Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri

GALERIE
spital grajduri
  • spital grajduri
- +

Problemele existente la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Grajduri au fost sesizate în mai multe rânduri, unitatea medicală este în primul rând supraaglomerată, iar personalul este insuficient.

Deşi capacitatea maximă este de 240 de paturi, sunt internaţi în momentul de faţă aproximativ 400 de pacienţi. Situaţia este agravată de faptul că internarea medicală se face doar prin hotărâre judecătorească până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal. Astfel, aici sunt pacienţi cu afecţiuni psihice deosebit de grave, care reprezintă un pericol pentru sine cât şi pentru societate, pacienţi internaţi în baza unor sentinţe penale definitive pentru omoruri, viol, tâlhărie, dar care în momentul comiterii faptelor nu au avut discernământ, conform expertizelor medico-legale psihiatrice.

Un raport al Avocatului Poporului din anul 2019 arată situaţia gravă în care se află unitatea medicală. Atunci o delegaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii a vizitat spitalul şi a constatat această supraaglomerare, denumind-o ca fiind severă, în condiţiile în care atunci erau 340 de pacienţi internaţi. Documentul mai arăta atunci că saloanele erau prevăzute şi cu 12 paturi şi doar câteva noptiere sau dulapuri. Pentru că sunt mai mulţi pacienţi decât paturi, echipa a găsit în majoritatea saloanelor câte trei pacienţi aşezaţi pe două paturi alăturate. În raport era invocată şi o observaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, care specifica faptul că, la nivelul anului 2016, din cauza lipsei de personal, aceştia au constatat că pacienţii erau ţinuţi sub control prin folosirea în exces a medicaţiei. La vizita de anul trecut a echipei Avocatului Poporului, nu a putut fi verificat dacă situaţia a persistat, dar au făcut observaţii legate de lipsa cruntă de personal.

„Personalul de supraveghere era insuficient pentru numărul de pa­cienţi intraţi în spital, astfel că au fost numeroase situaţii în care s-a observat că trei supraveghetori au în sarcină 100 de pacienţi şi nu exista alt personal specializat pentru protecţie, din această cauză personalul şi pacienţii fiind puşi în si­tuaţii cu risc de vătămare“, a punctat co­misia în raportul respectiv.

VEDEȚI ȘI:

Focarul din lagărul psihiatric de la Iași aprinde angajaţii. O anonimă explozivă pe masa ministrului Tătaru - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Nicolae GRECU

Fascinaţia şi corvoada Cupei

Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (V)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (V)

Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

pr. Constantin STURZU

Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

La plimbare pe axa culturală (1)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (1)

Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

pulspulspuls

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Iaca un partid şi pentru Gigi!

Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

Caricatura zilei

Victorie Cîțu

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.