
Trenurile private Iași – București pot merge cu 180 km/h. Vor circula peste două luni, câte două pe zi

Acționarul majoritar al firmei este omul de afaceri Dumitru Anchidin. El a achiziționat 33 de trenuri de la compania Israel Railways.
33 de trenuri achiziționate din Israel de compania ieșeană Ferotrans TFI ar urma să ajungă în România începând cu luna octombrie, spune Dumitru Anchidin, acționarul majoritar al Ferotrans. Până atunci se lucrează la mersul trenurilor, iar reprezentanții companiei speră să afle în următoarele săptămâni orarul agreat de CFR după care vor putea circula noile „mașini”. Antreprenorul ieșean a precizat pentru „Ziarul de Business” că trenurile vor circula pe rutele Iași-București și Suceava-București.

Dumitru Anchidin, acționarul majoritar al Ferotrans
Informația privind achiziționarea de către Ferotrans TFI a unui număr de 33 de trenuri de la Israel Railways (IR) a fost publicată pe 16 iulie de revista online International Railways Journal și preluată rapid de presa internațională. Potrivit acestei surse, achiziția are o valoare de 1,5 milioane de dolari americani, iar trenurile ar fi fost retrase din circulație de către Israel Railways, ca urmare a progresului făcut în programul național de electrificare. Totuși au fost și alte surse care au avansat suma de 15 milioane de euro.
Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 27
Reporterii „Ziarului de Business” l-au întrebat pe Anchidin despre valoarea contractului, dar acesta a refuzat să ofere o indicație asupra prețului invocând clauze contractuale extrem de dure. Trenurile IC3 DMU cu trei vagoane au fost construit pentru prima dată în 1989 pentru Căile Ferate de Stat Daneze (DSB) de ABB Scandia, iar o parte din flota IR a fost asamblată în Israel. Trenurile vândute de compania de căi ferate israeliene urmează să fie transferate în portul Haifa, pentru a fi transportate pe mare spre România.
„În acest moment pregătim transportul lor. Sper ca primele să înceapă să ajungă în portul Constanța la începutul lunii octombrie. Vom circula pe rutele Iași-Bucuresti și Suceava-București, dar în ce privește orarul, nu avem încă informații. La ora aceasta se lucrează la Mersul Trenurilor și încă nu e finalizat, ne așteptăm ca până la finalul lunii septembrie să avem ceva în acest sens. Noi vrem să plecăm cu un tren dimineața și cu un tren de seară”, a declarat pentru „Ziarul de Business” Dumitru Anchidin.
Principala caracteristică a acestor trenuri, mai notează International Railways Journal, „este prezența unui dispozitiv automat de cuplare și a cuplajelor între vagoane, care permit conectarea ușoară a vagoanelor. (…) Motoarele diesel de 400 CP, amplasate în vagoanele de la capăt, permit trenurilor să atingă viteze de până la 180 km/h. Capacitatea de a cupla seturile de trenuri permite o gestionare eficientă a fluxului de pasageri, oferind un nivel ridicat de flexibilitate operațională. Acest pas face parte din strategia Ferotrans TFI de a moderniza și extinde flota de material rulant, ceea ce ar trebui să îmbunătățească semnificativ calitatea transportului feroviar din România”.
Operarea trenurilor achiziționate din Israel „va fi făcută prin firma Ferotrafic TFI SRL deținută tot de omul de afaceri ieșean, aceasta obținând în mai 2024 licența de transport feroviar călători”, arată și un articol publicat pe platforma clubferoviar Ferotrans TFI îi are ca acționari pe Dumitru Anchidin (95%) și pe soția sa, Mihaela Anchidin (5%). Compania a fost înființată în urmă cu 15 ani, are ca principal obiect de activitate „Transporturi interurbane de călători pe calea ferată”, domeniu în care singurul concurent din Județul Iași este firma soră, Ferotrafic TFI.
Ferotrans TFI a avut anul trecut o cifră de afaceri echivalentă cu aproximativ trei milioane de euro, în creștere cu 204% față de anul anterior. În același timp, profitul a fost de peste un milion de euro (5,3 milioane lei), în creștere cu 240% față de anul 2022. Numărul angajaților a crescut de la doi salariați în 2022, la trei în 2023.
Publicitate și alte recomandări video