Tribut aspru plătit startului de meci dezastruos. Punct irosit în fața unui adversar palid: CFR Cluj – Poli Iași 2-1 (2-0)
CFR: M. Popa – Simao Rocha, Leo Bolgado, Abeid, Camora – Tachtsidis (46 Fică), A. Keita (87 Artean), Djokovic – C. Deac (46 Korenica), L. Munteanu (90+1 M. Ilie), M. Kamara. Antrenor: Dan Petrescu.
Poli: J. Fernandez – Todoroski, Guilherme Soares, Samayoa, Ispas – Bordeianu, Gouet (81 Harrison) – V. Gheorghe (64 Tailson), Roman (64 Teixeira), Ștefanovici (46 Gheorghiță) – Kamberi. Antrenor: Emil Săndoi.
Cartonașe galbene: Kamara (36, 76).
Cartonaș roșu: Kamara (76).
Arbitri: Bogdan Dumitrache; Mircea Orbuleț, Ionuț Neacșu.
1-0, min. 10: Kamara a reluat de lângă Todoroski, cu capul, de la 7 metri, după un corner de pe dreapta executat de Deac, Ștefanovici, plecat aiurea de la prima bară, nereușind să respingă de pe linia porții;
2-0, min. 16: Bordeianu a respins după un corner de pe stânga executat de Deac, Simao, de la 22 de metri, a aruncat din nou mingea în careu, Ștefanovici a făcut pasul înainte târziu, scoțând din ofsaid mai mulți jucători clujeni, s-a uitat la Djokovic cum acesta dă cu capul, până la Munteanu, care, din colțul careului mic, lateral stânga, a șutat printre picioarele lui Soares la colțul lung;
2-1, min. 88: Bordeianu, din penalty, după un henț al lui Munteanu.
Poate pentru prima oară în ultimii mulți ani, Poli s-a dus sâmbătă pe terenul CFR cu gânduri serioase de a câștiga și nu cu ideea că evitarea înfrângerii ar fi o minune. Asta pentru că cele două formații traversau perioade complet diferite.
Cedând o mulțime de jucători capitali în ultima perioadă, lucru care a avut ca efect eliminarea din Conference League de către o echipă din Cipru și un parcurs modest în campionat, cu trei eșecuri și o remiză pe teren propriu, gazdele erau ca un cazan sub presiune, Dan Petrescu fiind contestat virulent cu o săptămână înainte, la eșecul cu UTA.
De cealaltă parte, plămânii oaspeților erau plini cu oxigen de cea mai bună calitate, pompat de parcursul foarte bun din ultimele trei etape, care au adus victorii în Copou cu două echipe „grele”, U Craiova și U Cluj, o remiză la Arad și niciun gol primit.
N-ați știut la ce oră începe meciul?
Primele 16 minute nu au arătat deloc de ce ardelenii nu câștigaseră în ultimele trei runde iar Poli era pe val, CFR dominând net o trupă care parcă nu a știut ora de start a partidei. Cu o posesie de 80%, clujenii au băgat în corzi o formație moldoveană extrem de palidă, statisticile vorbind de la sine: 4-0 la cornere, 4-0 la șuturi, 3-0 la șuturi pe poartă, 2-0 pe tabelă. Golurile CFR, semnate de Kamara (min. 10) și L. Munteanu (min. 16), au apărut în urma unor cornere în care apărarea Politehnicii a dormit, tonul la sforăituri fiind dat de gafeurii Todoroski și Ștefanovici, ultimul „lucrând” nefericit la ambele reușite.
Poli s-a trezit după minutul 25
Ardelenii au luat imediat piciorul de pe accelerație, permițând Iașului să-și dea cu apă rece pe față și să se trezească în a doua jumătate a reprizei întâi. Până la finalul primului act, Poli a echilibrat cât de cât posesia (s-a ajuns la 45-55%), a întors raportul șuturilor (9-5) și a egalat la 3 la încercări pe poartă, gazdele rămânând cu cornerele, 5-1.
Oaspeții au avut și o fază de poartă (șutul lui Kamberi din minutul 33, primul pe poartă, a fost prins de Popa) și o ocazie mare, în minutul 40: V. Gheorghe i-a furat mingea lui Camora, a șutat puternic de la 20 de metri, din lateral dreapta, Popa a respins în lateral stânga și a reținut reluarea modestă a lui Ștefanovici, de la 8 metri.
Pauza a stins partida
Paradoxal, pauza a stins meciul pentru minute bune, biciuiala de pe arena din Gruia fiind dată doar de ploaie. CFR, prudentă, a stat la cutie, lăsând inițiativa unei echipe ieșene obișnuită de Săndoi să fie reactivă. Incomodată că era silită să atace, Politehnica nu a fost în stare să obțină vreun corner sau să tragă pe poartă până în minutul 76, când șutul lui Gheorghiță de la 16 metri a fost respins de Popa. Până atunci, jocul, lipsit total de condimente, a trăit doar prin încercările în afara porților semnate de Gheorghiță (51) și Munteanu (57), statisticile fiind schimbate major doar la capitolul posesie, care a trecut de partea ieșenilor, 70% în actul doi!
