Tribunalul Iaşi: suspendarea cursurilor în municipiu, nelegală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Şcolile particulare se luptă să aducă elevii în clase

Tribunalul Iaşi: suspendarea cursurilor în municipiu, nelegală

GALERIE
elevi scoala
  • elevi scoala
- +

Un magistrat de la secţia de contencios administrativ consideră că decizia autorităţilor judeţene de a suspenda cursurile doar în baza incidenţei cazurilor de bolnavi de Covid-19 nu ar fi legală. Urmează ca judecătorii Curţii de Apel să se pronunţe asupra ordinului de ministru care se aplică la nivel naţional.

 

Decizia a fost luată ieri, la Tribunal, într-un proces deschis de către Asociaţia Şcolilor Particulare şi de mai multe şcoli private din Iaşi. Reclamanţii au contestat în instanţă hotărârea 76/04.11.2020, mai exact prevederile referitoare la suspendarea cursurilor în regim faţă în faţă din Iaşi. Acea decizie, luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a fost emisă după ce în municipiul Iaşi se atinsese incidenţa de 3 la mie în ceea ce priveşte cazurile de Covid-19. Ea prevedea suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în şcoli începând cu 9 noiembrie.

Hotărârea 76 nu a mai apucat să intre în vigoare deoarece şcolile au fost închise la nivel naţional printr-un ordin de ministru emis în dată de 8 noiembrie.
Din acest motiv, decizia de ieri a judecătorilor nu produce efecte directe, cu atât mai mult cu cât decizia nu este definitivă. "Deşi produce în continuare efecte Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării, soluţia de astăzi (n.r. - ieri) reprezintă o primă confirmare a caracterului abuziv al privării copiilor de dreptul fundamental la educaţie şi totodată o invitaţie fermă la responsabilitate şi la o analiză raţională pentru toate autorităţile cărora le aparţine prerogativa dispunerii unor asemenea măsuri", ne-a declarat Octavian Bichiş, avocatul reclamanţilor.

Ordinul prin care şcolile au fost închise la nivel naţional este şi el în analiza judecătorilor ieşeni, la Curtea de Apel Iaşi, după ce un proces similar cu cel tranşat ieri a fost deschis de aceeaşi reclamanţi. “Înţelegem să contribuim la ameliorarea situaţiei epidemiologice din ţara noastră, înţelegem că măsura suspendării cursurilor faţă în faţă este o măsură care este necesară în anumite situaţii, dar nu înţelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădiniţe, din clasele primare mici şi din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la şcoală", a spus Christian Comşa, preşedintele Asociaţiei Şcolilor Particulare. O decizie judiciară cu privire la soarta elevilor este aşteptată pe 25 noiembrie, la Curtea de Apel Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.