vineri, 29.03.2024
Sigur stii cum e sa pregatesti cu incantare un gratar, salivand cu gandul la preparate, insa sa nu-ti iasa intocmai cum ti-ai dorit, sau sa fie chiar un dezastru. Cum prepari carnea si legumele la gratar incat sa iasa delicioase de fiecare data? Tii cont de aceste 3 trucuri esentiale pentru un gratar delicios si suculent.
1. Curata gratarul cat mai bine
Daca nu cumva e prima oara cand incingi acel gratar, garantat va avea resturi pe grilaj, ramase de la gratarul precedent. Pe langa faptul ca aspectul carnii fripte pe un gratar necuratat lasa de dorit, resturile arse afecteaza si gustul preparatelor.
Curata gratarul energic inainte de a incepe, folosind o perie cat mai dura de sarma. Totodata, daca gratarul nu e dintr-un metal inoxidabil, ai grija sa il cureti si imediat ce se raceste si sa-l depozitezi intr-un loc uscat. Altfel, sigur vei risca sa mananci o friptura la gratar cu topping de rugina.
2. Previne lipirea fripturii
Indiferent ca vorbim de friptura, mici sau niste carnati de casa deliciosi, nimic nu-i mai deranjant cand vine vorba de gratar decat carnea care se lipeste si se desprinde fasii.
Incinge foarte bine gratarul inainte de a aseza carnea. Acest lucru va preveni lipirea alimentelor.
Un alt truc pentru a preveni lipirea preparatelor de gratar este acesta: taie un cartof pe jumatate si infige o frigaruie in el, dinspre partea cu coaja spre partea taiata. Unge bine gratarul incins cu partea taiata a cartofului, inainte de a pune carnea pe gratar.
3. Tine cont de ordinea gatirii
Putini sunt cei care incing gratarele doar pentru un fel de mancare, asa ca cel mai probabil si tu vei avea o varietate de alimente.
Tine cont de urmatoarea regula: primele pe gratar se pun intotdeauna carnurile cele mai putin procesate: cotlete, ceafa, pulpe, piept, etc. Trebuie sa tii cont de aceasta regula deoarece carnurile nerafinate au fibra intacta, si ca atare se patrund mai greu, deci au nevoie de toata caldura unor carbuni proaspat incinsi.
Urmatoarele la rand sunt produsele din carne procesata, precum micii, carnatii sau frigaruile. Acestia se fac mult mai repede si nu necesita o cantitate atat de mare de caldura.
Daca nu te opresti doar la preparate din carne, si vrei sa gatesti si niste legume la gratar, pune-le ultimele la fript. Acestea au nevoie de foarte putina caldura si se patrund usor.
In final, daca se intampla sa prepari si peste la gratar, este de la sine inteles ca trebuie sa aranjezi ordinea in asa fel incat pestele sa fie asezat ultimul pe gratar, caci altfel mirosul se transfera si la celelalte alimente.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Administratora unui bloc din București a fost înjunghiată mortal de un vecin
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Cât costă kilogramul de miel de Paște: ”Nu-mi pot permite luxul ăsta”
Temperaturi de vară la început de aprilie. 28 de grade Celsius la Iași
Rusia a primit un avertisment scris de la SUA înainte de atacul terorist de la Moscova
Cazul fetiţelor încurcate la externarea din maternitatea Ploieşti: ce sancțiune a primit asistenta
Ploieşti: Ce a păţit asistenta care a încurcat doi bebeluşi la externare
În pofida războiului, economia ucraineană a crescut cu 5,3% în 2023
Economia SUA a înregistrat o creştere peste estimări în trimestrul patru din 2023
Boloş: Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu
Manchester City a transferat un fotbalist american de 14 ani
Grindeanu: Contractul pentru încă un lot din secţiunea montana a A8 intră în licitaţie
Modificări: Tramvaiul 6 (Dacia – Târgu Cucu) va circula până în Tătăraşi Nord
Orașul din România de două ori mai mare decât Bucureștiul în care mulţi ieşeni îşi petrec vacanţa
Philipp Plein şi-a părăsit logodnica pentru o ieşeancă. Tânăra din Paşcani e însărcinată
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: 199 lei
Prahova: Bărbat ucis cu un singur pumn după o ceartă pe modul în care a parcat maşina
Dan Şucu anunţă că merge cu galeria Rapidului la meciul cu U. Craiova
Preţul aurului a urcat joi la 327,8351 lei/gram, o nouă valoare record
Nou scandal: Postări cu soldaţi israelieni care se joacă cu lenjeria intimă a femeilor din Gaza
Prefectul Cojocaru acuză conducerea Aeroportului Iaşi de "politizare cu penali"
Conferința ,,BRICS și ordinea economică mondială”, la sediul Academiei Române din Iași
Premierul anunţă că “nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”
Ministrul Energiei explică modul cum va fi aplicată schema de plafonare la gaze şi energie
Noi măsuri în privinţa sistemului electronic RO e-Factura. Ce măsură anunţă Guvernul
Integritatea hibridă a lui Herman von Hebel, preşedintele Comisiei Pre-Vetting din Republica Moldova
STUDIU - Gheaţa polară se topeşte şi modifică rotaţia Pământului: Timpul însuşi este afectat
Grav accident rutier în Dolj, unde două maşini s-au ciocnit, iar una a luat foc
Luis Enrique şi Hansi Flick, pe lista scurtă pentru a-i succede lui Xavi la FC Barcelona
O capsulă cu senzori ar putea fi o alternativă la endoscopie
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte
Ucraina afirmă că a doborât peste noapte 26 de drone de atac ruseşti
Beyoncé, vedeta pop de culoare din Texas, îşi lansează primul album country
Grecia: Cele mai ridicate temperaturi pentru luna martie din ultimii douăzeci de ani
Dan CONSTANTINMoştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat |
Codrin Liviu CUȚITARURoboţi |
George ŢURCĂNAŞUDespre discursul regionalist din Moldova (II) |
Bogdan ILIESCUSpărgătoarea de coduri |