de exemplu, cu un alt reper al locului - vedeţi, vă rugăm, ţigla de pe „Boltă“, o clădire de asemenea a UMF. Este, domnilor reporteri“, continuă cititorii în scrisoarea trimisă redacţei, „ca şi cum, de dragul de a aduce mai aproape de vremurile noastre, am pune pe creştetul domnitorului Ştefan cel Mare, mai bine spus al statuii sale, din faţa Palatului Culturii, o caschetă de general, arătând astfel că-i conducător de oşti, sau o căciulă de astrahan, din cele purtate de Johannis, ca să arătăm că-i şef de stat. Altfel spus, tabla de pe clădirea UMF se aseamănă mai degrabă cu un bandaj decât cu un acoperiş„, mai spun, cu oarecare maliţiozitate, semnatarii misivei. Înaintăm pe această cale doleanţa către conducerea prestigioasei instituţii de medicină, cu mesajul: „Domnule rector, desfaceţi bandajul şi cercetaţi rana!“.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

Autorul (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Autorul (III)

Autorul e, înainte de orice, o enigmă culturală şi, nu în ultimul rând, una istorică. Romanţând biografia unui personaj canonic (de talia lui James), te confrunţi, volens-nolens, cu restricţii în perimetrul imaginativ. Oricâtă flexibilitate de construcţie ar oferi literatura, istoria (necesara raportare la factualitate) restrânge, auster, „deschiderile” potenţiale ale tabloului epic.

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

George ŢURCĂNAŞU

RPL 2021: Despre involuţia marilor oraşe şi despre câteva erori vizibile de înregistrare

Avem datele (încă provizorii!) de la RPL2021 defalcate pe UAT-uri locale (comune, oraşe şi municipii). Vă propun să aruncăm o privire asupra acestora.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.