anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Tributul ieşenilor în Valul 4. Record de decese. Care a fost luna cea mai neagră?

GALERIE
deces covid
 • deces covid
- +

Numărul deceselor consemnate în judeţ în octombrie e de peste două ori mai mare decât în aceeaşi lună din anii trecuţi. Și noiembrie se anunţă la fel de negru. Sporul natural doboară şi el record după record.

Valul precedent al pandemiei a însemnat un număr record de decese. Ziarul nostru a relatat la sfârşitul anului trecut despre pierderile uriaşe de vieţi înregistrate pe parcursul unei singure luni, cele mai mari de la sfârşitul ultimului război mondial încoace. Potrivit datelor statistice, în octombrie 2021 au pierit 44.595 de români, de peste două ori mai mulţi decât în aceeaşi lună din 2019 (21.010).

Dintre aceştia, datele oficiale atribuie coronavirusului peste 10.500 de victime numai în octombrie. Şi noiembrie se prefigurează o lună neagră, cu peste 8.500 morţi de Covid la nivel naţional. Altfel spus, pe parcursul a doar două luni, numărul deceselor cauzate de SARS-CoV-2 a crescut cu 50 la sută, de la 37 de mii – bilanţul negru înregistrat din martie 2020 până la începutul lunii octombrie 2021 – la 56,5 mii la sfârşitul lunii noiembrie.

A fost perioada în care România a dominat autoritar clasamentul european al incidenţei cazurilor mortale de Covid. Între timp, ţara noastră a devenit o „insulă verde”: până ieri, numărul cazurilor noi de îmbolnăvire raportat la un milion de locuitori a plasat România pe ultimul loc între ţările europene şi, la fel, spre coada clasamentului după incidenţa cazurilor letale.

Judeţul Iaşi a ţinut pasul cu tendinţa naţională. După septembrie, şi luna octombrie a însemnat un record – însă unul teribil în privinţa numărului de decese: 1.651. Până atunci, pragul de 1000 a mai fost depăşit doar de trei ori: în noiembrie şi decembrie 2020, respectiv în ianuarie 2017, când a fost consemnat un număr mare de îmbolnăviri de gripă (după Bucureşti şi Braşov).

Cauzele a 444 dintre decese înregistrate în octombrie trecut au fost atribuite Covid-19 – o pondere de 27 la sută din numărul celor care şi-au pierdut viaţa. Raportul este mult mai mare decât cel înregistrat în septembrie, 73 din 835 de decese, adică mai puţin de 9 la sută provocate de coronavirus.

Şi în municipiul Iaşi s-a înregistrat o creştere abruptă în octombrie faţă de luna precedentă, de la 29 la 218 morţi. Datele obţinute de ziarul nostru de la Institutul Naţional de Statistică sunt provizorii.

Prima consecinţă a acestei evoluţii demografice pe fondul pandemiei este scăderea bruscă a sporului natural, a diferenţei dintre numărul născuţilor vii şi al decedaţilor. Dacă anul 2019 consemna o consolidare pe plus, în contrast cu tendinţa pe plan naţional, primul an pandemic a readus judeţul pe minus.

Al doilea an de pandemie – deşi cu cifrele statistice anunţate doar pentru primele zece luni ale lui 2021 – marchează o prăbuşire a acestui indicator. Lunile noiembrie şi decembrie sunt dintre cele care înregistrează constant spor natural negativ, astfel că, pentru anul trecut, Iaşul va mai consemna un record, depăşind pragul de -2000.

VEDEŢI ŞI:

Statistici ieșene după un an de pandemie. Creştere bruscă a numărului de decese - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.