Eliminarea care a restartat duelul
Când nimeni nu mai spera, partida s-a trezit brusc, ca urmare a eliminării lui Kamara, din minutul 76. Poli s-a aruncat total în atac (pe lângă cei doi atacanți de meserie, Kamberi și Harrison, oaspeții l-au urcat în avanposturi și pe Samayoa, Tailson, Teixeira și Gheorghiță fiind și ei la susținere) și a dominat cu autoritate finalul unui duel cu o trupă epuizată, modestă în exprimare.
Abuzând de centrări lungi, din zonă centrală, nedeschizând mai mult jocul pe flancuri, lipsiți de luciditate, ieșenii nu au reușit însă decât să reducă din diferență, prin Bordeianu, din penalty, după o eroare a lui Munteanu. În rest, au fost multe șuturi slabe (unul singur pe poartă, „telefonul” lui Teixeira din minutul 84), afară, ori în blocaj, dar nicio ocazie clară.
Astfel, Poli a rămas doar cu cifrele în actul doi (9-4 la șuturi, 3-1 la încercări pe poartă, 2-1 la cornere), nu și cu un punct. Care, după cum a arătat CFR, a fost irosit de o trupă ieșeană ce nu a fost în stare să profite nici de faptul că repriza a doua a fost prelungită cu mai mult de opt minute.
Penalty din camera VAR
* În minutul 44, Samayoa a înscris, însă guatemalezul era câțiva metri în ofsaid. Asistentul Orbuleț a semnalat prompt, decizia fiind validată rapid din camera VAR.
* În minutul 54, Samayoa l-a atacat foarte dur pe Simao, însă a scăpat și fără cartonaș galben, deși faza a fost verificată chiar pentru eliminarea jucătorului ieșenilor. În emisiunile TV s-a considerat că stoperul Politehnicii trebuia să vadă cartonașul roșu.
* În minutul 76, Kamara, care primise cartonașul galben în prima repriză, a fost eliminat după ce a văzut un nou avertisment, ca urmare a faptului că l-a lovit cu cotul în gât pe Todoroski. Deși ambulanța a pătruns pe teren, nord-macedoneanul și-a revenit în trei minute și a continuat să joace.
* Lovitura de la 11 metri a ieșenilor a fost acordată după ce arbitrii din camera VAR (acolo au stat Viorel Flueran și Rareș Vidican) l-au chemat pe Dumitrache să revadă reluarea unei faze în care, la o centrare venită din corner, Munteanu a făcut henț, după o lovitură de cap a lui Samayoa. Inițial, arbitrul lăsase meciul să continue.
Iașul a mai cerut încă un penalty, în prelungiri, însă din camera VAR nu a mai venit vreun semn.
Colonie CFR-istă la Poli
* La fel ca în ultimele două meciuri, Săndoi nu a folosit toate schimbările, mutând doar de patru ori, la fel ca etapa trecută și o dată în plus față de acum două runde. Și Petrescu a făcut tot patru înlocuiri.
* Rezerve neutilizate la oaspeți au fost Ailenei, Atanaskoski, F. Ilie, C. Silva, Miskovic, Itu, Marchioni, D. Popa.
* Patru fotbaliști ai lui Poli au fost legitimați în trecut la CFR: Ispas, format la clujeni, dar care nu a prins vreun minut la seniorii ardelenilor, J. Fernandez, Bordeianu și Itu.
* Marcator în toate cele trei meciuri oficiale dinaintea venirii lui Emil Săndoi la Poli, Teixeira a prins primele minute la Poli de când antrenorul a fost schimbat. Portughezul nu a jucat însă în flanc, așa cum era folosit de predecesorul lui Săndoi, Anthony „Tony” Da Silva, ci sub vârf.
Declarațiile tehnicienilor. Petrescu, furios pe arbitri, Săndoi frustrat că Poli a pierdut un punct
Dan Petrescu: „ Meciul se îndrepta liniștit spre 2-0, fără vreo ocazie a adversarilor, iar roșul a schimbat tot meciul. Am riscat chiar să pierdem victoria. N-am vorbit deloc de arbitraj în acest sezon, dar greșeli prea mari împotriva noastră azi. Nu poți să-i dai galben la primul fault lui Kamara, care a jucat apoi cu frică și a luat al doilea galben. La Simao, unde era clar de roșu, nu s-a dat. Și hențul ăla de la penalty… Hențul se dă acum când se vrea și când nu se vrea. Nu a fost ușor azi, Iașul nu luase gol de trei etape, bătuse FCSB, Craiova, U Cluj, se va bate la play-off, unde se vor bate 12 echipe”.
Emil Săndoi: „Speram într-un rezultat bun, dar am fost naivi în startul jocului. Am primit două goluri rapid, pe greșeli de poziționare, trebuia să păstrăm linia. În careu se pot pierde dueluri aeriene, dar noi trebuie să fim poziționați cum trebuie, să jucăm până la capăt faza. După 2-0, am echilibrat, am avut câteva situații de a marca, prin Vali Gheorghe și Ștefanovici, care a reluat slab. Jocul a curs apoi în favoarea noastră, ca posesie, presiune, nu din punct de vedere al ocaziilor, care nu au fost clare. Am revenit târziu în rezultat, nu am avut luciditate la construcție. Per total, mai corect ar fi fost un egal. Până acum, în trei meciuri adversarul nu a avut vreo ocazie din faze fixe, acum am luat două goluri în urma unor astfel de faze”.
Publicitate și alte recomandări video