Tribunalul Iaşi: suspendarea cursurilor în municipiu, nelegală
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Şcolile particulare se luptă să aducă elevii în clase

Tribunalul Iaşi: suspendarea cursurilor în municipiu, nelegală

GALERIE
elevi scoala
  • elevi scoala
- +

Un magistrat de la secţia de contencios administrativ consideră că decizia autorităţilor judeţene de a suspenda cursurile doar în baza incidenţei cazurilor de bolnavi de Covid-19 nu ar fi legală. Urmează ca judecătorii Curţii de Apel să se pronunţe asupra ordinului de ministru care se aplică la nivel naţional.

 

Decizia a fost luată ieri, la Tribunal, într-un proces deschis de către Asociaţia Şcolilor Particulare şi de mai multe şcoli private din Iaşi. Reclamanţii au contestat în instanţă hotărârea 76/04.11.2020, mai exact prevederile referitoare la suspendarea cursurilor în regim faţă în faţă din Iaşi. Acea decizie, luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a fost emisă după ce în municipiul Iaşi se atinsese incidenţa de 3 la mie în ceea ce priveşte cazurile de Covid-19. Ea prevedea suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în şcoli începând cu 9 noiembrie.

Hotărârea 76 nu a mai apucat să intre în vigoare deoarece şcolile au fost închise la nivel naţional printr-un ordin de ministru emis în dată de 8 noiembrie.
Din acest motiv, decizia de ieri a judecătorilor nu produce efecte directe, cu atât mai mult cu cât decizia nu este definitivă. "Deşi produce în continuare efecte Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării, soluţia de astăzi (n.r. - ieri) reprezintă o primă confirmare a caracterului abuziv al privării copiilor de dreptul fundamental la educaţie şi totodată o invitaţie fermă la responsabilitate şi la o analiză raţională pentru toate autorităţile cărora le aparţine prerogativa dispunerii unor asemenea măsuri", ne-a declarat Octavian Bichiş, avocatul reclamanţilor.

Ordinul prin care şcolile au fost închise la nivel naţional este şi el în analiza judecătorilor ieşeni, la Curtea de Apel Iaşi, după ce un proces similar cu cel tranşat ieri a fost deschis de aceeaşi reclamanţi. “Înţelegem să contribuim la ameliorarea situaţiei epidemiologice din ţara noastră, înţelegem că măsura suspendării cursurilor faţă în faţă este o măsură care este necesară în anumite situaţii, dar nu înţelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădiniţe, din clasele primare mici şi din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la şcoală", a spus Christian Comşa, preşedintele Asociaţiei Şcolilor Particulare. O decizie judiciară cu privire la soarta elevilor este aşteptată pe 25 noiembrie, la Curtea de Apel Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.