Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

Trei virtuozi ai chitarei clasice vor concerta la Palatul Culturii, miercuri,24 iulie, de la ora 18,00

GALERIE
Palatul Culturii
  • Palatul Culturii
- +

În perioada 23-24 iulie 2019 se va desfăşura prima ediţie a IAŞI Guitar Academy, un eveniment dedicat pasionaţilor de chitară clasică ce va cuprinde un Masterclass, o Conferinţă, un Jam-Session şi un Concert al invitaţilor care vor susţine Masterclass-ul.

Pe durata a celor două zile de masterclass, cursanţii înscrişi (elevi, studenţi) vor fi îndrumaţi de trei chitarişti români, cotaţi internaţional multipremiaţi pe plan internaţional: Mircea Gogoncea (University of Southern California - SUA), Cristian Grămesc (University Mozarteum - Austria) şi Dragoş Ilie (Columbus State University - SUA). Aceştia vor fi şi protagoniştii Conferinţei de marţi, 23 iulie, ora 18, în Sala Studio a Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi.

Miercuri, 24 iulie, de la ora 18, în Sala ”Henri Coandă” a Palatului Culturii cei trei invitaţi vor susţin un concert de chitară clasică, la care sunt invitaţi toţi melomanii. În aceeaşi seară, la ora 20, participanţii, precum şi orice amator de gen sunt invitaţi să coaguleze într-un jam-session non-formal la Kraft e vor susţinePub & Restaurant. Evenimentul a fost Iniţiat de către conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu şi asist. univ. dr. Dan Alexandru Arhire, interpreţi de chitară clasică şi cadre didactice la Universitateai Naţională de Arte “George Enescu” Iaşi şi se desfăşoară sub egida acestei instituţii, în colaborare cu Asociaţia “Excelenţă pe portativ” şi Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi.

„IASI Guitar Academy este un prilej propice de recunoaştere şi promovare a valorilor şcolii româneşti de chitară trecute şi prezente, asigurând totodată perpetuarea moştenirii intelectuale către o generaţie viitoare. Dorim să apropiem publicul ieşean de toate vârstele de creaţiile muzicale de mare rafinament compuse pentru chitară.Vreau să mulţumesc tuturor celor care ne susţin demersul de a deschide şi mai larg o fereastră a artei muzicale, la fel de frumoasă şi plină de sensibilitate. ” – Dan Alexandru Arhire, organizator.

Mircea Gogoncea -. La 13 ani concerta deja cu Orchestra Radio, iar la 16 ani câştiga cel mai prestigios concurs de chitară din lume, Guitar Foundation of America, la categoria juniori. Mircea Gogoncea este catalogat ca fiind cel mai premiat chitarist din lume (166 de premii). Demne de menţinut sunt locul I la Havana International Guitar Competition Cuba 2018, locul I la Julián Arcas Guitar Competition în Almería, Spania şi premiul publicului la Francisco Tárrega Competition în Benicassim, Spain. A marcat apariţii solo şi cu orchestra în peste 350 de concerte, pe 5 continente.

Pe parcursul anilor de licenţă şi masterat a studiat alături de un expert incontestabil în domeniu - Joaquin Clerch la Robert Schumann University of Dϋsseldorf, şi-a obţinut a doua diplomă de master la Royal Academy of Music Londra unde i s-a acordat onoranta şi râvnita „bursă David Russell pentru performanţe deosebite”, iar în prezent este cadru didactic la University of Southern California, Los Angeles..

Cristian Grămesc este născut la Timişoara în anul 1989. A absolvit Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, sub îndrumarea lui profesorului Daniel Dragomirescu. După terminarea liceului s-a stabilit in Austria, unde a studiat cu unul dintre cei mai valoroşi chitarişti din lume, Marco Tamayo, la renumita Universitate de Muzică „Mozarteum” din Salzburg. Este profesor la Landesmusikschule Wels, una dintre cele mai ari şcoli de muzica din Austria. 

A concertat atât solo, cât şi în diferite ansambluri camerale în România, cât şi în Austria. Pe durata studiilor în Salzburg a absolvit cursuri de măiestrie ale unor chitarişti de marca precum Alexis Mouzourakis, Susana Prieto, Flavio Sala, Aniello Desiderio, Roman Viazovskiy.

Dragoş Ilie a absolvit Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi în urmă cu patru ani. De curând a fnalizat studiile de licenţă la la Schwob School of Music Columbus State University, Georgia, unde a primit bursa completă de studiu sub îndrumarea influentului chitarist şi profesor Andrew Zohn. Dragoş a fost acceptat cu burse de studiu şi pentru ciclul de masterat la catedrele celor mai renumiţi chitarişti ai prezentului: Manuel Barrueco –Baltimore, Maryland, Judicael Perroy – San Francisco, California şi Adam Holzman – Austin, Texas. Cu acesta din urmă a şi ales să îşi continue studiile. Dragoş este totodată şi imaginea companiei Augustine Strings -SUA, promovând acelaşi brand la fel ca Andres Segovia.  S-a clasat pe podium în peste 30 de competiţii locale, naţionale şi internaţionale.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri