Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 05.12.2020

Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri

GALERIE
spital grajduri
  • spital grajduri
- +

Problemele existente la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Grajduri au fost sesizate în mai multe rânduri, unitatea medicală este în primul rând supraaglomerată, iar personalul este insuficient.

Deşi capacitatea maximă este de 240 de paturi, sunt internaţi în momentul de faţă aproximativ 400 de pacienţi. Situaţia este agravată de faptul că internarea medicală se face doar prin hotărâre judecătorească până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal. Astfel, aici sunt pacienţi cu afecţiuni psihice deosebit de grave, care reprezintă un pericol pentru sine cât şi pentru societate, pacienţi internaţi în baza unor sentinţe penale definitive pentru omoruri, viol, tâlhărie, dar care în momentul comiterii faptelor nu au avut discernământ, conform expertizelor medico-legale psihiatrice.

Un raport al Avocatului Poporului din anul 2019 arată situaţia gravă în care se află unitatea medicală. Atunci o delegaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii a vizitat spitalul şi a constatat această supraaglomerare, denumind-o ca fiind severă, în condiţiile în care atunci erau 340 de pacienţi internaţi. Documentul mai arăta atunci că saloanele erau prevăzute şi cu 12 paturi şi doar câteva noptiere sau dulapuri. Pentru că sunt mai mulţi pacienţi decât paturi, echipa a găsit în majoritatea saloanelor câte trei pacienţi aşezaţi pe două paturi alăturate. În raport era invocată şi o observaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, care specifica faptul că, la nivelul anului 2016, din cauza lipsei de personal, aceştia au constatat că pacienţii erau ţinuţi sub control prin folosirea în exces a medicaţiei. La vizita de anul trecut a echipei Avocatului Poporului, nu a putut fi verificat dacă situaţia a persistat, dar au făcut observaţii legate de lipsa cruntă de personal.

„Personalul de supraveghere era insuficient pentru numărul de pa­cienţi intraţi în spital, astfel că au fost numeroase situaţii în care s-a observat că trei supraveghetori au în sarcină 100 de pacienţi şi nu exista alt personal specializat pentru protecţie, din această cauză personalul şi pacienţii fiind puşi în si­tuaţii cu risc de vătămare“, a punctat co­misia în raportul respectiv.

VEDEȚI ȘI:

Focarul din lagărul psihiatric de la Iași aprinde angajaţii. O anonimă explozivă pe masa ministrului Tătaru - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Oaze de stabilitate

Nicolae GRECU

Oaze de stabilitate

Echipele româneşti n-au nevoie de antrenori din divizia a enşpea spaniolă sau de expiraţi din alte vremuri pentru a reuşi.

Filmuletul zilei

opinii

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Eugen MUNTEANU

Portret de impostor: Teodosie Şpagoveanu

Întrerup seria foiletoanelor despre începuturile tradiţiei biblice româneşti, împins de durere şi indignare faţă de comportamentul incalificabil al cetăţeanului Teodosie Petrescu, Arhiepiscop de Tomis şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Pacient al spitalului numit „lume”

pr. Constantin STURZU

Pacient al spitalului numit „lume”

Căutând să pun în ordine textele scrise de-a lungul timpului, texte pe care le grupez în viitoare volume tematice, am dat peste un interviu acordat acum patru ani lui Gabriel Andronache - unul dintre cei mai talentaţi scriitori pe care-i cunosc. Întrucât unele dintre gândurile mele de atunci sunt de cea mai strictă actualitate, le reiau şi în rubrica mea săptămânală, cu o minimă adaptare şi cu intertitluri în loc de întrebări. Sunt patru teme diferite, însă au un acelaşi subiect: omul şi dorul său de Cerul văzut printr-o fereastră de „spital”.

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

Alex VASILIU

Antonin Ciolan - muzicianul patriot

În preajma zilei naţionale a României, când se mai discută despre patriotism, trebuie evocată personalitatea dirijorului, profesorului, organizatorului de instituţii şi evenimente muzicale Antonin Ciolan. Mai ales astăzi, când s-au adunat exact cinci decenii de la dispariţia sa.

pulspulspuls

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce caută Mihai Chirica pe hartă?

Ghici ce făcea premarele Mihai Chirica după prezentările PNRR şi a traseelor de autostradă din zona Moldovei de către liderii şi miniştrii PNL, stimaţi telespectatori? 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.