Trei zile de maraton. Orice persoană peste 16 ani se poate vaccina la UMF. Medic prezent non-stop
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Maratonul de vaccinare de la UMF începe azi

Trei zile de maraton. Orice persoană peste 16 ani se poate vaccina la UMF. Medic prezent non-stop

GALERIE
centru-vaccinare-umf-maratoncentru-vaccinare-umf-maraton (1)
  • centru-vaccinare-umf-maraton
  • centru-vaccinare-umf-maraton (1)
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF) a încheiat pregătirile pentru maratonul de vaccinare care urmează să înceapă astăzi, de la ora 16.00, şi să se termine luni, 17 mai, la ora 08.00. Iar mobilizarea a fost fără de precedent: sunt peste 1.100 de persoane implicate pentru a asigura permanenţa 24/24 la cele 20 de fluxuri de vaccinare.

„Ziarul de Iaşi“ a fost încă de astăzi să vadă organizarea UMF, cum au fost realizate fluxurile, şi a discutat cu prof.dr. Doina Azoicăi, care a fost desemnată responsabil din partea universităţii cu organizarea maratonului. Astfel, începând cu ziua de vineri, ora 16.00, orice persoană care a împlinit 16 ani se poate prezenta, fără programare, doar cu actul de identitate în piaţa din faţa universităţii. Acolo vor exista două corturi: unul de informare generală asupra posibilităţii de vaccinare şi al doilea un INFOPOINT de triaj, prima oprire pentru cei care vor să se imunizeze. În acel cort va fi un prim punct de triaj, unde persoanelor care vor să se vaccineze li se va lua temperatura şi vor fi întâmpinaţi de unul dintre cei 365 de voluntari studenţi. Aceştia îl vor duce în interior către unul dintre punctele de vaccinare din cele 20 de fluxuri organizate la UMF.

Din informaţiile obţinute de „Ziarul de Iaşi“ vor putea fi maximum 3 persoane simultan, ce urmează a fi imunizate, într-un flux de vaccinare. Într-o primă fază, UMF va primi 4.000 de doze, existând posibilitatea, suplimentării până la 6.000 de doze.

Un medic ATI-ist prezent non-stop

Fluxurile sunt la parter şi la primul etaj, în corpul central al universităţii, intrarea fiind făcută pe aripa din stânga, iar fluxul de ieşire fiind organizat pentru aripa din dreapta.

Reprezentanţi UMF spun că accentul se pune pe siguranţa oamenilor, de aceea fiecare „cabinet“ va fi deservit de şase persoane: doi medici (unul pentru triajul şi consultaţia de la intrarea în flux, al doilea pentru supravegherea post-vaccinare), două asistente (una care efectuează vaccinarea şi una care pregăteşte vaccinurile) şi doi registratori (unul aflat pe hol, unde se completează formularele necesare şi unul în sală, care bagă toate datele în sistem şi pregăteşte adeverinţa de vaccinare).

Cum arată un astfel de cabinet: are congelator pentru depozitarea dozelor de Pfizer ce urmează a fi administrate, dezinfectanţi pentru mâini, măşti, o zonă de aşteptare post-vaccinare pentru cele 15 minute legale şi un pat în cazul în care persoana vaccinată are nevoie să se întindă. În fiecare flux există mijloace pentru a trata şocul anafilactic, iar la fiecare cinci fluxuri de vaccinare va exista non-stop un medic ATI-ist care poate interveni în cazul unei urgenţe. În curtea interioară a UMF va exista, de altfel, în permanenţă un echipaj al SMURD.

În total sunt implicaţi 243 de medici, dintre care 45 cu specializarea medicină de urgenţă şi ATI, 243 de asistenţi medicali, 243 de registratori şi cei 356 studenţi menţionaţi anterior. Pe parcursul nopţii vor funcţiona minimum 5 fluxuri de vaccinare, în funcţie de numărul de persoane care se prezintă, fiind personal pregătit să suplimenteze capacitatea de vaccinare dacă va apărea un număr mare de doritori.

Vor putea să se vaccineze inclusiv persoane din Republica Moldova, chiar dacă nu au cetăţenie română, doar pe bază de paşaport, atâta timp cât respectă condiţiile de trecere a graniţei ţinând cont de măsurile de restricţie impuse.

Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul 4-6 iunie. Pentru minori este necesar un acord scris al unui părinte sau tutore legal.

„Suntem bucuroşi că iniţiativa noastră este susţinută şi promovată de autorităţi, instituţii de învăţământ şi de cultură. Suntem pregătiţi să primim în casa noastră pe oricine doreşte să se vaccineze. Cu toţii vrem să ne întoarcem la o viaţă normală, dar ca să învingem pandemia trebuie să ne vaccinăm într-un număr cât mai mare“, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scrip­cariu, rectorul UMF Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.