anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Trinitatea în PSD: şef de partid, premier, candidat la prezidenţiale (II)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Şeful partidului nu-şi poate proteja funcţia evitând candidatura, premierul este singurul în stare să motiveze organizaţiile din teritoriu.

În continuarea textului de miercurea trecută, ne oprim astăzi asupra celor mai recente cazuri de suprapunere între poziţiile de preşedinte PSD, prim-ministru şi candidat în alegerile prezidenţiale: Victor Ponta şi - foarte probabil - Viorica Dăncilă. Trebuie să pornim, însă, de la observaţia că despre o candidatură a doamnei Dăncilă nu vom putea vorbi decât după ce partidul îşi anunţă opţiunea irevocabilă. Totuşi, este cât se poate de tentant să adăugăm un nou caz de "trinitate" la experienţa politică a PSD.

A fost, aşadar, domnul Victor Ponta, în 2014. Nu putem şti cât de mult şi-a dorit liderul de atunci al PSD o mutare de la Palatul Victoria (plus cabinetul numărul 1 din şoseaua Kiseleff) la Palatul Cotroceni. Pentru tânărul ce apăruse, în 2010, drept soluţia de compromis între diversele facţiuni ostile lui Mircea Geoană, funcţia de premier reprezentase o ocazie de extindere a bazei de putere în partid. Duelurile cu preşedintele Traian Băsescu îi consolidează imaginea, chiar dacă în vara lui 2012 i se reproşase pasul înapoi făcut în contextul faimosului referendum de demitere a şefului statului.

Dacă ar fi existat în PSD un alt candidat cu şanse evidente, care să ducă lupta pentru preşedinţie după ruptura de PNL, rămânerea domnului Ponta la Guvern ar fi fost o opţiune . S-ar fi putut ajunge la o situaţie nouă în PSD şi în politica românească: un partid să deţină ambele poziţii de vârf, dar prim-ministrul (în acest caz, Victor Ponta) să domine politic preşedintele. Se ştie, însă, cum au evoluat lucrurile: domnul Ponta a pierdut şi s-a văzut silit să renunţe la şefia partidului, iar după alte câteva luni să demisioneze şi din fruntea guvernului, pe fondul dramei de la "Colectiv".

Pentru scopurile acestui text, interesant este să observăm că domnul Ponta, asemenea domnului Adrian Năstase în 2004, eşuează în concretizarea finală a "trinităţii". În PSD, tripla postură de şef de partid, prim-ministru şi candidat la prezidenţiale generează, mai ales dacă partidul stă bine în preferinţele electoratului, o putere formidabilă. În spatele ei, însă, asistăm la formarea unui pol semnificativ care aşteaptă să preia conducerea efectivă pe cale "paşnică" dacă liderul învinge (şi devine preşedintele României) sau printr-un atac frontal dacă acesta eşuează.

Există, desigur, diferenţe între traseele post-electorale ale domnilor Năstase şi Ponta. Cadrul constituţional din 2014 îi permite acestuia din urmă rămânerea în funcţia de prim-ministru, după înfrângerea la prezidenţiale, iar acest argument este folosit, o vreme, şi pentru a justifica menţinerea în fruntea partidului. Apoi, spre deosebire de complotul care duce la înlăturarea domnului Adrian Năstase, autoritatea domnului Ponta este subminată într-un mod mai discret şi mai elaborat. În ansamblu, însă, după epoca Ion Iliescu, liderul PSD învins la prezidenţiale încearcă să se menţină, dar nu reuşeşte.

Dacă nu vor apărea surprize, doamna Viorica Dăncilă va fi următoarea persoană în care se vor reuni energiile "trinităţii". Desigur, situaţia de astăzi este foarte diferită de cea din 2004 sau 2014, iar despre deosebirile între personalităţile implicate nu este să cazul să vorbim aici. Dar, dincolo de abilităţile politice ale doamnei prim-ministru Dăncilă şi de scorurile PSD în sondaje, asistăm la o nouă etapă în funcţionarea aceluiaşi mecanism: şeful partidului nu-şi poate proteja funcţia evitând candidatura la prezidenţiale, premierul este singurul în stare să motiveze organizaţiile din teritoriu într-o campanie naţională. Cele două ipostaze în care o regăsim deja pe doamna Dăncilă o cheamă şi pe cea de-a treia.

Nu este cazul să speculăm aici pe marginea şanselor electorale ale premierului, dar este clar că performanţa candidatului Viorica Dăncilă - din nou, dacă domnia sa va fi persoana validată de congres - va fi evaluată şi, în caz de eşec, vor exista sancţiuni. Asemenea domnului Victor Ponta după prezidenţialele din 2014, doamna Dăncilă ar putea rămâne o vreme în fruntea guvernului şi în caz de înfrângere. Dar, dacă vorbim de conducerea partidului, este clar că în caz de înfrângere - fie ea şi una strânsă, în turul secund - poziţia domniei sale va fi contestată. Vom vedea curând dacă evenimentele se vor derula după modelul deja consacrat sau dacă vom avea parte de surprize. Spre exemplu, de o preluare a modelului aproape necunoscut în politica românească, prin care un candidat învins îşi anunţă, cu demnitate, retragerea din funcţiile de vârf deţinute până atunci.     

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.